Miközben a nagy európai futball bajnokságok már komfortosan bonyolítják a maguk sorozatait, egyre inkább közeledik az év első nemzetközi szünete. Az utazások, valamint a klubok zárt világából való kiszakadás, sokak szerint romba döntheti az eddigi megfeszített vírussal szembeni harcot, aminek további hosszútávú következményei is lehetnek. A Premier League nagy klubjai közül elsőként a Manchester Cityt menedzselő Pep Guardiola adott hangot a véleményének.


Az elmúlt egy évben azt már bőven megszokhattuk, hogy a sportesemények döntő többsége nézők nélkül, zárt kapus lebonyolítással zajlik. Az sem kelt már különösebb megdöbbenést, hogy az emberek világszerte korlátozó intézkedések tömkelege között élik az életüket, s hogy ezek esetenként elég furcsa helyzeteket teremthetnek. Elég csak az elmúlt napokra gondolni, kedden ugyanis az RB Leipzig a Puskás Arénában érezhette magát hazai pályán a Liverpool elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben, mivel az érvényben lévő német beutazási korlátozások miatt a Liverpool keretének tagjai nem tehetnék be a lábukat Németországba.
Habár a sporteseményeket nézők nélkül rendezik meg világszerte, a résztvevő játékosoknak ettől még el kell jutnia a helyszínekre, ami gyakran nemzetközi utazásokkal jár. A közelmúltban a nemzetközi utazások kezelésére is láthattunk a skála teljes hosszát megjelenítő megoldásokat: amíg a januári egyiptomi férfi kézilabda világbajnokságon kicsit plasztikusabban kezelték a kérdést a nyugati világ többségéhez képest, addig például a napokban végjátékához érő ausztrál nyílt nemzetközi teniszbajnokság hazájában minden egyes a tornára érkező játékost kéthetes karanténra köteleztek. Az utazás tehát manapság közel sem egyszerű mutatvány, a járványügyi intézkedések miatt pedig általában véve potenciális veszélyforrás.
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 - 10:42
A nemzetközi labdarúgóélet vérkeringésében a novemberi EB-pótselejtezők óta viszonylagos csend honolt, egyre inkább közeledik azonban a 2022-es katari világbajnokság európai selejtezőinek márciusi nyitánya, a kérdéssel így mindenképpen foglalkozni kell. Az alaphelyzet rendkívül egyszerű, hiszen a FIFA hivatalos játéknapjain (a világbajnoki selejtezők ebbe a kategóriába esnek) a kluboknak kötelező elengedni válogatott játékosaikat, hogy azok csatlakozhassanak nemzeti csapataikhoz. Csakhogy manapság sok esetben ezzel magukat károsítanák meg az egyesületek, hiszen a karantén szabályok miatt a selejtezőkről visszaérkező játékosokra bajnoki fordulók helyett karantén várna. Jó kérdés, hogy egy bajnoki hajrá kezdetén mennyire férhet bele egy-egy klubnak, hogy legjobbjait ilyen ok miatt nélkülözze. Csavar egyet a kérdésen az a körülmény is, hogy mi a helyzet akkor, ha az adott klub céljainak (bentmaradás, európai kupahelyek, stb.) egyik fő letéteményese körül megy a huzavona. Eljárhat-e a klub egyoldalúan, saját érdekeit szem előtt tartva? Közbeléphet-e a liga, esetleg az adott ország szövetsége? Mikor juthat el a kérdés az UEFA-hoz vagy a FIFA-hoz?

Bernardo Silva a portugál válogatott mezében

Fotó: Eurosport

Megannyi kérdés marad egyelőre megválaszolatlan, egyetlen intézkedés azonban már ismert. A dolgok jelenlegi állása szerint a Premier League nem járul hozzá, hogy a ligában játszó portugál és dél-amerikai játékosok csatlakozzanak válogatottjukhoz a márciusi nemzetközi szünet alatt, a klubokhoz visszatérve ugyanis, hazájuk brit járványügyi besorolása miatt, kötelező karantén várna rájuk. A PL klubjai közül egyik leginkább érintett Manchester City menedzsere, Pep Guardiola, csapata szerda esti Everton elleni mérkőzése előtt maga is aggodalmának hangot adva nyilatkozott a kérdésben.
„Azt gondolom a Premier League-nek megfontoltnak kell lenni a márciusi válogatott szünetet illetően. Teljesen normális, hogy a szövetségek számítanak a játékosaikra, hiszen tétmeccseik mellett fel kell készülniük a nyári Európa-bajnokságra is.
A Premier League-ben úgy tudtuk csökkenteni a pozitív esetek számát, hogy jóformán megszüntettünk minden fölösleges mozgást. Attól a pillanattól kezdve, hogy egy játékos felszáll egy repülőre, bármi megtörténhet vele, amit ráadásul kontrollálni sem tudunk. Nem kaptunk még levelet a szövetségtől ebben az ügyben, de szinte biztos vagyok benne, hogy a válogatott szünetet követően ismét növekedni fog a liga pozitív tesztjeinek száma.”

000_92X4VD.jpg

Fotó: Eurosport

Az angol bajnokságot immáron tízpontos előnnyel vezető manchesteri kékek menedzserének aggodalma érthető, hiszen januárban a City is volt olyan helyzetben, hogy egyszerre hat játékosát volt kénytelen pozitív tesztjeik miatt nélkülözni. Egyébiránt a tegnap a Gooddison Parkban lejátszott Everton elleni bepótolt mérkőzést is ugyanaezen okból, a manchesteri csapat kérésére kellett elhasztani decemberben. A Premier League hetente adja közre a megelőző hét nap tesztjeinek eredményét, ezek alapján a február 8-14 közötti időszakban két játékos mintája lett pozitív, ami figyelemre méltó fejlődés a korábbi, stabilan 30 fölötti heti esetszámok után. Az elővigyázatosság annál is inkább jogos, mivel a lakossági tesztelésekkel ellentétben a liga mintavételei mindig ugyanazt a zárt mintát érintik, egy-egy pozitív eset tehát nagyon könnyen és nagyon gyorsan akár gócponttá is válhat. 
A bajnoki cím visszahódítására ismét reális eséllyel pályázó City menedzsere aggodalmai mellett ugyanakkor kizárta annak lehetőségét, hogy klubja ne engedje el a válogatott játékosokat. Mint elmondta, nagyobb szellemi útravalóval engedik majd útjukra az érintett labdarúgókat:
„Megkérjük majd a játékosokat, hogy legyenek nagyon óvatosak, de tudjuk, hogy a nemzeti csapatoknak megvannak az ilyen esetekre szóló protokolljaik, biztos, hogy vigyáznak majd a játékosokra. Remélem, hogy minden jól alakul majd ezen a téren is.”
via Sky Sports
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 - 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 - 11:23