Mint az várható volt, kedd este hivatalossá vált, hogy Thomas Tuchel érkezik a menesztett Frank Lampard helyére. A német mester még sosem vett át szezon közben csapatot, így különösen izgalmas kérdés, mire megy az utóbbi hetekben gyengélkedő Chelsea-vel.


A sajtó már napok óta cikkezett róla, kedden pedig a hivatalos bejelentés is megérkezett: Frank Lampard hiába a Chelsea klublegendája, 18 hónap után távoznia kell a csapat éléről, helyére pedig Thomas Tuchel érkezik. A német edző előző klubjainál már többszörösen bizonyította, hogy eredményes tud lenni, és képes látványos játékra vezetni aktuális együttesét, állandó konfliktusai a klubvezetőséggel azonban ahhoz vezettek, hogy általában nem egy rossz széria, hanem a súrlódások miatt kellett távoznia. Meglepő lenne, ha ez pont az Abramovich-féle Chelsea-ben változna meg, ahol az orosz üzletember érkezése óta 13 edző jutott a kirúgás sorsára. De ennyire azért ne szaladjunk előre, Tuchelnek először rövid távon kell felráznia az együttest, és a minimális szezoncél, a Bajnokok Ligája-indulás biztosítása lesz elsődleges feladata.
A Chelsea utolsó nyolc Premier League mérkőzéséből csak kettőt nyert meg, visszacsúszott a bajnokság tizedik helyére, és hat pont a hátránya a jelenleg BL-indulást érő negyedik helyen álló, igaz, egy mérkőzéssel többet játszó, West Ham mögött. Hiába költöttek 250 millió eurót a nyáron, az együttes nem tudta megtenni azt az előrelépést, amit a klubvezetők elvártak volna Lampardtól. Tuchel egyik nagy feladata az lehet, hogy felforgassa a szezonban gyakran koncepció nélkülinek tűnő Chelsea-t, az egyénileg ügyes játékosokat pedig behelyezze egy rendszerbe.
Premier League
„Ez így tarthatatlan” – kiakadtak az edzők, leállás jöhet a Premier League-ben
20/12/2021 - 10:42
Kevés taktika, elveszített öltöző, fejlődő fiatalok - Frank Lampard 18 hónapjának öröksége | Eurosport
18 hónap után megvált Frank Lampardtól a Chelsea vezetősége. Az angol klublegenda a várakozásokat felülmúló debütáló idényét követően nem tudta állandósítani a csapat jó formáját, rendszeresen vitába keveredett a vezetőséggel, a játékosok pedig úgy érezték: nem kapnak elég instrukciót és visszajelzést az edzőtől. Az edzőváltás elkerülhetetlen volt, és talán még pont időben lépte meg a Chelsea.
A Chelsea játékoskeretében komoly lehetőségek vannak, Lampardnak azonban nem sikerült megtalálnia focistái helyét a felállásban, különösen a két méregdrága igazolás, Kai Havertz és Timo Werner gyengébb formája, és nem megfelelő használata miatt kritizálták sokan az angol edzőt. A két német játékos lehet az egyik oka annak, hogy a vezetőség Tuchelt nevezte ki Lampard utódjának. Azon kívül, hogy egy nyelvet beszélnek, ami a kommunikációt és beilleszkedésüket is megkönnyítheti, Tuchel már többszörösen bizonyította, hogy a fiatal, tehetséges focistákból ki tudja hozni a maximumot. Főleg mainzi és dortmundi időszakában tűnt ki, hogy kiváló a tehetségek fejlesztésében és rendszeresen lehetőséget ad a fiatal játékosoknak. A Barcelonában inkább csak tengődő Ousmane Dembele nagyban Tuchelnek köszönheti, hogy Európa szupertehetségeként leszerződtették a katalánok, de Christian Pulisic is a német mester irányítása alatt tette meg első lépéseit. Míg Lampard gyakran a játékosok egyéni képességeire hagyatkozott, Tuchel taktikailag jóval felkészültebb edző, és ha ügyesen sáfárkodik, összerakhatja a puzzledarabkákat, és struktúrát adhat a csapatnak.
A Chelsea továbbra sem mondott le Wernerről és Havertzről, a két német tehetséggel hosszú távú elképzelései vannak a klubnak, az egyik elvárás pont az Tuchellel szemben, hogy jobban beillessze őket a rendszerbe, mint tette azt elődje. Lampard nem igazán találta meg egyik játékos helyét sem, Havertz öt különböző pozícióban játszott, Werner sem kedvenc helyén, középen kapott általában lehetőséget, gyakran a bal szélre szorult. Tuchelnek megoldást kell találnia arra, hogy honfitársai ne csak kidobott pénzként maradjanak meg a Chelsea történetében.
