Volt olyan, hogy kigúnyolták, nyilvánosan nevettek a döntésein, máskor kételkedtek a képességeiben, de a sokadik elveszített kupadöntőjét követően talán a győztes alkatát is megkérdőjelezték. Ha voltak is kétségek valakiben, hogy Jürgen Klopp minden idők legnagyszerűbb edzői közé tartozik, az idei szezonban alighanem eloszlatta azokat a német. Íme 10 dolog, amivel hozzájárult Klopp a Liverpool felemelkedéséhez.


Amikor Jürgen Klopp elvállalta a Liverpool irányítását, a csapat a 10. helyen állt a Premier League-ben, és távolról sem tűnt olyan klubnak, amely a következő évek során az európai klubfutball egyik meghatározó szereplője lesz. A német szakember kiváló döntéseire, kiemelkedő motivációs képességeire és taktikai érzékére egyaránt szükség volt, hogy a klub kimozdulhasson a középszerűség mocsarából, és előbb Európa majd Anglia legjobb csapata legyen. Különösen utóbbi volt történelmi jelentőségű, hiszen a Liverpool története során először nyert a PL-ben.
Az út során bőséggel akadtak buktatók is, említhetnénk a két és fél éven belül elbukott három kupadöntőt, vagy azt, hogy az előző idényben hiába döntött meg egy sor klubrekordot Klopp csapata, Pep Guardiola Manchester Cityje a második helyre szorította a Vörösöket az angol bajnokságban. De, ahogyan azt a csapatkapitány, Jordan Henderson találóan megfogalmazta, ezek a kudarcok (ők bizonyosan annak élték meg) csak megerősítették és éhesebbé tették őket, így váltak egyre és egyre nagyobb erővé az európai labdarúgásban.
Premier League
A Chelsea és a MU a BL-ben, a Tottenham az EL-ben indulhat, kiesett a Watford és a Bournemouth -
27/07/2020 08:26

1. Ünneplés a 2-2-es döntetlen után


Kinevették az egész csapatot, de főleg Jürgen Klopp vált a nevetség tárgyává, James McClean egészen konkrétan "idiótának" titulálta a szakembert. Az apropó egy 2-2-es West Brom elleni döntetlen volt, amit a pályán ünnepelt meg a csapat, a saját szurkolói előtt. Erre jó oka volt a menedzsernek. Hetekkel korábban elmondta: úgy érezte, egyedül voltak, amikor a Liverpool 2-1-re kikapott a Crystal Palace-tól. Sok szurkoló már a 82. percben elhagyta a stadiont. Amikor viszont a West Brom ellen Divock Origi a 95. percben egyenlített, az edző érezte a támogatást.
Klopp nem az a fajta szakember, aki arra biztatja a játékosokat, hogy próbálják kizárni a közönség reakcióit, és zárkózzanak be a saját világukba. Például azért, mert ez alapvetően lehetetlen feladat, és épp emiatt mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy építse a szurkolók és a csapat közötti kapcsolatot. Ha megérzi a pánik szagát, kritizál, széttárt karokkal hergeli a közönséget az Anfield mind a négy sarkából, ha pedig a közönség ösztönző erejét észleli, akkor azt dicsérő gesztusokkal jutalmazza.

