Az ember sok minden miatt szerethet bele egy csapatba. Lehet egy általuk aratott nagy győzelem élete első meghatározó sportélménye, találhat magának egy kedvenc játékost, aki épp akkor ott játszik, lehet neki szimpatikus az edző, az együttes kabalaállata, a klub szlogenje vagy a filozófiája.
Amikor én beleszerettem a Manchester Unitedbe, akkor mindezek összeálltak egy nagy egésszé. Hosszabbításos fordítás a Bayern München elleni BL-döntőben, David Beckham, Sir Alex Ferguson, egy ördög, ’Not arrogant, just better’, a „kilencvenkettesek”, és az a bizonyos United Way.
Az elmúlt tíz-tizenöt évben élvezet volt figyelni, hogy míg a világ többi nagy klubja minden nyáron őrült összegeket költött új játékosokra, addig a Manchester United a világ átlagához képest – az esetek nagy részében – jóval kevesebb pénzt szórt el. Illetve ha költött, azt megfontoltan tette. Kevés olyan játékos került nagy pénzért Sir Alex csapatába, aki ráfizetésnek bizonyult volna (talán Verón (37.5 millió font) volt a legnagyobb bukás, de az egyaránt 2007 nyarán érkezett Anderson (27.7), Nani (22.4), Owen Hargreaves (22) hármas sem váltotta meg a világot). Ezeket azonban bőven kárpótolták az olyan bombaigazolások, mint Cristiano Ronaldo megszerzése (15.4), Nemanja Vidic (9.2), Patrice Evra (7), David de Gea (17.6) vagy Chicharito (6.6) szerződtetése. A fergusoni rendszer és modell működött, hiszen a csapat sorra nyerte a bajnokságokat, sokáig a BL-ben is a végsőkig menetelt (négy év alatt három döntő). A skót menedzser távozásáig összesen öt szezon volt, amikor a csapat többet költött 50 millió fontnál, de az eladásokból származó bevételeknek köszönhetően mindössze két (!) év volt, amikor a deficit nagyobb volt félszáz milliónál (az egyik ilyen nyáron érkezett Wayne Rooney, a másikon pedig Robin van Persie).
Premier League
Kiárusítás Liverpoolban
23/06/2015 08:46
Ferguson visszavonult, utána pedig új korszak kezdődött. David Moyes rövid mészárlásával most nem foglalkoznánk külön (Marouane Fellaini és Juan Mata majd 70 milliójába fájt a MU-nak), ám amit Louis van Gaal művelt, az talán még a legelvadultabb elképzeléseket is felülmúlta.

mu_blind_falcao

Fotó: Eurosport

Fotó: Manchester United Facebook
A holland menedzser másfél hónap alatt 170 millió fontot tapsolt el hat játékosra, abból hetet a kölcsönben megszerzett, 28 éves Radamel Falcaóra, ezzel gyakorlatilag mindent lerombolva abból, amilyen képet évtizedek kemény munkájával fölépített magának, magáról a klub (és Ferguson). Falcao érkeztével Van Gaal ráadásul elüldözte a manchesteri születésű, saját nevelésű, köztudottan United-szurkoló, és még csak 23 éves, angol válogatott Danny Welbecket, amit sok, a hagyományokhoz ragaszkodó szurkoló elég nehezen fog megbocsájtani a hollandnak.
Az együttes a jó előszezon után a tétmeccseken egyelőre elég kilátástalan játékot nyújtott, a bajnokságban három meccsből két pontot szereztek és csak a 14. helyen állnak, a Ligakupában egy négyest kaptak harmadosztályú ellenfelüktől, ráadásul a United Way legfőbb elemét, a megalkuvást nem tűrő támadójátékot nyomokban sem tapasztalni a csapatnál. Az eddigi négy találkozó maga volt a kínszenvedés, még az újonc Burnley ellen sem látszott semmi fajta elképzelés a támadásépítésben. Van Persie egyelőre keresi önmagát, Mata alig észrevehető, a szélsők teljesen kilátástalanok, Rooney egyedül kevés. Di María hozott a hétvégén egy kis felüdülés a MU játékába, de még ő sem nagyon találta a helyét a pályán új csapatában. Kérdés, neki, illetve Falcaónak mikorra sikerül beépülnie a még a manchesteriek által sem teljesen értett LvG-rendszerbe.
A keménykezű, általában a maga útját járó – és ezzel minden állomáshelyén elég sok mindenkit magára haragító –, a futballról határozott elképzeléssel rendelkező Van Gaal három hónap türelmet kért, azt mondta, ennyi idő kell, hogy játékosai megértsék és elsajátítsák azokat a dolgokat, amiket kér tőlük.
„Egy olyan csapatot építünk, amit nem egy hónap, vagy egy év lesz megalkotni. Az eredmény csalódást okozott, de remélem, megmarad a bizalmuk, mert a mostani filozófiával időbe kerül, amíg jönnek az eredmények" – mondta a holland az MK Dons elleni katasztrofális vereség után. Azt mindenki tudja, Van Gaal hisz a saját rendszerében, a saját futballról alkotott elméletében, és ezek keresztülviteléért a konfliktusokat is hajlandó felvállalni bárkivel, legyen az az elnök, vagy a legnagyobb sztárja.
Ennek ellenére az biztosra vehető, hogy ha ezek után, 170 millió euró elköltésével leég csapatával, és nem jut ki az év végén az európai kupaporondra (vagy sokkal inkább nem végez a Bajnokok Ligáját érő első négy hely valamelyikén), akkor a népharag vélhetően elüldözi az Old Traffordról.
Arra a kérdésre azonban, hogy ő lesz-e a következő United-edző, aki szobrot kap a Sir Matt Busby Way-en, vagy a szurkolók úgy fogak rá emlékezni, mint a narancssárga holland ördögre, csak később kapunk választ.
Legkorábban novemberben, hisz akkor jár le az általa kitűzött három hónapos időszak. A United október 26-án a Chelsea, november 2-án a Manchester City, november 22-én az Arsenal ellen játszik. Vízválasztó hetek lesznek, abban biztosak lehetünk.
Premier League
MU-Tottenham rangadóval indul az új szezon
17/06/2015 12:39
Premier League
A Chelsea-től igazolhat az Arsenal
16/06/2015 09:43