A fáradó Lille és Lyon mellett magasabb fokozatba kapcsolt és beelőzött a PSG. Indul a bajnoki hajrá a Ligue 1-ben.


Vannak azok a győzelmek, melyek Münchausen-báróként önmagukban képesek megfordítani egy esemény sodrását, és léteznek olyanok, amelyek egy látható tendenciára világítanak rá. A PSG kiütéses győzelme a Lyon ellen (4-2) ez utóbbira hajazott. Az elmúlt hetekben fokozatosan lendületét vesztő Lyon ellen a párizsiaknak nem volt elég a győzelem. Üzenniük kellett a mezőnynek: visszatért a régi sheriff a városba.
Labdarúgás
Messi és Cristiano Ronaldo közös képéről titkos részletek kerültek elő
EGY PERCE
Amikor már azt hittük, hogy a francia bajnokság idei meglepetése a Lille vagy a Lyon lesz, a PSG úgy gondolta, visszaránt mindenkit a valóságba. A fővárosiak versenynaptárja úgy alakult, hogy egymás után a Lyon és a Lille ellen lépnek pályára. Az előbbit most vasárnap sikeresen abszolválta. Ha a Lille elleni következőt is sikeresen veszi a válogatott szünet után, csak rajtuk fog múlni, milyen gyorsan robognak be a célba.
Ha volt eddig izgalom a francia bajnokságban, az csak a PSG-n múlott.
Pedig a Lyon elleni derbinek megvolt a maga múltja. Decemberben még Thomas Tuchel irányítása alatt egy 3-5-2-es alakzatban felálló Párizst fojtott meg egy hiper-agresszíven harapó, 4-3-3-as középpályás elfojtást alkalmazó Lyon.
A széljárás azóta megfordult. A március 21-i találkozót Mauricio Pochettino alatt már egy 4-2-3-1-ben próbálkozó, duplaszűrős középpályával (Gueye-Danilo) kezdte meg a PSG. Rudi Garcia, a Lyon vezetőedzője a meccs után így nyilatkozott: “Taktikailag nem tehettük meg ugyanazt, mert a PSG másképp játszott. A Parc-ban egy igazi középpályás szűrővel játszottak. Ezúttal viszont nem, ezért nem játszhattunk feltolva, különben felfaltak volna hátul. Ma este fizikai szempontból maradtunk alul. Nem nyertük meg a párharcainkat.”
Garcia csak egy szeletet emelt ki a vereség okaiból. A valóságban a PSG győzelmében minden hozzávaló ott volt. A Pochettino szívének kedves, a kis csapatok ellen viszont rendre letekert agresszív letámadás most maximális fordulaton pörgött. A számok is alátámasztják: az agresszív stílushoz kellett egy magas védelmi vonal is, ami tetten érhető a PPDA mutatóban, mely azt jelzi, hogy egy támadási fázisnál az ellenfél hány passzt enged meg az ellenfél térfelén, mielőtt védekezési manővert hajtana végre.
A Lyon
22,05
-ös PPDA-t tudott felmutatni, miközben a PSG
9,84
-et, mely jól jelzi, mennyire proaktívan állt a mérkőzéshez a párizsi csapat.
A Lyon passzívabb felfogása azt is jelentette, hogy a PSG kényelmesen tudta kihozni a labdákat a saját térfeléről, és gondtalanul tudta járatni a csapatrészek között. 90%-os passzpontossága kiemelkedően magasnak számít ebben a tekintetben. A megjátszott átadásokat tekintve Danilo Pereira (64), Idrissa Gueye (108) és Marco Verratti (75) látványosan lejátszották direkt ellenfeleiket, Lucas Paquetát (61), Thiago Mendest (32) és Maxence Caqueret-t (80).
Fontos, de szórványosan használt játékelem a párizsiaknál a visszatámadás, amit most jobban tudtak érvényesíteni. Amennyiben a PSG elvesztette a labdát, azonnal indultak a zavarórepülések és a visszaszerzési kísérletek. Mi sem jelzi jobban, hogy a pályán fentebb játszó, 10-es poszton érvényesülő Verratti összesen 7-szer szerezte vissza a labdát, mellyel a legeredmnyesebb játékos lett a mezőnyben.
Az olasz középpályás
Pochettino
érkezésének szimbóluma: mélységi karmesterből a párizsi frontvonal egyik vezérőrnagyává lépett elő. Labdával rendre feljebb lép, és a támadókat hozza helyzetbe kényszerítőkkel vagy kulcspasszokkal, labda nélkül pedig az ellenfél zaklatásának egyik levakarhatatlan szúnyogja.
