A Liverpool 30 évnyi várakozás után nyerte meg ismételten az angol bajnokságot, és először emelheti magasba a Premiere League győzelemért járó serleget. Az elmúlt tíz évben nagy utat járt be az együttes. Tulajdonosváltás, okos igazolások, és természetesen Jürgen Klopp személyének köszönhetően a tavalyi BL-győzelmet követően idén a bajnokságban is megállíthatatlannak bizonyultak a liverpooliak.


Azzal, hogy a Chelsea legyőzte a Manchester Cityt, csütörtökön hivatalosan is eldőlt, hogy a Liverpool a Premier League 2019/20-as szezonjának győztese, a jövő csütörtöki Pool-City rangadónak a presztízsen kívül nincs érdemi tétje. A bajnoki cím sorsa valójában már hónapokkal ezelőtt eldőlt, egyedül a koronavírus-járvány akadályozhatta volna meg a Vörösöket, hogy megtörjék a 30 éves rossz szériát. Ha figyelembe vesszük, hogy 2010-ben a klub csődközeli helyzetben volt, és éveken át inkább a középmezőnyhöz tartozott, különösen nagy siker, mekkora utat járt be az együttes az elmúlt néhány évben.
A Liverpool bajnoki címének egyetlen szomorúsága, hogy a koronavírus-járvány miatt elmarad a méltó ünneplés. A harmincéves várakozást követően a Pool legendás szurkolóinak járt volna, hogy az Anfielden közösen, a You’ll Never Walk Alone-t énekelve ünnepelhessék a csapat sikerét. A drukkerek egy része - Klopp határozott kérése ellenére- a járványügyi előírásokat be nem tartva vonult az utcára, amiért természetesen meg is rótták őket a hatóságok.
Premier League
A Chelsea és a MU a BL-ben, a Tottenham az EL-ben indulhat, kiesett a Watford és a Bournemouth -
27/07/2020 08:26
Csak otthon ünnepelhetnek a Liverpool szurkolói | Eurosport
A hatóságok és a polgármester is arra szólította fel a bajnok Liverpool FC labdarúgócsapatának szurkolóit, hogy otthon ünnepeljék az elsőséget. "Nagyon aggódok. Tiszteletben tartom, hogy a rajongók ünnepelni akarnak, de azt kérem, saját és mások biztonsága érdekében menjenek haza és otthon ünnepeljenek" - írta Twitter-bejegyzésében Joe Anderson polgármester.

Egy Liverpool-szurkoló e-mailje, ami mindent megváltoztatott


Nehéz visszaemlékezni, hogy 2010 októberében a Liverpool kiesést érő helyen, és a pénzügyi összeomlás szélén állt. A klub amerikai tulajdonosai, George Gillett és Tom Hicks komoly adósságokat halmoztak fel, csődközeli helyzetben találta magát az öt évvel korábban még emlékezetes módon BL-t nyerő, három évvel azelőtt pedig BL-finálét játszó együttes. Egy Liverpool-rajongó üzletembernek köszönhetően azonban ez az év fontos fordulópontot jelentett a klub történetében. Joe Januszewski, a Texas Rangers baseball-csapat ügyvezető alelnöke szurkolói és üzleti megfontolásból igyekezett meggyőzni a mai nevén Fenway Sports Group legnagyobb részvényesét, John W. Henry-t, akinek korábban semmiféle kapcsolata nem volt a labdarúgással, hogy érdemes lenne befektetnie a Premier League-be. E-mailben vázolta a Liverpool helyzetét, és végül célt ért. Hosszú procedúrát követően a Fenway Sports Group, azaz John W. Henry és Michael Gordon személyében új tulajdonosokat kapott a Liverpool, akik azonnal kijelentették, hogy győztes csapatot szeretnének. A tulajdonosváltásnak köszönhetően a klub előtt pénzügyileg új lehetőségek nyíltak meg, és elkezdődött egy rendkívül megfontolt építkezés, mely az elmúlt évek sikereihez is vezetett. A Liverpool több tekintetben felülmúlja riválisait: a legmodernebb eszközöket veszi segítségül, az adatelemzés és az átigazolások mögött is szervezett, megfontolt munka áll. A klub a brandépítés mellett ügyesen egyensúlyozva, tradícióit, gyökereit és identitását sem veszítette el.
A tulajdonosváltás kétségkívül meghatározta a Liverpool jövőjét, ugyanakkor a profi háttérmunka kezdetben az eredményekben kevésbé mutatkozott meg. A 2013/2014-es szezon kivételével - amikor is Brendan Rodgers vezetésével a Pool közel állt ahhoz, hogy megnyerje a bajnokságot, végül Steven Gerrard emlékezetessé vált megcsúszásának is köszönhetően elúszott az álom-, a Liverpoolnak nem sikerült BL-helyezést megkaparintania. A majdnem bajnoki címhez pedig Luis Suárez zsenialitására is szükség volt, a mostani Liverpoolhoz képest az akkori csapat sokkal inkább függött kulcsjátékosai, például az uruguay-i csatár, Raheem Sterling, Daniel Sturridge, vagy éppen a klublegenda Gerrard teljesítményétől. 

