David Moyes taktikája a 15 évvel ezelőtti labdarúgást idézi a West Hamnél, de a nehéz körülmények között az egyszerű megoldások a legjobbak közelébe emelték a csapatot az angol bajnokságban. 


Nem állítunk újat, ha azt mondjuk, az elhúzódó világjárvány hatásai alapjaiban határozták meg az idei futballszezont. Az üres stadionok és a zsúfolt versenynaptár mellett a változások egyre inkább meglátszódnak a mérkőzések képén is. A végletekig kidolgozott taktikák mentén zajló csaták helyett gyakran látunk a foci jelenlegi korszakát megelőző időszakot idézően egyszerű játékot a csapatoktól. Nincs ez másképp a Premier League-ben sem, egy ilyen, 10-15 évvel ezelőttiekre emlékeztető szezonban pedig ki lenne alkalmasabb egy angol középcsapat naggyá tételére, mint David Moyes
Nem véletlen, hogy a jelenleg a bajnokságban negyedik West Ham Unitedet vezető szakember a 2000-es évek második felében volt pályája csúcsán, amikor egy hasonlóan működő ligában csinált szinte élcsapatot az Evertonból. Amikor aztán a Manchester Unitednél felcsapott Sir Alex Fergusson utódjának, hamar kiderült, hogy taktikája sem az idő múlásával, sem egy igazán nagy csapattal nem kompatibilis, a végeredmény pedig gyors és csúnya bukás lett. A jelenlegi viszonyok viszont adtak Moyesnak még egy esélyt. 
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 14:46
A Premier League jelenlegi formájában azoknak az edzőknek kedvez, akik kockázatkerülőek, taktikájuk pedig nem a komoly erőfeszítést igénylő presszingre és a részletesen kidolgozott támadósémákra épül. Ez a leírás tökéletesen illik Moyes egykori Evertonjára, és ugyan túlzás lenne azt állítani, hogy stratégiája azóta semmit nem változott, a jelenlegi West Ham játékának alapjait ugyanezek az elvek adják. 

moyes-westham-klopp.jpg

Fotó: Eurosport

Moyes csapata a meccsek túlnyomó többségén nem helyez nyomást az ellenfélre, hanem csak a saját védekezőharmadában reagálja le a támadásokat. Csak a kiesés ellen harcoló csapatok birtokolják meccsenként átlagosan kisebb százalékban a labdát, mint a Bajnokok Ligájáért küzdő West Ham. Ez az alapvetően egyszerűen kivitelezhető taktika rengeteg, a szoros naptárban kivitelezhetetlen, edzésen gyakorlással töltött órától kíméli meg a csapatot. 
Ahhoz, hogy Moyes egyszerű elképzelése működjön, persze kellenek remek egyéni teljesítmények is. A West Ham motorja a szezonban a Declan Rice-Thomas Soucek kettős, akik a pálya közepén óriási területet fednek le mozgásukkal, ezáltal gyakran meddő, a szélek felé irányuló labdajáratásra kényszerítve az ellenfeleket. A páros ráadásul a gyors támadásépítésből is kiveszi a részét, nyomás alatt remekül indítva be a kontrákat. 
Hiszen első kézből Moyes taktikája arra irányul, hogy megjátszák a csapat két gyors szélsőjét, Jarred Bowent és Pablo Fornalst. Ritka azonban, hogy a londoniak direkt kontrából szerezzenek gólt, annál veszélyesebbek az elöl a toronymagas Michael Antonio által megtartott labdákból kialakított rögzített helyzetek. Ha leszámítjuk a büntetőket, 12 góllal idén a West Ham szerezte a legtöbb találatot pontrúgásból az egész bajnokságban. Ebben fontos szerepet játszanak a balhátvéd Aaron Cresswell remek beadásai. 
Bár ez a taktika elsőre pont úgy hangzik, amivel nem hogy 15, de inkább 25 éve lehetett sikeresnek lenni, ne vegyük el Moyestól, hogy részben alkalmazkodik a modern trendekhez. A szezon elején például a West Ham főleg 3-4-3-as felállásban állt ki, az említett Creswell pedig középhátvéd pozícióból segítve a támadásokat töltött be nagyon is modern taktikai szerepet. Nemrég a Sheffield ellen pedig a felállás leginkább rugalmas 3-7-0-ra emlékeztetett, tökéletesen alkalmazkodva az ellenfél játékához. 

moyes-westham-soucek-rice.jpg

Fotó: Eurosport

Ettől még tény, hogy Moyes focija jórészt egy korábbi évtizedben bevált recepten alapszik és a West Ham kerete is erre lett kialakítva. Néhány számára szükségtelen kreatív játékostól megvált a csapat, miközben az olyan rombolók mellett, mint Soucek, érkezett például a Manchesterben szintén megégő Jesse Lingard, aki a skót mester irányítása alatt úgy tűnik, szépen magára talált. 
Moyes nem csak a keretével találta meg a közös hangot, hanem a klub és a szurkolók között az előző években elmérgesedő viszony javításán is segített az eredményekkel. Az elmúlt szezonokban gyakran lehetett passzív, szinte ellenséges hangulatot érezni a londoniak hazai meccsein, ilyen szempontból jót tett a csapatnak, hogy most a nézők nyomása nélkül játszhatnak, a rajongók pedig a jó eredmények hatására alighanem megnyugodva és elégedetten térnek majd vissza a lelátókra. 
Persze gyanítható, hogy hosszútávon ezzel a játékkal a csapat teljesítménye visszaesik majd. A járvány ezt a szezont jelentős mértékben befolyásolja, a következőre azonban remélhetőleg már jóval kisebb hatással lesz. A West Ham azonban jelenleg a BL-t  érő negyedik helyen áll a bajnokságban és minden esélye megvan a nemzetközi kupaszereplés kiharcolására. Azt senki nem veheti el Moyestól és csapatától, hogy az idei váratlan, múltat idéző körülményekhez ők alkalmazkodtak az egyik legjobban. 
Goal
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 11:23
Premier League
Elhibázott lépésnek tartja a Szuperliga-csatlakozást a ManCity elnöke
03/06/2021 15:05