Ben Chilwellt nem véletlenül várja tárt karokkal fél Európa: minden megvan benne, ami egy jó balhátvédhez kell. Pedig pár éve majdnem elvitte őt a krikett. 

1996. december 21-én nagy öröm érte a Chilwell családot, a Milton Keynes-i kórházban ugyanis megszületett Benjamin James, aki ekkor még nem tudhatta, a ködös Nagy-Britanniában mennyire máshogy fog felnőni, mint kortársai. Édesapja ugyanis az 1990-es évek elején Új-Zélandról költözött egy jobb élet reményében Angliába, ahol hamar megtalálta számításait, így ott is ragadt - ugyanakkor sosem feledte, honnan indult. Feleségével együtt természetesnek érezték, hogy a kis Chillyt olyan mentalitásban nevelik, amilyenből a korábbi profi rögbijátékos papa érkezett.
Mivel Új-Zélandon a futballnak egészen más jelentése van, mint Európában, a családnak gőze sem volt arról, hogy pontosan milyen is az a bizonyos "soccer": csupán akkor ismerkedtek meg a sportággal, amikor Ben általános iskolás lett. Egy csapásra beleszerettek, és teljesen egyértelmű volt, hogy fiuk ezt az utat választja magának, hisz az otthoni kertben felállított minipályán látszott, hogy mindkét lábbal nagyon jól bánik a labdával, ráadásul a szívós mentalitása is megvan az egészhez.
Premier League
A Chelsea és a MU a BL-ben, a Tottenham az EL-ben indulhat, kiesett a Watford és a Bournemouth -
27/07/2020 08:26
Így hát elvitték edzésre a helyi Wobern Lions gyerekcsapatához, majd onnan a Bletchley Youth érintésével kiválasztotta a Rushden&Diamonds. Itt sem sokáig maradt, 12 évesen felkeltette a Leicester City játékosmegfigyelőinek érdeklődését, hogy aztán hetekig, hónapokig zajló harc alakuljon ki a két klub között: a Rushden&Diamonds mindenáron annyi pénzt akart kicsikarni érte, amennyit csak lehet. Tudták: Benre fényes jövő várhat.
Hiába azonban a kemény munka és édesapja folyamatos ösztönzése, 87 kilométerre a szülői háztól nagyon nehezen ment a beilleszkedés. Sőt, 15 éves korában úgy gondolta, balhátvéd létére kirúgják őt a Leicester akadémiájáról, annyira nem érezte a játékot. Egyike volt annak a négy játékosnak, akik nem kerülhettek fel az U16-os csapathoz, ráadásul ekkoriban jobban ment neki a krikett, így döntenie kellett: felhagy a focival, vagy ad egy utolsó esélyt.
Mivel a krikettet unalmasnak tartotta, utóbbi mellett döntött, és egy csapásra megtáltosodott. Nemhogy bejátszotta magát az U16-osok, majd U18-asok kezdőjébe, hozzáállása miatt csapatkapitányi karszalagot kapott, sőt, a 2014/15-ös szezonban ő lett az egész akadémia legjobb játékosa. 17 évesen behívták őt az utánpótlás-válogatottba, majd néhány hónappal később szerződést kapott a nagycsapattól.
Chilwell szűk két év leforgása alatt eljutott a karrierje befejezését sugalló gondolatoktól a Leicester felnőttcsapatáig és a címeres mezig. Sőt, Claudio Ranieri bedobta őt a mély vízbe, és ugyan szezon közben két hónapot kölcsönben a Huddersfieldnél játszott, 2016 tavaszán Premier League-győzelmet ünnepelhetett.
Innen aztán olyan simán ment minden, mint a karikacsapás. A ranglétrát végigjárva előbb egyre több lehetőséget kapott, majd bejátszotta magát a kezdőbe, ezzel párhuzamosan pedig a nemzeti csapatnál is felfigyeltek rá: az U21-es gárdában alapembernek számított, 2018. szeptember 11-én, a Svájc elleni, leicesteri barátságos meccsen pedig ő lett az első olyan angol játékos Paul Scholes 1997-es debütálása után, aki saját klubja stadionjában mutatkozott be a felnőtt válogatottban. 
A való életben humoros, rendkívül nyitott és változatlanul ambiciózus Chilwell mára kirobbanthatatlan a Leicesterből és az angol tizenegyből, ráadásul 23 éves korára sokan a világ öt legjobb balhátvédje közé sorolják őt. Egyedüli gyengeségét a szakértők a sebességében látják, ám Brendan Rodgers érkezése óta ebben is látványosan és gyorsan fejlődik. Nem véletlen, hogy egyre több klubbal hozzák őt szóba, manapság a Chelsea komoly érdeklődéséről lehet hallani.
Új csodacsapat alakul Londonban, és ez még csak a kezdet | Eurosport
A Chelsea lehet a járvány utáni éra és az új szezon első nagy nyertese. José Mourinho szerint mindent megengedhetnek maguknak - de mi mindent? Nehéz azt állítani, hogy a Premier League 2016/17-es idényének bajnoki aranyérme óta a Chelsea igazán sikeres éveket fut.
Legutóbb a Watford elleni bajnokin vétette észre magát, a 90. percben brutálisan nagy gólt rúgott. Egy biztos: ha így folytatja, Új-Zélandon is büszkék lesznek rá. 
Premier League
A ManUnited és a Chelsea indulhat a Bajnokok Ligájában, Mourinhóék megcsípték az El-t
26/07/2020 17:20
Premier League
Bergkamp nem zárja ki az Arsenalhoz való visszatérésének lehetőségét, várja az ajánlatokat
26/07/2020 10:38