klopp-kop-min.jpg

Fotó: Eurosport

Ennek az eredménye az a győztes aura, ami még hátrányban is körbelengi a csapatot, az ember szinte várja az egyenlítést, a fordítást. Mindez a lelátóról indul. A 2018/19-es szezon kezdete óta csak kétszer fordult elő olyan, hogy a Liverpool egymást követően több gólt kapott, Klopp első másfél szezonjában 19 ilyen esetet regisztrálhattak a statisztikusok. "Az első naptól kezdve szerettem volna, hogy az emberek érezzék a fontosságukat. Mindig azt mondják, hogy a szurkolók fontosak, de aztán nem így kezelik őket. Gondoskodni kell az egészséges kapcsolatról."
Akadnak feltételei is. "Kértem, ne énekeljétek a nevemet, mielőtt eldőlt volna egy mérkőzés" - nyilatkozta 2016 szeptemberében. "Én nem vagyok ott a pályán.Ugyanez történt az Arsenal ellen is. Kedves gesztus, ám nem szükséges." És a szurkolók meghallgatták, Klopp nevét ritkán éneklik az Anfielden, a meccs lefújása előtt pedig soha. "Elég az ünneplésből" - mondta azt követően, hogy nem volt hajlandó a Norwich elleni nyitómeccs előtt parádézni a BL-trófeával, tette mindezt egy olyan klubnál, ahol különösen fontos a nosztalgia és a hagyomány.
Annyira erős a kapocs, hogy hatással vannak egymásra, az eredmény pedig mindenki számára kedvező. Bármennyire is előszeretettel hangsúlyozzák a szurkolók fontosságát, ritka manapság, hogy ennyire egymásra talál egy csapat a rajongóival. Természetesen a győzelmek segítenek, de Klopp személye megkerülhetetlen ezen a téren is.

2. A zseniális 75 millió fontos húzás


Klopp nem kifejezetten szereti a januári átigazolási ablakot, Virgil van Dijk esetében azonban kivételt tett. A kiváló holland védőért 75 millió fontot fizetett a Liverpool, amely akkoriban a valaha volt legnagyobb összeg volt, amit egy védőre áldoztak. További 15 millió fontot pedig azért voltak kénytelenek kifizetni, mert 2017 nyarán szabálytalanul próbálták leigazolni a védőt. Ezzel együtt is bőven megtérült a befektetés. Van Dijk érkezése előtt Klopp csapata 1,2 gólt kapott meccsenként, azóta viszont csak 0,6-ot.
Klopp előre megmondta: Virgil van Dijktől ellopták az Aranylabdát | Eurosport
Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo neve mindig jogosan merül fel a világ legjobb játékosai között, azonban azt még a korszakos zsenialitásuk sem garantálja, hogy minden évben ők teljesítenek a legjobban. 2019-ben Virgil van Dijk a saját posztján legalább annyira kiemelkedett, mint az argentin világklasszis a támadók között, az eredmények alapján pedig inkább a holland érdemelte volna a díjat.
"El tudom képzelni, mit gondolnak az emberek. Azta, micsoda összeg, de természetesen engem ez nem érdekel, nem mi szabjuk meg az árakat, hanem a piac, éppen ezért a szurkolóknak sem kell foglalkozniuk az árával" -
magyarázta
Klopp
.
"Csak a játékosról és az általa képviselt értékről érdemes beszélni. Ez pedig minőséget, karaktert, mentalitást és ilyesmit takar. Ezért vagyunk most nagyon elégedettek."
Ez volt Klopp első igazán nagy januári igazolása a Liverpoolnál, és valószínűleg egyben a legjobb is. Nem csak arról van szó, hogy Van Dijk a világ egyik, ha nem a legjobb védője lett az Anfielden, mert a képességei mellett egy sor más tulajdonságával is a csapat hasznára vált, villámgyorsan a Liverpool egyik vezére lett, hogy mást ne mondjunk. Az a tipikusan rá jellemző póz, amelyben a társakat instruálja a megfelelő helyre, mintha csak sakkbábuk lennének, akár a róla mintázott szobor alapja is lehetne. Pont ennyire jó.