Párizsban ráadásul két dolog miatt is ünnepelhettek: Kylian Mbappé 22 évesen és 91 naposan elérte a 100 gólos álomhatárt a francia bajnokságban – soha senki nem érte el ezt ilyen gyorsan. Az eddigi rekordot Hervé Revelli tartotta, aki 23 évesen és 153 naposan érte el a százas küszöböt. A másik örömhír, hogy Neymar több hónapos kihagyás után újra szolgálatra jelentkezett és kapott 20 percet a mérkőzés végéből, amikor már minden eldőlt. Tartalékból tehát jut bőven.
A kérdés már csak az, hogy mi jön ezután?
A PSG viszonylag könnyedén gyűrte le a Lyont, miközben ismét feltűntek a szokásos gyermekbetegségeik.
A Barcelona elleni visszavágón és a Lyon elleni 4-0 után látványosan visszavettek a ritmusból. A Lyon vissza is kapaszkodott 2 góllal és a kezükben maradt egy 4-3-as labda, amit Keylor Navas hárított. Hogy ez elkényelmesedés vagy szimpla tartalékolás, teljesen mindegy. A Bayern München elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntőben várhatóan nem fog beleférni a könnyelműsködés.
A trónbitorlók – úgy néz ki – hoppon maradnak. A Lyon az elmúlt hetekben akkor is ragaszkodott a bejáratott 4-3-3-hoz, amikor úgy tűnt, az ellenfelek kivideózták a játékukat. A csapatkapitány Memphis Depay ismét szinte alulteljesített egy fontos derbin, miközben egyetlen igazán kiemelkedően jó egyéni teljesítményt nem lehetett kiragadni a „Gones”-oknál. Rudi Garcia dilemmája, hogy a bajnokság utolsó negyedére belenyúljon-e az alaptaktikába, vagy felfrissítse a megfáradt játékosokat.
A rivális Lille is ereszkedő tendenciát mutat. Vezetőedzőjük, Christophe Galtier a hétvégi meccs előtt figyelmeztetett, hogy vigyázzanak, mert a felhőkről könnyen le lehet pottyanni. A Nimes ellen aztán kivillantak a gyenge pontok: a csapatból megkopott a kreativitás, drasztikusan kevesebbet adnak be, és az ellenfél tizenhatosába is egyre ritkábban juttatják el a labdát. A jelenségre lehet magyarázat, hogy a Lille eddig masszívan felülteljesített a támadásokban (+9 góllal rúgtak többet az elvártnál), és most kezd visszalengeni az inga.
Ennek oka lehet a beütő fáradtság is: a Lille január 6-a óta a 18. meccsét játszotta a hétvégén. Ki is kaptak a láthatóan frissebb Nimes-től.
A csapat góljai egyenletesen oszlanak meg a kerettagok között, a csapat házi gólkirályai, Burak Yilmaz és Jonathan David mindössze 9-9 gólt szereztek (összehasonlításképp: a PSG házi gólkirálya Kylian Mbappé 20 góllal, a Lyoné Memphis Depay 14 találattal), Yusuf Yazici 7-et, Jonathan Bamba pedig 6-ot. Utóbbi ősszel az eget karcolta, mára viszont vesztett élességéből, ami a támadásbeli mutatók romlásához is vezetett. A Lille-re most nagyon ráfér egy kis szusszanásnyi idő.
Nem kis meglepetést okozhat a „nevető negyedik” AS Monaco, mely kimondottan lendületes szakaszban jár, és a következő hetekben akár be is előzheti a Lyont és a Lille-t. Niko Kovac csapata szépen összeállt, taktikailag az hamisítatlan Red Bull-iskola stílusjegyeit képesek felvonultatni (magas védelem, intenzív letámadás, gyorsan vezetett kontrák), és a pontrúgásokban is remekelnek. A fiatalok és az idősebbek közti elegy is összeállt, ami segíthet abban, hogy a rázósabb szakaszokat átvészeljék, komolyabb veszteség nélkül.
A Monacót senki nem várta ennyire előkelő helyre, és jól jelzi a változást, hogy amíg pár hete arról zajlott a közbeszéd, hogy ki foghatja meg a PSG-t, mostanra az a kérdés, hogy a Monaco kit fog leszorítani a dobogóról.
Foci-vb
Ma a foci-vb-n: Ronaldo száz százalékos lehet, Ghána visszavághat 2010-ért
34 PERCE
Foci-vb
Németország kiesett, Japán legyőzte a két nagyágyút és csoportelső
9 ÓRÁJA