A spanyol válogatott Thiago Alcantara a világ egyik legjobb középpályása, de a Liverpoolhoz való igazolása eddig nem sült el valami jól. Ő maga is elismeri, hogy többet várt magától, miután a Bayern Münchentől az Anfieldre érkezett.


Thiago Alcantara is belátta, hogy nem lehet elégedett a Poolnál mutatott formájával, és eddigi teljesítménye felveti azt a kérdést, hogy mennyire érte meg Angliába igazolnia tavaly. 2020 nyarán az átigazolási időszak utolsó pillanataiban szerezte meg őt angol klubja a Bayerntől, a 29 esztendős irányító mindenképpen szerette volna kipróbálni magát egy másik futballkultúrában azután, hogy hét évet töltött a Bundesligában. 
A Covid-járvány, a középső védők sérülése, Jordan Henderson és Fabinho védelembe vezérlése, és további tényezők mind összeesküdtek Thiago ellen, aki erőfeszítései ellenére nem tudta elérni a kívánt hatást a Vörösök középpályáján. Pedig a Bajnokok Ligája-címvédő Bayern Münchenben zseniális teljesítményt nyújtott tavaly, de az ott mutatott határozott jelenléte a bajorok játékának metronómjaként még csak nyomaiban köszönt vissza Jürgen Klopp együttesében. 
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 10:42
Akárhová szerződne a Bayern kétszeres BL-győztes klasszisa, biztosan feljavítaná csapata középpályás játékát | Eurosport
Bárhol is fog játszani Thiago Alcantara a következő szezontól, egészen biztosan átalakítja aktuális csapata középpályás játékát. A spanyol válogatott klasszis idén is remekelt a Bayern Münchenben, a Bajnokok Ligája-döntő legjobb teljesítményt nyújtó játékosa volt. A Liverpoolt is még jobbá teheti, ha Jürgen Klopp együttesét választja következő állomáshelyéül.
Az Angliában eddig töltött időszakára reflektálva
Thiago
azt mondta: "
Egy szót sem olvastam arról, amit az emberek beszélnek rólam. Tudom, hogy kritikát kapok a teljesítményemmel kapcsolatban, én sem vagyok elégedett a produkciómmal, amióta idejöttem. 
Új klub, furcsa helyzet fogadott, komolyabb sérülésem is volt, szóval nem volt könnyű felvenni 
a ritmust, nehéz volt az út, de ez nem mentség."
A 2019/2020-as szezonban átlagban 82,6%-os pontossággal passzolt meccsenként a Bundesligában, ez a legmagasabb szám a középpályások között. Thiago úgy tudta váltogatni a passzok fajtáját, ahogy mások nem - ez annak az időszaknak a következménye, amely alatt a Barcelonánál felnőtt, és amelyet a Bayernnél tökéletesített.
Felvetődött, hogy a kreatív középpályás lelassította a Liverpoolt, mióta csatlakozott soraihoz. Mélyebb szerepében gyakran elkéri a labdát a hátulról lévőktől, és megpróbálja Klopp csapatát mozgatni a vonalaknál. Jobban nézett ki akkor, amikor a RB Leipzig elleni 2–0-s Bajnokok Ligája-győzelemnek köszönhetően továbbjutott a negyeddöntőbe a Pool, Fabinho pedig végre eredeti posztján, a középpályán éppen a spanyol mellett vágott neki a meccsnek, hogy betöltse a labdaszerző ember szerepét.
A Liverpool aranylabdás ex-csatárát lenyűgözte a Pool klasszis középpályásának játéka | Eurosport
Thiago Alcantarát "annyira izgalmas nézni", mondta a Liverpool korábbi aranylabdás csatára, Michael Owen, aki dicsérően nyilatkozott a Pool spanyol középpályásáról. A Premier League címvédője 20 millió fontért (27 millió dollár) igazolta le nyáron Thiagót a Bayern Münchentől. Sokat vártak napjaink egyik legkiválóbb, kétszeres Bajnokok Ligája-győztes középpályásától, amikor megérkezett Merseyside-ra, de a pozitív Covid-19-teszt, majd egy komoly térdsérülés korlátozta játékidejét a szezon első felében.
"Nagyszerű játékos. Nagy biztonságot adott a védelmünknek is, fantasztikus vele együtt játszani. Kicsit felszabadított engem is, előre tudtam lépni néhány sort, és ezzel magabiztosabb lehetek és közelebb játszhatok a csatárokhoz. 
Élveztem, hogy kicsit feljebb játszhattam, mert mindig a kapu közelében járhat az ember, esélyeket teremthet ilyenkor, és akár még gólt is szerezhet. Egy igen jó pozíció." - nyilatkozta Thiago azzal kapcsolatban, hogy milyen volt Fabinho oldalán szerepelni a Liverpool középpályájának közepén. 
Klopp a szezonban rendszeres időközönként igyekezett megvédeni Thiagót az őt ért kritikáktól, mivel ő tudja a legjobban, hogy a liverpooli edzőközpontjában tartózkodóknak nem lehet panaszuk egy korábban már bizonyított futballistára. 
"Úgy tűnt, hogy a 4-2-3-1 talán Thiagónak is feküdhet, de aztán ez ment a levesbe. Mivel Fabinhónak, majd Hendersonnak is vissza kellett mennie a védelembe, onnantól kezdve ezzel az állománnyal a 4-2-3-1 nem játszható, azt hiszem. Vissza kellett állni a 4-3-3-hoz, ami jelen állás szerint Thiagónak nem fekszik. Számára igen kellemetlen lett gyakorlatilag a 2021-es év, amióta folyamatosan játszik, hiszen ő egyszerűen ebben a felállásban és ezekkel a társakkal - nagyon látványosan kibukik, hogy - nem tud együtt játszani. Abszolút gyenge pontja a csapatnak, amivel valószínűleg ő is nagyon küszködik. Miközben a Bayernben lehetett látni, hogy milyen teljesítményre képes. Itt most az egy az egyekben nagyon magas százalékban veszít, közben rettenetesen szabálytalanul játszik, pont azért, hogy ezt valahogy elpalástolja. Sok sárga lappal, sok elhibázott becsúszással játszik, és így még nagyobb teher van mögötte a nem összeszokott belső védőkön."
 - skiccelte fel a spanyol középpályás helyzetét
Szarka András
, a
DigiSport
kommentátora a
Jelen
hetilap 
.
A klubnál remélik, hogy a kulcsemberek visszatérése a védelembe - amely lehetővé teszi majd Fabinho és Henderson számára a saját természetes közegükbe, a középpályára való visszahelyezésüket - azt eredményezi, hogy az Anfielden mindenki kivirágzik a szezon hajrájára.

Thiago-Anfield-min.jpg

Fotó: Eurosport

via goal.com
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 11:23