Jürgen Klopp nélkül nem tartana itt a Liverpool


Jürgen Klopp érkezésével a Liverpool új szintre emelkedett. Klopp személyét és edzői tevékenységét nem győzzük dicsérni, miként az is bámulatos, hogy a német mester a Borussia Dortmund után Liverpoolban is elérte, hogy egy inkább középszerűnek nevezhető csapatot bajnoki címig vezessen. A liverpooli vezetők okosan észlelték, hogy Klopp annak ellenére is tökéletes a klub élére, hogy hét sikeres esztendőt követően, utolsó dortmundi szezonjában féltávnál még kiesőhelyen állt a Bundesligában. Liverpoolban megkapta a bizalmat, remekül átlátták, hogy Klopp ereje nem elveszett, egyszerűen csak egy komplett idény szerencsétlenül alakult számára Németországban, illetve kissé talán ellaposodott csapatával a kapcsolata hét év után. A BVB ügyvezetője, Hans-Joachim Watzke nem véletlenül fogalmazott úgy önéletrajzi könyvében, hogy 2015-ben talán inkább az egész csapatot kellett volna lecserélni Klopp elengedése helyett.
10 lépés a sikerhez - így lett Klopp alatt a világ legerősebb csapata a Liverpool | Eurosport
Volt olyan, hogy kigúnyolták, nyilvánosan nevettek a döntésein, máskor kételkedtek a képességeiben, de a sokadik elveszített kupadöntőjét követően talán a győztes alkatát is megkérdőjelezték. Ha voltak is kétségek valakiben, hogy Jürgen Klopp minden idők legnagyszerűbb edzői közé tartozik, az idei szezonban alighanem eloszlatta azokat a német.

Betartott ígéret


Klopp egy darabig habozott, mire megy Németországon kívül, őrült stílusa vajon az angoloknál is sikert arat-e. S noha lehetett sejteni, hogy Klopp és a Liverpool jó párosítás, az, hogy ilyen sikereket érnek el, alighanem még a liverpooliak legszebb várakozásait is felülmúlta. 2015 őszén már az első sajtótájékoztatón nagyot alakított, amikor kijelentette, ő csak egy átlagos srác a Fekete-erdőből. A ’Normal One’ az emlékezetes sajtótájékoztatón azt is megígérte, hogy a csapat négy éven belül trófeát nyer. Ez a tavalyi BL-győzelemmel meg is történt, öt év alatt pedig elérte, hogy 30 év szünet után bajnoki címet is nyerjen a Liverpool. Klopp alighanem a klub, sőt talán az egész futball történetének egyik legnagyobb alakjaként vonul be a történelembe, nem csoda, hogy Steven Gerrard szerint járna neki egy szobor az Anfield környékén.
A Liverpool látványos focijával és remek igazolásaival úgy vált dominánssá európai szinten is, hogy közben költekezés terén messze nem vezeti a mezőnyt. (Bár azért hozzá kell tenni, a liverpooli vezetők egy-egy játékos megszerzéséért alaposan a zsebükbe nyúltak az elmúlt években). Remek igazolások után egy rendkívül komplett csapat alakult ki, Alisson megszerzésével pedig az utolsó hiányzó láncszem, a kapusposzt is megoldódott. A csapat egységét jól mutatja, hogy a külföldi sztárok mellett a helyi srác, Trent Alexander-Arnold, vagy az ugyan nem liverpooli, de a csapatot évek óta hűségesen szolgáló, majd kapitányként vezéregyéniséggé előlépő Jordan Henderson is kulcsszerepet kapnak, így a klub a sikerek mellett identitását sem veszítette el. 

