Amikor egy csapat egy nyár alatt elveszíti hat legpiacképesebb játékosát, valamint azt az edzőt, aki sikerre vezette az együttest, nem az szokott lenni a forgatókönyv, hogy a soron következő bajnokságot még az előzőnél is jobban kezdi a csapat.
Southamptonban viszont most épp ez történik.
Mikor az együttes 2009 tavaszán, jelentős anyagi és tulajdonosi válság közepette kiesett az angol másodosztályból, és a League One-ban volt kénytelen elindulni, vélhetően még a legelvakultabb Soton-szurkolók sem álmodoztak arról, hogy öt év múlva, október vége felé közeledve a Premier League harmadik helyén fognak tanyázni nyolc fordulót követően. A harmadosztályból második nekifutásra, Nigel Adkinsszel jutottak fel, majd a rákövetkező évben csont nélkül ugrottak még egy osztályt, azaz szűk húsz hónap alatt a harmadik vonalból a Premier League-ben találták magukat. Ekkorra már megszilárdult a 2009-ben érkezett új tulajdonos, Markus Liebherr hatalma (igaz, maga a cégvezető elhunyt, de azóta is ők az együttes tulajdonosai), és számtalan, reményteljes, de olcsó játékost szereztek meg maguknak.
Premier League
Kiárusítás Liverpoolban
23/06/2015 08:46
Adkinsnek azonban hamarosan mennie kellett, mivel a PL-ben az - igazolások ellenére - korántsem jöttek úgy az eredmények, mint azt megelőzően. Helyére az Espanyoltól elküldött, argentin Mauricio Pochettino került, aki előbb magabiztosan bent tartotta a klubot a Premier League-ben (közben olyan skalpokat gyűjtve, mint a Manchester Cityé, a Liverpoolé és a Chelsea-é), majd a következő szezonban minden idők legjobb PL-eredményét elérve 8. helye végzett az együttessel.

FBL-ENG-LCUP-ARSENAL-SOUTHAMPTON

Fotó: Eurosport

Ronald Koeman, az új sikeredző. Fotó: Europress/AFP
2014 nyarán aztán megindult a föld Southamptonban: a sikeredző Mauricio Pochettino (Tottenham) mellett hat kulcsjátékos távozott a csapattól. Luke Shaw (Manchester United, 33 millió font), Adam Lallana, Dejan Lovren, Rickie Lambert (Liverpool, 27, 22 és 5 millió font), Callum Chambers (Arsenal, 18 millió font) és Pablo Osvaldo (Internazionale, kölcsönbe) mind-mind meghatározó szereplői voltak a Soton történetének egyik legsikeresebb szezonjának. Ugyan érkeztek a pótlásukra játékosok (Sadio Mané, Red Bull Salzburg, 13.2 millió font; Shane Long, Hull City, 13 millió font; Dusan Tadic, Twente, 12 millió font; Fraser Forster, Celtic, 11 millió font; Graziano Pellé, Feyenoord, 8.8 millió font; Florin Gardos, Steaua Bukarest, 6 millió font; Ryan Bertrand, Chelseam kölcsönbe; Toby Alderweireld, Atlético Madrid, kölcsönbe), ám a csapat így is azon három Premier League csapat egyike lett, amelyik pozitív mérleggel zárta az átigazolási szezont - nagyjából 40 milliót kerestek egyetlen nyár alatt.
Az új edző a holland Ronald Koeman lett, akivel kapcsolatban joggal bízhattak a szurkolók abban, hogy továbbviszi a pochettinói úton a csapatot: az argentin edző a 4-2-3-1-es felállás, és a labdavesztés utáni azonnali visszatámadás híve volt - nem csoda, hogy a nagycsapatok is alaposan megszenvedtek az elmúlt években a Szentekkel. Amellett, hogy a Southampton az előző szezonban minden PL-csapatnál többet birtokolta a labdát (58.6%), korántsem arról volt szó, hogy tiki-takázott volna az együttes: a labdaszerzés után villámgyors, hosszú indításokat küldtek az előretolt ékek, Rickie Lambert vagy Jay Rodríguez irányába (meccsenként általában 70-et, ezzel másodikok voltak az összesített ranglistán). A taktika hatásos volt, Adam Lallanával kiegészülve hárman 41 gólt lőttek a szezonban, jelentős részt vállalva a csapat sikeréből. Emellett a védelem is nagyon egyben volt, a letámadásnak köszönhetően meccsenként 21.2 szerelés (2. hely) mellett mindössze 9.6 lövéssel (2. hely) kellett szembenéznie Artur Boruc kapusnak.