3. Biztos kezek


Loris Karius a Tranmere Rovers elleni előszezonbeli mérkőzés bemelegítése során kapott egy nevetséges gólt, majd a meccs során is hibázott, miután képtelen volt megszelídíteni egy középre érkező szabadrúgást. Hat héttel korábban Kijevben került a középpontba bakijaival, ami végül kíméletlen lépésre kényszerítette az edzőt. Klopp eredetileg bizalmat szavazott volna a Mainztól szerződtetett játékosnak, ám az újabb ügyetlenkedések láttán kinyitotta a klub a pénztárcát, és 67 millió fontot fizetett a Roma kapusáért, Alissonért.
Ami minden pénzt megér, avagy miért Alisson a tökéletes válasz a Liverpool kapusproblémáira? | Eurosport
Bemutatkozott a világ legdrágább kapusa új klubjában. Mit várhatunk tőle Angliában? A Liverpool a tavalyi szezonban mutatott Bajnokok Ligája-szerepléssel, a klub évek óta tartó fokozatos fejlődésével, valamint a szervezet kulcspozíciókba hozott megfelelő szakemberekkel kiváló lehetőség előtt áll ahhoz, hogy a klub felelevenítse a '80-as évek sikerszériáját.
"Ha tudtam volna, hogy Alisson ennyire jó, akár a dupláját is hajlandó lettem volna kifizetni"
- mondta az edző azt követően, hogy a brazil kapus szenzációsan védett a Napoli elleni meccsen. Az a produkció nagyban hozzájárult, hogy a Liverpool az egyenes kieséses szakaszba jutott, majd megnyerte a Bajnokok Ligáját. Alisson hatása pedig felbecsülhetetlen értékűnek bizonyult a Liverpool számára.

4. Coutinho leghasznosabb asszisztja


Világrekordot jelentő összeg egy védőért, majd egy újabb világrekordot jelentő összeg egy kapusért. De honnan volt erre pénze a Liverpoolnak? Az, hogy 2018 januárjában Philippe Coutinhót 146 millió fontért értékesítette a klub, sokat segített. Eleinte voltak, akik féltették a brazil távozásának következményeitől a Liverpoolt, ám végül az angolok bizonyultak az üzlet nyertesének. Az érte kapott összegből sikerült növelni a keret mélységét, befoltozni a hiányposztokat, és a csapat játéka is előnyére változott meg.
Hogyan vált a Premier League legalulértékeltebb játékosából a Liverpool MVP-je? | Eurosport
A Liverpool január 2-án a Sheffield United elleni 2-0-os győzelmével megszilárdította vezető helyét a Premier League tabellájának tetején, sok szempontból ez volt a legfontosabb teljesítmény a Pool részéről. Mohamed Salah és Sadio Mané is eredményes volt, az egyik szélső hátvéd adta az egyik gólpasszt, és Virgil Van Dijk magabiztosan irányította a hátvédsort.
Coutinho megkerülhetetlen láncszem volt a Liverpool játékában, remek kapocs volt a középpálya és a támadók között. Teljesítménye azonban túlságosan rányomta a bélyegét a csapat eredményességére, ha neki jól ment, a Liverpool is parádés volt, rossz formája esetén viszont az egész csapat szenvedett. Távozását követően mások is előtérbe kerültek, Klopp 4-3-3-ra változtatta a formációt, amely időnként 4-1-4-1-re vagy 4-2-3-1-re alakult át. A legnagyobb változáson Jordan Henderson ment keresztül, aki azóta nyolcasként játszik, és kiválóan teljesít.
Vajon ezt hitte volna bárki is Kloppon kívül?

5. Suttogás után győztes csapat


Könnyű elfelejteni, hogy nem mindig alakultak jól a dolgok Klopp számára a Liverpoolban. A 2016/17-es szezon téli időszaka különösen nehezen alakult, volt egy olyan 13 meccses sorozata a csapatnak, amely során a megszerezhető pontok felét gyűjtötte be. Kikapott a Bournemouth-tól, Swansea-tól, a Hulltól és a Leicestertől, az FA-kupában otthon ikszelt a Plymouth ellen, a Ligakupa elődöntőjében pedig a Southampton ejtette ki. A negyedik hely megszerzésére esélyesebbnek tűnt a műfajban egyébként is rendkívül rutinos Arsenal.
Klopp első teljes szezonjáról átmeneti évként kezdtek beszélni, ami lényegében a vártnál gyengébb teljesítmény elismerése volt. Olyan suttogó hangok is megjelentek, miszerint az edzőt túlságosan megviselte a Dortmundnál eltöltött utolsó, katasztrofális szezonja, és már nem a régi. Három feszült hónap következett, amely megalapozta a ma látott Liverpoolt. Az utolsó 11 fordulóban nyolc meccset nyert meg a csapat, a Middlesbrough elleni siker pedig azt jelentette, hogy elindulhattak a BL-ben, még ha csak egy ponttal is előzték meg az Arsenalt.

