David Moyes taktikája a 15 évvel ezelőtti labdarúgást idézi a West Hamnél, de a nehéz körülmények között az egyszerű megoldások a legjobbak közelébe emelték a csapatot az angol bajnokságban. 


Nem állítunk újat, ha azt mondjuk, az elhúzódó világjárvány hatásai alapjaiban határozták meg az idei futballszezont. Az üres stadionok és a zsúfolt versenynaptár mellett a változások egyre inkább meglátszódnak a mérkőzések képén is. A végletekig kidolgozott taktikák mentén zajló csaták helyett gyakran látunk a foci jelenlegi korszakát megelőző időszakot idézően egyszerű játékot a csapatoktól. Nincs ez másképp a Premier League-ben sem, egy ilyen, 10-15 évvel ezelőttiekre emlékeztető szezonban pedig ki lenne alkalmasabb egy angol középcsapat naggyá tételére, mint David Moyes
Nem véletlen, hogy a jelenleg a bajnokságban negyedik West Ham Unitedet vezető szakember a 2000-es évek második felében volt pályája csúcsán, amikor egy hasonlóan működő ligában csinált szinte élcsapatot az Evertonból. Amikor aztán a Manchester Unitednél felcsapott Sir Alex Fergusson utódjának, hamar kiderült, hogy taktikája sem az idő múlásával, sem egy igazán nagy csapattal nem kompatibilis, a végeredmény pedig gyors és csúnya bukás lett. A jelenlegi viszonyok viszont adtak Moyesnak még egy esélyt. 
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 10:42
A Premier League jelenlegi formájában azoknak az edzőknek kedvez, akik kockázatkerülőek, taktikájuk pedig nem a komoly erőfeszítést igénylő presszingre és a részletesen kidolgozott támadósémákra épül. Ez a leírás tökéletesen illik Moyes egykori Evertonjára, és ugyan túlzás lenne azt állítani, hogy stratégiája azóta semmit nem változott, a jelenlegi West Ham játékának alapjait ugyanezek az elvek adják. 

moyes-westham-klopp.jpg

Fotó: Eurosport

Moyes csapata a meccsek túlnyomó többségén nem helyez nyomást az ellenfélre, hanem csak a saját védekezőharmadában reagálja le a támadásokat. Csak a kiesés ellen harcoló csapatok birtokolják meccsenként átlagosan kisebb százalékban a labdát, mint a Bajnokok Ligájáért küzdő West Ham. Ez az alapvetően egyszerűen kivitelezhető taktika rengeteg, a szoros naptárban kivitelezhetetlen, edzésen gyakorlással töltött órától kíméli meg a csapatot. 
Ahhoz, hogy Moyes egyszerű elképzelése működjön, persze kellenek remek egyéni teljesítmények is. A West Ham motorja a szezonban a Declan Rice-Thomas Soucek kettős, akik a pálya közepén óriási területet fednek le mozgásukkal, ezáltal gyakran meddő, a szélek felé irányuló labdajáratásra kényszerítve az ellenfeleket. A páros ráadásul a gyors támadásépítésből is kiveszi a részét, nyomás alatt remekül indítva be a kontrákat. 
Hiszen első kézből Moyes taktikája arra irányul, hogy megjátszák a csapat két gyors szélsőjét, Jarred Bowent és Pablo Fornalst. Ritka azonban, hogy a londoniak direkt kontrából szerezzenek gólt, annál veszélyesebbek az elöl a toronymagas Michael Antonio által megtartott labdákból kialakított rögzített helyzetek. Ha leszámítjuk a büntetőket, 12 góllal idén a West Ham szerezte a legtöbb találatot pontrúgásból az egész bajnokságban. Ebben fontos szerepet játszanak a balhátvéd Aaron Cresswell remek beadásai. 
Bár ez a taktika elsőre pont úgy hangzik, amivel nem hogy 15, de inkább 25 éve lehetett sikeresnek lenni, ne vegyük el Moyestól, hogy részben alkalmazkodik a modern trendekhez. A szezon elején például a West Ham főleg 3-4-3-as felállásban állt ki, az említett Creswell pedig középhátvéd pozícióból segítve a támadásokat töltött be nagyon is modern taktikai szerepet. Nemrég a Sheffield ellen pedig a felállás leginkább rugalmas 3-7-0-ra emlékeztetett, tökéletesen alkalmazkodva az ellenfél játékához. 

moyes-westham-soucek-rice.jpg

Fotó: Eurosport

Ettől még tény, hogy Moyes focija jórészt egy korábbi évtizedben bevált recepten alapszik és a West Ham kerete is erre lett kialakítva. Néhány számára szükségtelen kreatív játékostól megvált a csapat, miközben az olyan rombolók mellett, mint Soucek, érkezett például a Manchesterben szintén megégő Jesse Lingard, aki a skót mester irányítása alatt úgy tűnik, szépen magára talált. 
Moyes nem csak a keretével találta meg a közös hangot, hanem a klub és a szurkolók között az előző években elmérgesedő viszony javításán is segített az eredményekkel. Az elmúlt szezonokban gyakran lehetett passzív, szinte ellenséges hangulatot érezni a londoniak hazai meccsein, ilyen szempontból jót tett a csapatnak, hogy most a nézők nyomása nélkül játszhatnak, a rajongók pedig a jó eredmények hatására alighanem megnyugodva és elégedetten térnek majd vissza a lelátókra. 
Persze gyanítható, hogy hosszútávon ezzel a játékkal a csapat teljesítménye visszaesik majd. A járvány ezt a szezont jelentős mértékben befolyásolja, a következőre azonban remélhetőleg már jóval kisebb hatással lesz. A West Ham azonban jelenleg a BL-t  érő negyedik helyen áll a bajnokságban és minden esélye megvan a nemzetközi kupaszereplés kiharcolására. Azt senki nem veheti el Moyestól és csapatától, hogy az idei váratlan, múltat idéző körülményekhez ők alkalmazkodtak az egyik legjobban. 
Goal
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 11:23