Amikor Frank Lampard 2001-ben a West Ham Unitedtől a Chelsea-hez igazolt, vélhetően nem nagyon sejtette, hogy az angol sajtónak az lesz a fő témája 2014-ben, hogy ő a Manchester City színeiben vajon pályára lép-e a londoniak elleni bajnoki rangadón.
Pedig ez a fő téma a hétvégi Premier League forduló előtt: a 106-szoros angol válogatott középpályással az előző szezon végén nem hosszabbított szerződést a Chelsea, amely mellett Lampard jóban-rosszban kitartott az elmúlt 13 szezon során. Igaz persze, hogy ezek javarészt jó időszakok voltak (három bajnoki cím, négy FA-kupa, két Ligakupa, két Szuperkupa, egy Bajnokok Ligája és egy UEFA-kupa kerül a vitrinbe Lampardéknál, azaz átlagban minden évre jutott valami), de azt nem lehet mondani, hogy a londoniaknál 648 meccsen 211 gólt szerző középpályás ne tette volna bele a magáét a közösbe.
A legemlékezetesebb mérkőzése – a két Bajnokok Ligája döntő mellett – a sorozat 2008-as elődöntőjében jött el: alig egy héttel édesanyja halála után, április 30-án úgy döntött, pályára lép a Liverpool elleni mérkőzésen. A hosszabbításba torkolló találkozó 98. percében tizenegyeshez jutott a Chelsea, amit Lampard végzett el és lőtt be – ég felé mutató kezeivel ünnepelt gólöröme mindenki agyába beleégett.
Premier League
Kiárusítás Liverpoolban
23/06/2015 08:46
A Mensa szerint amúgy kiemelkedően magas intelligenciával megáldott Lampard amellett, hogy a Chelsea egyik legtöbbet dolgozó játékosa volt, mindig is szerénységet, alázatot és elhivatottságot sugallt a pályán. Soha nem volt botrányoktól hangos az élete (leszámítva két, a kétezres évek környéki esetet: 2000-ben ő, Rio Ferdinand és Kieron Dyer videóra vették, amint ciprusi nyaralásukon néhány szurkolóval közösülnek egy hotelszobában – a felvétel természetesen kiszivárgott; 2001-ben a Chelsea két heti fizetését megvonta tőle, mondván, egy nappal a New York-i terrortámadások után a Heathrow Hotelben ittasan amerikai turistákat inzultáltak két társával), szezononként 40-50 (de volt, hogy 62) meccset robotolt végig, hosszú éveken át elképzelhetetlen volt nélküle a londoniak középpályája.
Idén nyáron José Mourinho úgy döntött, a 36 éves Lampard már nem fér bele az elképzeléseibe, így nem ajánlottak neki új szerződést. Ingyen távozott az MLS-be 2015-ben belépő New York City FC-hez, hogy aztán onnan – a FIFA Fair Playt ügyesen kijátszva (ezzel majd később részletesen is foglalkozunk) – őszre visszaszerződjön a Premier League-be, a Manchester Cityhez. Nagy kérdés, Manuel Pellegrini pályára rakja-e őt egykori csapata ellen, és ha igen, akkor egy esetleges gólszerzés esetén mennyire fog vagy nem fog ünnepelni. Egy hete az Arsenal ellen már játszott, egy sárga lapig jutott.
Az egész ügyletnek egyébként lehet még egy pikantériája: Lampardot hivatalosan januárig adta kölcsön az amerikai csapata a Citynek. A január 31-i hétvégén Chelsea – Manchester City mérkőzést rendeznek a Premier League-ben…
A Premier League 4. fordulójának párosítása:
Szombat
Queens Park Rangers-Stoke City 13.45
Aston Villa-Arsenal 16.00
Burnley-Sunderland 16.00
Newcastle United-Hull City 16.00
Swansea City-Southampton 16.00
West Ham United-FC Liverpool 18.30
Vasárnap
Leicester City-Manchester United 14.30
Tottenham Hotspur-West Bromwich Albion 14.30
Everton-Crystal Palace 17.00
Manchester City-Chelsea 17.00
Premier League
MU-Tottenham rangadóval indul az új szezon
17/06/2015 12:39
Premier League
A Chelsea-től igazolhat az Arsenal
16/06/2015 09:43