liverpool-2016-min.jpg

Fotó: Eurosport

Még a biztos kieső Boro elleni győzelem sem volt egyértelmű. Az Arsenal előnyben volt az Everton ellen, a Liverpool ellenben gyengén futballozott az első félidőben, Dejan Lovren pedig még szerencsésnek is mondhatta magát, hogy megúszta a büntetőt és a piros lapot. Gini Wijnaldum vezető találatát követően viszont feloldódott a csapat, és végül 3-0-ra nyert. "Fantasztikus alapokat teremtettünk a következő szezonra" - mondta Klopp. És valóban: Mohamed Salah és később Virgil van Dijk ennek a sikernek köszönhetően kerülhetett a csapathoz.

6. Edwards üzletei


Ha egy sportigazgatónak minden rossz igazolására jut egy jó, az már egészen tisztességes mérlegnek tekinthető. Michael Edwards viszont 90%-os hatékonysággal dolgozik. Minden Loris Kariusra jutott egy Joel Matip, Sadio Mané, Gini Wijnaldum, Mo Salah és Andrew Robertson. Minden Dominic Solanke mellett ott van egy Virgil van Dijk, Alex Oxlade-Chamberlain, Fabinho és Alisson. Edwards munkáját nem csak a szerződtetett játékosok minősége miatt lehet dicsérni, de az eladásoknál is kiváló a mérlege.
  • Jordon Ibe 41 meccsen egy gólt és három gólpasszt jegyzett. 15 millió fontért lett a Bournemouth játékosa.
  • Joe Allan szerződéséből egy év volt hátra, mégis kisajtolt 13 millió fontot a Stoke-ból.
  • Christian Benteke az utolsó idényében 23 meccsen 3 gólt szerzett. Így is 27 millió fontot fizetett érte a Crystal Palace.
  • Mamadou Sakhót a tartalékokhoz száműzték a klub szabályainak figyelmen kívül hagyása miatt. 26 milliót kaptak érte a Palace-tól.
  • Dominic Solanke 27 mérkőzésen 1 gólt szerzett, rejtély, hogy alkudott ki érte 19 millió fontot a Bournemouth-tól.
  • Dany Ings 25 meccsen lépett pályára három év alatt a sérülése miatt. 20 millió fontért csapott le rá a Southampton.
  • Danny Ward három felnőtt meccset kapott, mielőtt a Leicester 12,5 millióért elvitte volna.

7. Klopp jobbkezei


Klopp a csapat vezére és motivátora, Peter Krawietz végzi az elemzéseket és Pep Lijnders felel az edzésekért. Miután Zeljko Buvac távozott a Liverpooltól a 2018-as Bajnokok Ligája döntőjét megelőzően, Kloppnak régi harcostársa nélkül kellett boldogulnia. A szakembert az "Agy" néven emlegette Klopp, 17 éven átdolgoztak együtt, a helyére belépő Lijnders azonban még erősített is a csapat játékán. Róla 36 évesen is keveset tudni, azon kívül, hogy 17 éves korában vissza kellett vonulnia a futballtól és több évnyi rutinnal rendelkezik az edzősködés terén.
Alapjaiban változtathatja meg a futballt a Liverpool BL-győzelme | Eurosport
A statisztikai alapú adatelemzések az elmúlt két évtizedben megváltoztatták a csapatsportok arculatát, elég csak a baseballra vagy a kosárlabdára gondolni. Újabban a labdarúgásban is egyre inkább felismerik az analitika jelentőségét és szükségességét, többek között a Liverpoolnál is, ahol az edzőválasztást, a játékosok kiválogatásának folyamatát és a napi felkészítést is meghatározza az adatelemzés.
Stílusára a hihetetlen precizitás jellemző, már a Barcelona elleni visszavágót megelőzően le akart kötni barátságos meccseket olyan csapatok ellen, akik az Ajaxhoz vagy a Tottenhamhez hasonló stílusban futballoznak. Miután a Liverpool legyőzte a Barcát, a Benfica B csapatával játszott felkészülési meccset zárt kapuk mögött, teljesen elzárva a Marbella Football Centert a kíváncsi szemek elől. Egy korai gólnak is köszönhetően a Liverpool 3-0-ra nyert, Sadio Mané pedig hasonló akciót követően talált be, mint ami a Spurs elleni büntetőt eredményezte.
Lijnders mellett is vannak említésre méltó szakemberek. Elvitték a Bayern München dietetikusát, Mona Nemmert, illetve a bajorok erőnléti edzőjét, Andreas Kornmayert. Mindenki egyénre szabott edzéstervet kap, figyelembe véve a posztot, a testfelépítést és a kultúrát. Thomas Gronnemark személyében még a bedobásokra is külön szakembert alkalmaz a klub, amiért kezdetben kinevették őket, ám a tavalyi szezonban csak a Midtjylland (70,2) szerzett vissza több labdát a Liverpoolnál (68,4%) a bedobások után, miközben az angol átlag 49,2% körül mozog.

