Pep Guardiola nemrég arra figyelmeztetett, hogy a Manchester Citynek építkezésbe kell kezdenie, ha tartani szeretné a lépést a bajnok Liverpoollal. Ennek a folyamatnak az egyik fontos lépése a támadósor átalakítása lehet, azon belül is a 32 éves Sergio Agüero utódlása. Az egyik potenciális jelölt Gabriel Jesus, aki több statisztika szerint is képes lehet a feladatra.


Az anyagi háttér és a szakmai stáb is adott, hogy a Manchester City megtalálja és megszerezze azt a támadót, aki a leginkább illene Guardiola filozófiájához, azonban előfordulhat, hogy ezt a játékost már megtalálták, és a következő idénytől Gabriel Jesus lesz az első számú választás a kilences posztra. Vannak azért olyanok is, akik kételkednek a brazil képességeiben: "Nem hinném, hogy ő lenne a válasz" - mondta Roy Keane a Sky Sportson. "Hasznos a keretben, de Agüero pótlása nagy feladat. Tehetséges, de az én szememben nem Agüero-utód."
Ha a nyers számokból indulunk ki, érthető a szkeptikus hozzáállás, hiszen Jesus egyetlen szezonjában sem lőtt 13-nál több gólt a bajnokságban. Abban az esetben viszont, ha részletesebben elmerülünk a számokban, az derül ki, hogy a brazilnak igen jó érzéke van a minőségi gólhelyzetek kiszimatolásában. Ebben az idényben ő rendelkezik a legjobb várható gól mutatóval, ha figyelmen kívül hagyjuk a büntetőket. 90 percre levetített 0.77-es npxG-mutatója lényegesen jobb, mint a két gólkirály-jelöltté: Jamie Vardyé és Pierre-Emerick Aubameyangé (0.44).
Premier League
A Chelsea és a MU a BL-ben, a Tottenham az EL-ben indulhat, kiesett a Watford és a Bournemouth -
27/07/2020 08:26
Hamarosan kitörhet a legenda árnyékából a Manchester City tehetséges támadója | Eurosport
Gabriel Jesus a karantén idején is próbál formában maradni. Közösségi oldalain gyakran osztja meg az erősítő edzéseiről készült videókat, vagy épp arról posztol, amint a kertben sprintgyakorlatokat végez. Még a labdás edzéseknek is megtalálta a módját a négy fal között. Hozzáállásával minden bizonnyal a Manchester Citynél is elégedettek.
Jesus statisztikáin valamelyest javít, hogy a riválisoknál kevesebb időt töltött a pályán, ugyanis kisebb minta esetén könnyebb fenntartani egy ilyen teljesítményt. A brazil viszont akkor is az élmezőnyhöz tartozik, ha nem a 90 perces átlagokat vesszük figyelembe. Mindent figyelembe véve 15.5 xG-t termelt ebben az idényben, amit elég csúnyán, négy góllal teljesített alul. Várható gólok tekintetében csak Marcus Rashford (15.6), Vardy (17.0) és Mohamed Salah (17.1) előzi meg, akik sokkal több időt töltöttek a pályán, mint Jesus.
A gyors konklúzió az lehet, hogy a helyzetbe kerülés tekintetében a brazil játékos a Premier League élmezőnyéhez tartozik, a helyzetek értékesítésében viszont elmarad az elittől.
Eleve érdekes kérdés lehet, mi jár Guardiola fejében, akinek az évek során felemás volt a középcsatárokhoz fűződő viszonya. Barcelonában villámgyorsan kitették Zlatan Ibrahimovic szűrét, miután a svéd nem volt hajlandó alkalmazkodni az edző elképzeléseihez. Előtte Samuel Eto'o került át a támadósor jobb oldalára, hogy nagyobb terület jusson a hamis kilences pozíció felé terelt Lionel Messinek. Később viszont Robert Lewandowski szárnyalt Guardiola kezei között, majd a ManCitynél Agüero játékán is képes volt változtatni az edző.
Jesus nagyon sok tekintetben jobban illik Guardiola elképzeléseihez, mint az argentin klasszis. Habár a brazil játékos a helyzetek befejezésénél nem rendelkezik annyi variációs lehetőséggel, mint Agüero és a lövőtechnikája is elmarad tőle, az edző így is egy halom gólra számíthat Jesustól. A mezőnymunkából és a letámadásból pedig lényegesen nagyobb szeletet képes magára vállalni. Jesust gyakran vádolják azzal, hogy csak a ziccerek értékesítésében igazán jó, de ha van csapat, amelyik gyakran alakít ki ilyen helyzeteket, az épp a ManCity.
via Telegraph
Premier League
A ManUnited és a Chelsea indulhat a Bajnokok Ligájában, Mourinhóék megcsípték az El-t
26/07/2020 17:20
Premier League
Bergkamp nem zárja ki az Arsenalhoz való visszatérésének lehetőségét, várja az ajánlatokat
26/07/2020 10:38