JKloppPLBajnok.jpg

Fotó: Eurosport

Minden kudarcból erősebben jött ki a Liverpool


Klopp és a Liverpool az első pillanattól kezdve passzoltak egymáshoz: a hangulat, a stadion, a szurkolók, a játékosok mind tökéletesen illettek a német edző stílusához. Az elején mégis akadt olyan pillanat, mikor egyesek Klopp távozását követelték. A német edzőnél már többször bebizonyosodott, hogy időt kell neki hagyni, hogy sikerüljön végrehajtani a változásokat, korábban Mainzban és Dormundban sem azonnal ért el hatalmas sikereket. Mikor megtörtént a liverpooli áttörés, jöttek az elveszített döntők, melyek Klopp pályafutását már Dortmundban is megkeserítették. Annyiszor került közel a trófeához a Liverpool, valami mégis mindig hiányzott. Számtalanszor előfordult, hogy egy csapat egy nagyobb menetelést követően a következő szezonban visszaesik, a Pool azonban minden döntőbeli kudarcból csak erősebben került ki. 2018-ban szerencsétlen körülmények között elveszítették a BL-döntőt, rá egy évre megnyerték azt, tavaly hiába szenvedtek mindössze egy vereséget a szezon folyamán, és gyűjtöttek 97 pontot, mégsem nyerték meg a bajnokságot. Azonban ebből is érettebben került ki a csapat. Idén már gyakorlatilag karácsony környékén világossá tették, hogy csak a Liverpool lehet a bajnok, és jó eséllyel megdöntik a City tavaly felállított 100 pontos rekordját. A folyamatos fejlődés látványos: két évvel ezelőtt még 25 pontra voltak a Manchester Citytől, tavaly szinte tökéletes teljesítménnyel, egy ponttal maradtak el, idén pedig már nem fért kétség a győzelemhez. Klopphoz méltóan, a Pool győzelme hangosra és látványosra sikeredett.
Megedzették a Liverpoolt a döntőkben elszenvedett fájdalmas vereségek a csapatkapitány szerint | Eurosport
Jordan Henderson szerint a Liverpool a korábbi döntőkben átélt kudarcokból tanulva folyamatosan erősödött meg, ami nagy szerepet játszott abban, hogy a klub 2019-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját. Az angol válogatott középpályás a Pool honlapjának adott interjúban idézte fel a sikerig vezető rögös út során átélt fájdalmas és örömteli pillanatokat.

Mire lehet még képes ez a Liverpool?


Hogy a Liverpool a BL-győzelemmel és a bajnoki címmel csúcsra ért-e, vagy új éra kezdődik, és a következő években uralhatja az angol bajnokságot, az a jövő zenéje. Az biztos, hogy történelmi időszakot él a klub, Klopp pedig azután, hogy egyszer már csodát tett Németországban, Angliában is elérte ugyanezt.
„Nem az a fontos, mit gondolnak rólad, amikor jössz. Sokkal fontosabb, hogy mit gondolnak rólad, amikor mész.” - fogalmazta meg dortmundi búcsújakor a német nagyon találóan. Távozásról Liverpoolban egyelőre szó sincs, Klopp azonban már most elérte, hogy miként korábban Mainzban és Dortmundban, az angol iparváros vörös részén is hősként tiszteljék.
Premier League
A ManUnited és a Chelsea indulhat a Bajnokok Ligájában, Mourinhóék megcsípték az El-t
26/07/2020 17:20
Premier League
Bergkamp nem zárja ki az Arsenalhoz való visszatérésének lehetőségét, várja az ajánlatokat
26/07/2020 10:38