8. Szervezett káosz lett a heavy metalból


Nem szerencsés Kloppot a heavy metal futball apostolaként beskatulyázni - most már utálja ezt a kifejezést - de még a gegenpressinggel is ez a helyzet. Való igaz, hogy a németre jellemző volt ez a stílus az Anfielden, azonban az elmúlt 12 hónapban sokat finomított felfogásán. Kezdetben Klopp Liverpoolja hajlamos volt arra, hogy a nagycsapatok ellen dominálja a mérkőzéseket, hogy aztán a mélyebben és zártabban védekező ellenfelekkel szemben megszenvedjen. 
Kiteljesedésüket a gyenge lábakon álló védelem is akadályozta, ez azonban már a múlté. Első négy szezonjában 50, 41, 38, majd 22 találattal zárt a csapat, folyamatos volt tehát a fejlődés. 
Egy évvel ezelőtt még gúnyolódtak a Liverpool bedobásedzőjén, pedig mindenkinek kellene egy | Eurosport
Nemrég a Tifo Football egy zseniális videóban körbejárta, milyen érvek szólhatnak amellett, hogy eltöröljék, de legalábbis megreformálják a bedobásokat a labdarúgásban. Mit gondolnak a kritikusok? Milyen alternatíva jöhet szóba? Mit jelent a mai labdarúgásban ez a játékelem? És miért igazolt egy látszólag jelentéktelen gyakorlatra külön edzőt Jürgen Klopp?
A keret fejlődésével a Liverpool legemlékezetesebb teljesítményei eleinte a rövid ostromperiódusokban csúcsosodtak ki, mint amikor 2018-ban a ManCity ellen 19 perc alatt három gólt szereztek, vagy amikor a Roma ellen 13 perc is elég volt ehhez a bravúrhoz. Fabinho érkezésével azonban a heavy metal egyre inkább szervezett káosszá vált. "Nem nyerhetsz csak támadó felfogású futballal. Ez kizárt, mert kinyílsz, amihez túlságosan nagy a pálya" - mondta Klopp."Szervezettnek kell lenned, a másik oldalon pedig helyzeteket kell teremtened."
Mivel a BL-győzelem és a 97 pontos bajnoki idényt követően még mindig nem volt teljesen elégedett, újra változtatott. Ebben az idényben egyre kevesebbet használták a magas presszinget, a csapat mégis kompakt és keskeny maradt. A védelmi vonal magasabbra került, hogy kihasználhassák a kirúgásokra vonatkozó új szabályt, melynek értelmében a kapusok a tizenhatoson belül is passzolhatnak. Az első hármas szerepe nem sokat változott, ellenben a szélső hátvédeké alaposan: ma már Alexander-Arnold és Robertson alakítja ki a legtöbb helyzetet.
Taktikai értelemben Klopp proaktív, és nem csak reakítv játékra képes. Az pedig egyértelmű, hogy nem egydimenziós edző.

