Két új edző is bemutatkozik az NB 1 14. fordulójában. A hétvége kérdése, hogy a Kisvárda és a Paks tud-e tapadni a nagyokhoz.


Újpest FC - Puskás Akadémia, péntek 20:00


Előző meccsek: Budafok- Újpest 1:1, Puskás - Kisvárda 0:0
Labdarúgás
Közel a BL-induláshoz a szezon meglepetéscsapata, az edző mégsem marad
5 ÓRA
Lassan, de kezd kijönni a járvány okozta gödörből a lila-fehér együttes, bár igaz, hatmeccses nyeretlenségi sorozatukat csak a Honvéd tudja alulmúlni. A közel egy hónapos szünet után azonban két döntetlen a csapat mérlege. A Puskás Akadémia ráadásul hagyományosan jól szerepel az Újpest ellen: elmúlt öt találkozójukból hármat a felcsútiak nyertek, abból ráadásul kettőt a Megyeri úton.
Ha valami, mégis a hazai pálya szólhat az újpestiek sikere mellett. Legutóbb a Mezőkövesd ellen sikerült győzni még október közepén hazai pályán, azóta pedig a hosszú szünet utáni első meccset játszották otthon: akkor a jó formában játszó Paks csak az utolsó pillanatban tudott egyenlíteni.

Kisvárda - Honvéd FC, szombat 14:45


Előző meccsek: Puskás - Kisvárda 0:0, Honvéd-MTK 2:2
A második legjobb formában lévő csapat fogadja a sereghajtó és a legrosszabb formában lévő Honvédot. Múlt héten Bódog Tamás vezetőedzőnek ultimátumot adott a klub, és mivel a csapat nem nyert az MTK ellen, az edzőnek mennie kellett. Helyét – valószínűleg ideiglenesen, ahogy tavasszal is – Pisont István, a klub korábbi játékosa és edzője vette át. Hogy ez milyen hatással van a csapatra, egyelőre nem tudni. A kispadon Kisvárdán sem túl jó a helyzet, a Budafok elleni múltheti találkozó előtt szinte az egész szakmai stáb koronavírus-tesztje pozitív volt, Révész Attila sportigazgató ült a padon. Supka Attila vezetőedző visszatérthet, de több stábtag továbbra is pozitív.
A pályán azonban Kisvárdán nagyobb a nyugalom. Hatmeccses veretlenségi sorozatánál csak a Ferencváros tud jobbat felmutatni.
Noha az elmúlt két forduló döntetlennel zárult, novemberben értékes győzelmeket arattak, különösen a rivális Paks elleni ér sokat. Hazai pályán tehát a várdaiak joggal számolhatnak akár három ponttal a személyi összetételben jóval erősebb kispestiekkel szemben, de az edzőváltás mindig hordoz magában váratlant.

Ferencváros - Zalaegerszeg, szombat 17:00


Előző meccsek: Diósgyőr-Fradi 1:3, Zalaegerszeg-Mezőkövesd 3:0
Hiába érkezik győztes bajnokiról mindkét csapat, továbbra is nehéz elképzelni, hogy hazai pályán ezt a Ferencvárost, főleg az Üllői úton valaki elkapja. Ráadásul ez nem a Zalaegerszeg lesz, aki pofás játékra képes, de magyar szinten sem nevezhető az élen álló Fradi-Fehérvár páros kihívójának, mondjuk inkább úgy: azok közé tartozik, akiket nem fenyeget állandóan a kiesés veszélye (12 csapatnál ez elég szűk mezsgye.)
Ráadásul utoljára 2010 novemberében tudott győzni a Zalaegerszeg a zöld-fehérek ellen, idegenben pedig még régebben: 2001 júliusában. Szó szerint történelmi tett lenne tehát egy vendéggyőzelem, de még a pontszerzés is. Az utolsó ilyen alkalom 2011 májusában volt, akkor egy gólgazdag 4:4 lett a vége. Sőt, a vendégek már 3:0-ra és 4:1-re is vezettek, és onnan egyenlített Schembri, Pölöskei és Marek Heinz. Minden szempontból más világ.