Mit adott a Paris Saint-Germainnek Thomas Tuchel? | Eurosport
Kísérletezett, barkácsolt, az öltözői hierarchiát ideig-óráig kezelte, de végül túl sok kompromisszumra kényszerült. A Paris Saint-Germain távozó vezetőedzője minden elődjénél jobban teljesített a Bajnokok Ligájában, de egyik vezetőjével sem jött ki igazán, a végén kialakult passzív-agresszív viszony pedig tarthatatlanná vált. Thomas Tuchel két és fél éve Párizsban.
Nem Werner és Havertz persze az egyetlen kijavítandó problémakör. A védelem stabilitását is meg kell szerveznie, és a támadójátékba is több kreativitást kell vinnie Tuchelnek. Nemcsak Werneréknek, hanem a Chelsea többi fiataljának és Hakim Ziyechnek is sokat segíthet a német edző. Christian Pulisic, Callum Hudson-Odoi, Tammy Abraham és Mason Mount is sokat tanulhatnak Tucheltől. Míg a PSG-nél sztárokat kapott alapanyagnak, és belőlük kellett csapatot csinálnia, a Chelsea-nél sztárjelöltekkel kell együtt dolgoznia, ami olyan szempontból talán még segítheti is, hogy az öltöző megnyerésének érdekében nem kell folyamatosan kompromisszumokat kötnie.
A keret két tagja, Christian Pulisic és Thiago Silva már dolgoztak együtt Tuchellel, ez az öltöző szempontjából előnyt jelenthet számára. Különösen Pulisic köszönhet sokat a németnek, hiszen a Borussia Dortmundnál ő hozta fel a felnőtt csapathoz az akkor 17 éves amerikait.
A legnagyobb kérdés az idő. Miként Lampard sem kapott sok lehetőséget, hogy kijavítsa a hibákat, és felépítsen valamit, arra mérget lehet venni, hogy Tuchelnek sem jut sokkal több ideje arra, hogy megoldja a problémákat. Márpedig a német edző még sosem vett át csapatot szezon közben, és ahhoz, hogy formálja együttesét, és a szükségesnek vélt átalakításokat megtegye, időre lehet szüksége. Komoly kihívás lesz számára, hogy a szezon közepén, állandó mérkőzések között építsen fel valamit. Tuchel egyébként kinevezése után eddig minden csapatával remekül kezdett, a Bundesligába feljutó Mainzzal 12 meccsen 21 pontot gyűjtött, Dortmundban 11 győzelemmel indított, Párizsban pedig első 13 mérkőzéséből 12-t húzott be. Valami hasonlóra lenne szüksége ahhoz, hogy a Chelsea legalább minimálcélját elérje az idén. De míg korábban hetek-hónapok álltak rendelkezésére, hogy felkészítse csapatát, most gyorsan kellene ütőképes együttest formálnia.
A 9 legfontosabb keddi átigazolási hír, amiről lemaradtál | Eurosport
Már csak néhány óra és bejelentik Papu Gomez érkezését Sevillában. A 8,5 millió euróért érkező argentin támadó szerződése a Sky Italia szerint 2024-ig fog szólni. Mint köztudott, Gomez többször is összeveszetett az Atalanta vezetőedzőjével, Gian Piero Gasperinivel, aki kenyértörésre vitte a dolgot.
A másik érdekes kérdéskör, hogyan kezeli majd a konfliktusokat a német. Előző klubjaitól nem eredménytelensége miatt, hanem a klubvezetőséggel fennálló folyamatos konfliktusai miatt kellett távoznia, már pedig a Chelsea nem az a klub, ahol a vezetőség a türelméről és békés természetéről híres. Tuchel a PSG-ben különösen a szakmai igazgató, Leonardóval, Dortmundban pedig sem a vezérigazgató Watzkéval, sem a sportigazgató Zorc-kal nem jött ki jól. Meglepő lenne, ha pont a Chelsea-nél kerülnék el a súrlódások. A The Athletic értesülései szerint Lampard menesztésének egyik oka az volt, hogy kapcsolata a klubigazgató Marina Granovskaiával messze állt a zökkenőmentestől. Tuchel eddig nem kerülte a konfliktusokat, meglátjuk, Londonban változik-e a helyzet.
Tuchel nagyon fiatal, ennek ellenére már jóval több rutinnal rendelkezik, mint Lampard. Talán pont erre a rutinra van szüksége ahhoz, hogy arculatot szabjon a Chelsea-nek, és a gyengének nem nevezhető játékoskeretből taktikailag érett, koncepcióval rendelkező csapatot faragjon.
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 - 14:46
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 - 11:23