soton_pelle_whu

Fotó: Eurosport

Graziano Pelle labdába érései a West Ham elleni bajnokin. Fotó: premierleague.com
Sokan féltették a csapatot, mi lesz velük a nyár után, az új igazolások és Ronald Koeman azonban egyelőre rettenetesen beváltak. A Pelle-Tadic támadókettős egyelőre olyan, mintha évek óta egymás mellett játszanának, és minden gondolatát ismernék a másiknak: ketten együtt eddig 7 gólt és 8 gólpasszt hoztak össze a szezonban, emellett összesen 32-szer hozták helyzetbe egymást vagy a társakat. A ballábas Tadic munkáját remekül segíti a Chelsea-től kölcsönvett Ryan Bertrand, ők ketten elképesztően uralják a pálya bal oldalát. A szerb szélső már tavaly a Twentében is remekül teljesített, 16 gól és 14 gólpassz volt a mérlege az Eredivisie-ben. A 193 centis, 29 éves Pelle - aki időközben az olasz válogatottban is bemutatkozhatott - más felépítésű csatár, mint a tavaly Lambert volt, de nem is ugyanazt a játékot játssza. A masszív, labdát remekül megtartó támadó a holland bajnokságban tavaly 23 gólt szerzett, és jó úton halad afelé, hogy Angliában is egy 20+ gólos szezonnal mutatkozzon be.
A Soton középpályája vélhetően a legalulértékeltebb az egész bajnokságban. Koeman remekül variálja a 4-2-3-1-et és a 4-1-2-3-at, a francia Morgan Schneiderlin kirobbanthatatlan középről, de az öt emberről amúgy is elmondható, hogy igazi csapatként tevékenykedek. Olyan jól szűrik a támadásokat, hogy a Manchester City után az ő kapujukra megy a legkevesebb lövés, még úgy is, hogy a Pochettino-féle, egész pályás letámadásból kicsit visszavettek, és a hosszú passzok egy részét is rövid átadásokra cserélték. Ezeket a passzolgatós időszakokat használja a Soton a pihenésre (a labda nem fárad el gurulás közben), így több erő marad a meccs végére is.

soton_kozeppalya

Fotó: Eurosport

A Southampton középpálya-variációi. Fotó: premierleague.com
Ugyan messze még a bajnokság vége, de egyelőre megállapítható, hogy Koeman remekül alkalmazkodott a feladathoz, jól vegyítette a tavalyi maradék játékosokat az újakkal, a tavalyi taktikát a saját elképzeléseivel. Robusztus, de sokat mozgó középpályát épített, elöl egy, a labdát remekül megtartó támadója van, a védelme is egyre jobban összeáll, a Sunderland hétvégi, 8-0-s kiütése pedig igen szép jövőt sejtet a Szentek szurkolói számára.
Kivéve, ha a holland szövetség közbeszól, és mondjuk novemberben (pl. egy lettek elleni, hazai döntetlen után) kirúgja Guus Hiddink szövetségi kapitányt. Mert ne legyen kétségünk, kit néztek ki az öregedő szakember utódjául. Márpedig egy hollandnak a holland kispadot visszautasítania gyakorlatilag lehetetlen...
Premier League
MU-Tottenham rangadóval indul az új szezon
17/06/2015 12:39
Premier League
A Chelsea-től igazolhat az Arsenal
16/06/2015 09:43