Yaya Touréról április magasságában elmondhattuk: pályafutása csúcsán van. A Manchester City elefántcsontparti középpályása Luis Suárezzel karöltve egyértelműen az előző szezon egyik legjobb Premier League játékosa volt. Összesen 49 meccset játszott a City mezében, ezeken 24 gólt szerzett, a bajnokságban 35/20 volt a mérlege. Suárez elvitte az egyéni díjakat - Touré elvitte a Cityvel a bajnokságot. A húsz bajnoki gólja értékéhez csak annyit tennénk hozzá, hogy a középpályások közül egyedül Frank Lampard tudta egyszer elérni ezt a bűvös határt, senki más.
Erre a szezonra viszont Touré (és a City) játéka nagyon visszaesett: az afrikai messze nem uralja úgy a középpályát, mint egy évvel ezelőtt, hiányoznak a jó lövései, szabadrúgásai, a kulcspasszai - annak próbáltunk meg utánajárni, mi miatt lehet ez így.
Nyár
Premier League
Kiárusítás Liverpoolban
23/06/2015 08:46
Yaya Touré a hosszú és kimerítő szezon után részt vett a nyári, brazíliai világbajnokságon, ahol amellett, hogy mindhárom csoportmeccset végigjátszotta, emlékezetes körülmények között esett ki a válogatottal - megint. Mert hiába volt tele az elmúlt években az elefántcsontparti csapat világklasszisokkal, az eredmények nem jöttek. A vb-ktől a csoportmeccsek után búcsúztak, az Afrika Kupákon is mindig valahol elvéreztek, így hát nem meglepő, hogy az újabb, katasztrófával végződő szereplés után (a görögök egy 93. percben szerzett tizenegyesgóllal ejtették ki őket az utolsó csoportmeccsen) bizony mentálisan eléggé összeeshetett a középpályás. Nyilván a vb miatt rövidebb nyári pihenő sem tett jót a testének (mégiscsak 31 éves már), emellett pedig júniusban elvesztette öccsét, Ibrahimot - a legkisebb Touré-testvér rákban hunyt el. Hiába tehát a jó klubidény, sem mentálisan, sem fizikálisan nem éppen top formában tért vissza Manchesterbe.

yaya-toure-stats-sprints-man-city_3222533

Fotó: Eurosport

Yaya Touré sprintjei az előző, illetve a mostani szezon első öt meccsén. Grafika: Sky Sports
Sebesség
A statisztikák igen érdekes jelenségről számoltak be Touréról a szezon első öt meccse után: a középpályás szinte alig teljesített sprinteket az idényben! Mi több, a West Ham elleni (vesztes) bajnokin a teljes mezőnyből ő futotta a legkevesebb sprintet. Ami, lássuk be, egy box-to-box (az egész pályát bejátszó) középpályásnál finoman szólva is kellemetlen statisztikai mutató. Főleg annak fényében, hogy a City taktikájának egyik sikere az volt, hogy a Touré-David Silva-Agüero hármassal a saját kapujuktól elindulva pillanatok alatt a túlsó térfélen találták magukat. Emellett a jó passzok is hiányoznak: míg tavaly a liga legjobb hat gólpasszadója között szerepelt az afrikai, addig ebben az idényben egyetlen asszisztot sem jegyezhettünk még föl a neve mellé, noha már tíz csapattársa is szolgálta ki társait.
"Nem értek egyet azzal, hogy Tourénak rossz szezonja lenne. Inkább az előző volt briliáns, és azt a szintet, amit akkor hozott, egy ilyen nehéz nyár után még nem tudta elérni. Azért dolgozik minden nap, hogy ismét a régi önmaga legyen"
- védte meg tavalyi legjobbját a City menedzsere,
Manuel Pellegrini
.
Szent tehén?
Többször felmerült már az idény során, hogy ha ennyire látványosan nem megy a játék Tourénak, vajon miért nem pihenteti őt Pellegrini, főleg úgy, hogy a nyáron szerződtették a középpályára Fernandót, ráadásul James Milner is jó formában van: amikor a Fernandinhóval kiegészített triójukat játszatta a chilei a Tottenham ellen, akkor a csapat 4-1-re nyert. Touré a következő, CSZKA Moszkva elleni BL-meccsre visszatért, a csapat pedig csak egy döntetlenre volt képes. Majd jött egymás után két vereség, illetve most hétvégén a United elleni győzelem. Tourénak a labdaszerzési hatékonysága is visszaesett: a középpálya másik három tagja (átlagban 250-nel kevesebb játékperc alatt) 13, 8 és 7 labdát csípett el a United elleni meccs előttig - az elefántcsontparti mindösszesen kettőt...
Vissza a helyes útra?
A hétvégi, Manchester United elleni derbin aztán Touré - ha nem is a tavalyit, de - jobbik önmagát idézte: a Sky Sportsnál ő lett a meccs embere. Ahogy írták róla, "a korábbi kritikák ellenére fáradhatatlanul robogott fel-alá a pályán, a meccs utolsó negyedében pedig előrébb lépve, már a támadások kibontakozása előtt megakadályozta a United akcióit". A hazai gól előtt csodás passzt varázsolt az asszisztos Gael Clichy lábára, emellett pedig volt egy életveszélyes lövése is. A kérdés most már csak az, hogy Touré elindult kifelé a gödörből, vagy ez csak átmeneti fellángolás volt a részéről. Ha állandósítani tudja ezt a formáját, akkor minden ellenfél elkezdhet félni - a Cityt pedig biztosan komolyan kell majd venni a végelszámolásnál.
(Via)
Premier League
MU-Tottenham rangadóval indul az új szezon
17/06/2015 12:39
Premier League
A Chelsea-től igazolhat az Arsenal
16/06/2015 09:43