9. Az emberek nyelvén ért a legjobban


"A barátjuk leszek, nem a legjobb barátjuk." Klopp alatt nincs szigor a Liverpoolnál. Elvárás és az ahhoz tartozó felelősség természetesen van, de ehhez jókora adag bizalom is társul. "Ha egy játékos teljes mértékben motivált, koncentrált, készen áll a játékra és szenvedélyes, nem vagyok vele szemben kemény. Tárt karokkal várom." Mo Salah és Sadio Mané ott lehetett az Év Afrikai Játékosa cím 2017-es átadóján, pedig 24 órával később jelenésük volt az FA-kupában az Everton ellen.

klopp-barát-min.jpg

Fotó: Eurosport

Salah az egyik Huddersfield elleni fontos mérkőzést megelőzően magánrepülővel New Yorkba utazhatott, ahol meghívott volt egy ünnepségre. Visszatérése után 90 percet játszott. Novemberben Virgi van Dijk kihagyhatott egy edzést, mert a holland királyi család fogadta.
"Pontosan tudja, hogyan hozza ki belőlem a legjobbat a kritikáival" - mondta Van Dijk."Amikor a média hájpol és pozitív cikkeket ír rólam, próbálja ellensúlyozni dicséreteket, gyakran egy kacsintás kíséretében. Amikor az UEFA a legjobb játékosnak választott, és el kellett mennem a díjátadóra, Jürgen azt mondta a srácoknak, hogy az egész csapat nevében veszem át a díjat. Mindenki tudta, mennyire komolyan veszem az ilyesmit. Tudom, mire gondol. Ezzel együtt érzem a tiszteletét és a rám bízott felelősséget."

10. Művészi szinten használja a vereségeket


Kloppnál a vereség mindig egy újabb lehetőséget biztosít a fejlődésre. "Sok dolog hozzájárulhat a mentális erőhöz" - mondta egy januári interjúban. "A nagy vereségek például. Ha sikerül, nevezzük így: "a soha nem adom fel" mentalitást kialakítani, előtte egyszer vagy kétszer fel kellett adni, hogy rájöjjön az ember, ilyen érzése van a feladásnak, ezért ezt soha többet nem csinálom. Ez a tanulási folyamat." Zavaros? A játékosok számára nem az. Ízleld meg a vereséget, és utána kerüld el azokat. Egyszerű koncepció, ám nehéz alkalmazni.
Megedzették a Liverpoolt a döntőkben elszenvedett fájdalmas vereségek a csapatkapitány szerint | Eurosport
Jordan Henderson szerint a Liverpool a korábbi döntőkben átélt kudarcokból tanulva folyamatosan erősödött meg, ami nagy szerepet játszott abban, hogy a klub 2019-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját. Az angol válogatott középpályás a Pool honlapjának adott interjúban idézte fel a sikerig vezető rögös út során átélt fájdalmas és örömteli pillanatokat.
A német edzőnek sikerült: érkezése óta a Liverpool egyszer sem veszített el egymást követően meccseket. A kijevi kudarcot a madridi dicsőség követte: csak két csapat tudott a modern érában európai kupadöntőt nyerni közvetlenül egy elveszített finálé után. "Voltak nehéz pillanataink. Veszítettünk el nagy döntőket, köztük a világfutball legnagyobbját, ami felkészített minket, hogy megnyerjük a következőt, és ezt meg is tettük" - jelentette ki a vezetőedző. 
Ugyanez történt a bajnokságban, ahol a rekordot jelentő 97 pont után még erősebben tértek vissza. Az idei szezon dominanciáját épp a klub korábbi csalódásai tették igazán lenyűgöző eredménnyé. 
Premier League
A ManUnited és a Chelsea indulhat a Bajnokok Ligájában, Mourinhóék megcsípték az El-t
26/07/2020 17:20
Premier League
Bergkamp nem zárja ki az Arsenalhoz való visszatérésének lehetőségét, várja az ajánlatokat
26/07/2020 10:38