Joe Gomez pályafutását számos sérülés megnehezítette a Liverpoolnál, ma már azonban a világ egyik legerősebb védelmének alapembere. Az angol védő a Sky Sportsnak elmondta, volt amikor mélypontra került, de többek között Jürgen Klopp segítségével sikerült átlendülnie a nehézségeken. Emiatt pedig nem győz eléggé hálás lenni a német szakvezetőnek.


Amikor a sokoldalú védőként számon tartott Gomez 2015 júniusában a Charltontól a Liverpoolhoz csatlakozott, a klub egészen más állapotban volt, mint manapság. Az angol bajnokságban csak a hatodik helyen zárt, 25 ponttal a bajnok Chelsea mögött, Brendan Rodgers pedig hozzálátott egy nagyszabású átalakításhoz. Gomez mellett azon a nyáron csatlakozott a klubhoz Christian Benteke, Nathaniel Cylne, Roberto Firmino, Danny Ings és James Milner (utóbbi szabadon igazolható volt), több mint 100 millió fontot fektetve a BL-be való visszatérés érdekében.
Az idény első öt mérkőzésén Gomez volt a csapat kezdő balhátvédje, a szezon azonban idejekorán befejeződött a játékos számára, az U21-es angol válogatottban ugyanis térdszalag-szakadást szenvedett. Ebből az időszakból egyetlen szép emléket őriz: azt a pillanatot, amikor megtudta, hogy Jürgen Klopp lett a Liverpool új vezetőedzője. "Aznap érkezett meg a röntgen eredménye, pontosan emlékszem arra, amikor bejelentették, hogy ő lesz a menedzserünk. 18 éves voltam, vissza akartam térni, hogy bizonyíthassak neki."
Premier League
A Chelsea és a MU a BL-ben, a Tottenham az EL-ben indulhat, kiesett a Watford és a Bournemouth -
27/07/2020 08:26

gomez-min.jpg

Fotó: Eurosport

"Azon gondolkoztam: vajon, tudja, ki vagyok? Mit gondol rólam? Megkapom majd a lehetőséget? Csalódott voltam az időzítés miatt, de nagyon hamar felkeresett." És az a beszélgetés gyorsan mosolyt csalt a játékos arcára. "Elképesztő menedzser és hihetetlen ember. Legalább annyit tanultam tőle emberként, a mindennapi életről, az életfelfogásról, mint profi labdarúgóként. Nagyon jó ember a pályán kívül is, amit mindannyiunk felé közvetít, és ez az oka annak, hogy érte akarunk játszani, és mindent beleadunk a pályán."
"Elérhető ember, példaképként tekintünk rá. Nagyon emberi, nem egy távolságtartó főnök, akivel beszélni sem merünk."
Gomez liverpoolos karrierjét nem csak a súlyos térdsérülés nehezítette meg, 2018 márciusában a bokájával akadtak nehézségei, kilenc hónappal később pedig eltörte a lábát. Mivel a sérülései miatt meccshiánnyal és erőnléti hiányosságokkal is küszködött, lemaradt a 2018-as BL-döntőről, pedig sokan őt tekintették Virgil van Dijk ideális partnerének a védelem közepén. Egy évvel később is csak a kispadról nézhette végig, amint a Liverpool megszerezte története hatodik Bajnokok Ligája-győzelmét.
"Emlékszem arra a pillanatra, amikor megjöttek az eredmények. Klopp rögtön odajött hozzám, és azt mondta: 'Melletted vagyok, várni fogok rád.' Valami ilyesmit. Ezek a szavak végig velem voltak a rehabilitáció során, ami nagyon nehéz volt. Akadtak gyengébb pillanatok, de mindig kommunikált velem. Neki is volt térdszalag-sérülése a játékoskorából, így átérezte és megértette, min megyek keresztül. Az egész folyamatot, köztük azt is, hogy fiatal vagyok, és amikor már azt gondoltam készen állok, még nem voltam az, ő pontosan tudta, mikor jön el az idő."

