A történet mosolyogtató. Kb annyira mint amikor két bankrabló vitatkozik a szajrén.
Történt, hogy Brazil Labdarúgó Szövetség egy szponzorán keresztül a FIFA 60 (hatvan !!!) tagját meglepte egy aprócska ajándékkal a világszövetség sao paolo-i kongresszusa idején még júniusban. Mivel azonban úgy gondolták, hogy a végrehajtó bizottság tagjainak és a résztvevő országok szövetségi elnökeinek szemét mégsem lehet kiszúrni mondjuk egy Swatch-al, egy 16.000 fontos óra mellett döntöttek. Ez pillanatnyilag 6 millió 336 ezer forintot jelent.
Az első csavar a történetben az, hogy a FIFA felszólított mindenkit, hogy adják vissza az órát.
Labdarúgás
Kihagyhatja a szezonhajrát Sergio Ramos
6 PERC
A második, hogy a saját etikai kódexükre hivatkoztak, amiről úgy hiszem kevesen tudták, hogy létezik. (Mert hát ki gondolna arra, hogy mondjuk a camorrának lenne etikai kódexe?)
A harmadik csavar az, hogy Michel Platini azt mondta, ő bizony nem adja vissza az órát.
Menjünk szépen sorjában.
A világbajnokság nem tegnap ért véget. Az órákat elvileg október 24-ig kéne visszaadni. Ha a FIFA-t tényleg zavarta, hogy ekkora ajándékot osztogatnak, miért nem azonnal jelezték azt, miért csak most, amikor a brit sajtó megszellőztette a dolgot? És miért sajtóközleményt adtak ki, miért nem hívtak fel mindenkit szépen csendben, hogy ez így nem kóser?
Ami az etikai kódexet illeti. Minden jelentős cégnek van ilyen, és ekkora értékű ajándékot sehol nem szabad elfogadni. Egy világviszonylatban aprócska bank esetében, az ügyféltől kapott ajándék mértéke nem érheti el az 50 ezer forintot. Ha eléri, a megajándékozottnak vissza kell azt utasítania, vagy ha úgy érzi ebből a cégének hátránya származna, akkor jelentenie az ügyet, az ajándék pedig a céget illeti, ők pedig majd kezdenek vele valamit. Itt ilyesmiről szó sem volt. Az ajándékot mindenki elfogadta, sőt ami még rosszabb az ajándékot mindenki elfogadhatta.
És végül Platini, aki nem akarja az órát visszaadni. Az UEFA elnöke azzal védekezik, hogy ő bizony jól nevelt ember nem ad vissza ajándékot, egyébként újságírók is kapnak ajándékba órát, sőt mindenki kap ajándékba órát. Ennek azért némileg ellentmond, hogy akadnak szerte a világban boltok, ahol órát venni lehet. Mivégre volnának ezek a boltok, ha mindenki ajándékba kapná őket, bár ez most nem olyan nagyon fontos.
Sokan, köztük Platini is megemlíti, hogy nem volt tisztában az óra értékével. Kétségtelen nem érthet mindenki az órákhoz. Ámde elborzadok a gondolattól is, hogy a világ labdarúgásának irányítása olyan emberek kezében van, akik nem tudnak megkülönböztetni egy 100 fontos órát egy 16 ezrestől.  És nem, bármennyire is azt hiszik sokan, már az sem segít rajtuk, ha az órákat jótékony célra ajánlják fel.
A jótékonykodásnak meg lett volna az ideje, valamikor júniusban, nem pedig most amikor már balhé lett az ügyből.
Labdarúgás
Van, aki szerint Mourinho római szerződése az egész olasz focit felpezsdíti
2 ÓRA
Labdarúgás
"Tűrhetetlen nyomásgyakorlás", amit az UEFA művel
2 ÓRA