Phil Thompson, a Liverpool korábbi védője elmondta, a Rangersnél kiváló munkát végző Steven Gerrardban látja Jürgen Klopp egyik lehetséges örökösét. A 66 éves klublegenda szerint az egykori liverpooli közönségkedvenc Skóciában bizonyította, hogy remek edző lehet belőle, ráadásul a Liverpool utánpótlásában töltött évei alatt Klopp munkamódszerével is megismerkedhetett. 


Edzőkérdés, ha minden a tervek szerint alakul, 2024-ig nem lesz a Liverpoolnál, Klopp ugyanis a nyáron meghosszabbította szerződését a klubbal. A német edző vezetésével a Premier League középmezőnyében tengődő Vörösök néhány év alatt a világ legjobb csapatai közé kerültek, 2019-ben megnyerték a Bajnokok Ligáját, tavaly pedig a Premier League-ben zártak az élen - ezzel 30 év után nyert újra bajnoki címet a Liverpool. Egyelőre tehát mindenki elégedett Klopp munkájával, és a 2024-es dátum alapján ő is hosszú távra tervez.
Ezzel együtt is érdekes kérdés lehet, hogy mit hozhatnak a Klopp utáni évek, lesz-e olyan szakember, aki a német örökségére építve tovább tudja vinni a projektet. Phil Thompson, a Liverpool egykori játékosa, aki 1971 és 1984 között 340 mérkőzésen lépett pályára a klub színeiben, Steven Gerrardot nevezte meg Klopp egyik lehetséges örököseként. A liverpooli legenda 2016-ban fejezte be a játékoskarrierjét, azóta pedig edzőként igyekszik helytállni: először a Liverpool utánpótlásában dolgozott, 2018-ban pedig a Rangers vezetőedzője lett.
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 10:42

Phil Thompson egy 2011-es rendezvényen.

Fotó: Eurosport

Gerrard nem volt könnyű helyzetben, hiszen a legendás skót klub 2012-ben csődöt jelentett, emiatt a negyedosztályból kellett visszakapaszkodnia az élvonalba. Ez végül négyéves folyamat eredménye volt, a 2015/16-os szezonban megnyerte a Rangers a skót Championshipet, így a következő idényt már az élvonalban kezdhette meg. Bár első nekifutásra harmadik helyen zárt a klub a skót Premier League-ben, a lemaradása óriási volt a veretlenül bajnok Celtic mögött, az ősi rivális 33 pontot vert a Rangersre.
Első két szezonjában bajnoki ezüstéremhez segítette Gerrard a Rangerst, idén pedig nagyon úgy tűnik, hogy sikerül megszakítani a Celtic nyerő szériáját. A hétvégi Old Firm után már 19 pont a Rangers előnye, ami még úgy is tetemesnek mondható, hogy a címvédő három mérkőzéssel kevesebbet játszott. Thompson szerint Gerrard hasonló helyzetben van, mint Graeme Souness, aki ugyanúgy a Rangersnél kapta meg az első vezetőedzői állását, mielőtt közel öt év edzősködés után visszatért volna az Anfieldre.
"Ha Graeme Sounessnek elegendő volt a Rangersnél kapott első lehetőség, hogy bizonyítson a Liverpoolnak, úgy gondolom, Stevennek is elég nagy esélye van arra, hogy Jürgen Kloppot váltsa a Liverpoolnál. Amikor Graeme volt a Rangers edzője, sokkal jobb állapotban voltak, mint amikor Stevie érkezett meg hozzájuk. Miután Klopp aláírta az új szerződését, másnap Stevie Gerrard is aláírt a Rangershez ugyanannyi időre. Stevie nagyon nehéz munkát vállalt a Rangersnél. Nem volt egyszerű a Celtic sikerei miatt."
"Féltettem, mert azt gondoltam, hogy ekkora hátrányból öt-hét év kell, mire megváltoztathatja a dolgokat. Csakhogy a Celtic kicsit hanyaggá vált, Stevie pedig nagyszerűen igazolt."

Steven Gerrard a Rangers vezetőedzőjeként.

Fotó: Eurosport

"Szóval nyilvánvaló, hogy ő az, aki eszembe jut, amikor a Liverpool következő menedzseréről van szó. Két idényt eltöltött a klub utánpótlásában is edzőként, volt lehetősége megfigyelni Jürgent munka közben, hogy hogyan irányította és edzette a csapatot, betekinthetett Klopp módszereibe. Ez segíthet neki, hogy tovább tudja vinni, mert aki megérkezik, nem akar majd túl sokat változtatni" - vélekedett Thompson, aki azt is elárulta, hogy mit tanácsolt a Rangers másodedzőjének, amikor Gerrard megkapta a munkát.
"Mielőtt kezdett volna Ibroxban, Stevie megkért, hogy váltsak pár szót az asszisztensével, Tom Culsaw-val, aki a Rangershez is ment fele. Azt mondtam neki: bízzon Stevie-ben, ne hagyja cserben, sose beszéljen a háta mögött, akkor sem, ha azt gondolja nem derül ki. 100%-os bizalommal kell fordulnia felé, és ő azt meg fogja hálálni"
- mondta.
Mindamellett, hogy Thompson alkalmasnak tartja Gerrardot a Liverpool irányítására, azzal is tisztában van, hogy a mostani vezetőedző örökségét nehéz lesz folytatni. "Félek Klopp liverpoolos ideje miatt, bár tudom, hogy van még néhány év az emberben. Korábban nem gondolkoztam a menedzsereken, jöttek-mentek, de sosem aggódtam különösebben. Most azonban aggódom, mi lesz ha és amikor Jürgen elmegy, mert ő extrát adott nekünk. Amennyiben a Liverpool úgy folytatja, ahogyan azt remélem, vagyis trófeákat nyer, nehéz lesz Kloppot követni."
via goal.com
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 11:23