klopp-gomez-min.jpg

Fotó: Eurosport

"Nagy támogatást adott és a későbbi sérüléseimmel szemben is megértő volt, kommunikált velem. Szerencsére most épp olyan időszakon vagyok túl, amikor összejött néhány mérkőzés, rendszeresen játszom, és nagyon hálás vagyok az irányomban mutatott türelemért, mert ilyenkor nem tudhatod biztosan, megkapod-e újra a lehetőséget. Ő hitt bennem, és ezért örökké az adósa maradok" - mondta Gomez. A védő szerint a Liverpool sikereinek egyik kulcsa, hogy Klopp közösséget épített, és mindenki egy emberként akarja a győzelmet.
"Önmagáért beszél az, amit csapatként, együttesen elértünk, és nyilvánvaló, hogy nem jut mindenkinek játékidő, mert a kezdő 11 stabil teljesítményt nyújt. Mégis, ha megkérdeznétek mindenkit az öltözőben, csak elismerően beszélnének az edzőről, mindenki sokra tartja őt. Csapatként nagyszerű társaság jött össze, amelyben nagy élmény játszani, nincsenek egók az öltözőben. Azt gondolom, hogy meghatározó volt a sikerünkben, ez tartott össze minket egész évben" - folytatta a védő, akinek személy szerint is megvolt a maga szerepe a sikerben.
Az, hogy a Liverpool 30 év után bajnoki címet szerzett, nagyban köszönhető a csapat fantasztikus védelmének, amely csak 26 gólt kapott az idényben, 15 meccsen pedig a clean sheet is összejött. Mindkettő tekintetében ligaelső a Liverpool, és ehhez bizony szükség volt a Gomez és Van Dijk közötti összhangra. Az a statisztikákból is kiderül, mennyire hatékony a páros együttesen: amikor ők ketten állnak a védelem tengelyében, a Liverpool kevesebb gólt kap meccsenként, és nagyobb valószínűség szerint nyeri meg a meccset.
"Mindenki tudja, mennyire fontosnak tartom, hogy egy csapatban lehetek vele, tőle tanulhatok és időnként egymás mellett játszhatunk. Ez nagyon fontos volt nekem, hálás vagyok, amiért csatlakozott a Liverpoolhoz. Tudja, hogy sokat tanultam tőle, jó barátok vagyunk, ami alapvető fontosságú, ez alapozza meg a dolgokat, a pályán is segít, hogy jóban vagyunk. Ezen kívül csapatrészként és csapatként is fejlődtünk védekezésben. Nem arathatjuk le a babérokat ezekért, a csapat fejlődött védekezésben, ami az öregnek és az edzői stábnak is köszönhető."

gomez-salah-min.jpg

Fotó: Eurosport

"Nagyon nagy élmény Virgil mellett játszani, sokat tanultam tőle, és ez minden héten így van. Tudom, hogy mennyire szerencsés vagyok, amiért topvédők mellett futballozhatok, és nem csak Virgilről van szó, említhetném Dejant és Joelt is. Mindenkitől tanultam egy kicsit, mint ahogyan más védőktől is az évek során. Gyakran kérek tőle tanácsokat. Jóban vagyunk, közel állunk egymáshoz, a csapatban ő a legjobb barátom. Ez is segít természetesen, de a csapatban az összetartás a legfontosabb, hogy egymásért, az edzőért és a klubért focizzunk."
Gomezt ebben az idényben elkerülték a sérülések, ennek megfelelően jó úton jár, hogy ez legyen a legfoglalkoztatottabb éve. Miután decemberben visszatért a kezdőbe Matip és Lovren sérülése miatt, a Liverpool a soron következő 11 mérkőzéséből 10-et kapott gól nélkül hozott le, tekintélyes pontkülönbséget alakított ki a Cityvel szemben és megnyerte a Klubvébét. Az angol játékos ebben a felejthetetlen, fantasztikus szezonban egy komplett, modern védő lett, kiemelkedő sebességgel és játékolvasási képességgel, aki a támadásépítésben is hasznos. 
via Sky Sports
Premier League
A ManUnited és a Chelsea indulhat a Bajnokok Ligájában, Mourinhóék megcsípték az El-t
26/07/2020 17:20
Premier League
Bergkamp nem zárja ki az Arsenalhoz való visszatérésének lehetőségét, várja az ajánlatokat
26/07/2020 10:38