MOL Fehérvár – Budafoki MTE, szombat 19:30


Előző meccsek: Paks-Fehérvár 1:0, Budafok-Újpest 1:1
Az előbbivel ellentétben itt két nyeretlen csapat találkozik első élvonalbeli fehérvári mérkőzésén. Mindazok ellenére, hogy az újonc Budafok megilletődöttség nélkül játszik, és nem a bennmaradás, hanem a stabil középcsapat szerep lehet a fő cél, mégsem ez az a meccs, amit feltétlenül meg kell nyerni. Az NB 2-ben ugyan többször találkoztak, de osztálykülönbség mellett egyedül a 2016-os Magyar Kupa találkozón tudott nyerni a Budafok.

Fotó: Eurosport

Ezt a különbséget valószínűleg tudja Csizmadia Csaba vezetőedző is, aki maga is játszott Fehérváron, 2006-ban pedig Magyar Kupát nyert az együttessel. Túl sok optimizmus így sem lehet a csapatban, hiszen nyáron, első közös találkozójukon 4:1-re kaptak ki odahaza. Hogy mégis valami izgalmas is történjen, arról a budafokiak U21-es válogatott csatárjai, Szabó Máté és Zsóri Dániel tehetnek, bár a fehérvári védelem valószínűleg sok lesz.

Mezőkövesd - Paks, vasárnap 14:30

Előző meccsek: Zalaegerszeg-Mezőkövesd 3:0, Paks-Fehérvár 1:0
Noha Pintér Attila a Diósgyőr ellen megszerezte első győzelmét a Mezőkövesd kispadján, a stabil működéstől egyelőre messze vannak. Barczi Dávid az és az osztrák Manuel Martic sem tudta helyettesíteni a tavalyi gólvágó Zivzivadzét, a Mezőkövesd 10 rúgott gólja a legkevesebb az idei szezonban. A múlt heti zakó is nagyon kiborította Pintért, azt nyilatkozta: „saját magunkat vertük meg, mert így nem lehet futballozni”. Kuttor Attila után tehát az új edző sem találja egyelőre a kiutat.
Annál jobb formában van ugyanakkor a Paks, amely múltheti győzelmével komoly skalpot gyűjtött be, ráadásul az egész mezőnyben a Hahn-Ádám támadó páros a legeredményesebb. A tolnai csapat az első négy fordulóban összesen 1 pontot szerzett, de az azóta eltelt kilenc alkalomból egyedül Kisvárdán kapott ki. A több mint másfél évtized után ismét elsőosztályú klubot irányító
Bognár György jó húzása volt a csapatkapitány Böde Dánielt a háromfős védelembe tenni,
elöl pedig mostanában a kaposvári igazolás, Ádám Martin teljesít jól. Az elmúlt két fordulóban utolsó perces góljaival három pontot mentett a csapatnak. Meglennénk lepődve, ha nem hozna el újabb három pontot a vendégcsapat.
A hétközi fordulóban pedig a Paks a Ferencvárost fogadja, mindenképpen érdemes lesz figyelni.

MTK Budapest – Diósgyőri VTK, vasárnap 17:00


Előző meccsek: Honvéd-MTK 2:2, Diósgyőr-Fradi 1:3
Edzőt buktatott a múlt héten az MTK, és új edzőjével fogadja a Diósgyőrt is. A 2019 szeptember óta Miskolcon dolgozók Feczkó Tamás tavaly még megmentette csapatát a kieséstől, de az idei év sem kezdődött jól, 12 forduló után az utolsó előtti, kieső helyen áll a csapat. A Fraditól semmilyen körülmények között nem szégyen kikapni itthon, a folytatáshoz azonban mindenképpen változást láttak szükségesnek a klubvezetők.
Helyét Geri Gergely, szlovákiai magyar, eddig itthon ismeretlen edző veszi át, akinek a szlovák Fortuna Liga csapatainál volt tapasztalata.
Nem lesz könnyű dolga, hiszen a Diósgyőr kerete nem nagyon erősödött a szezonra. Egyedül a román válogatott csatár, Grozav az, akitől minőségi javulást lehetne várni, de az eddigi 13 forduló alatt 10-szer lépett pályára, és csak egy gólt lőtt.
Az MTK kiegyensúlyozottabb formában játszik. Október 2. óta egyedül a Ferencváros tudta legyőzni, így a budapesti kék-fehérek szorosan ott vannak a dobogóért folyó küzdelemben, kicsit azért hátrébb, mint a Paks vagy a Kisvárda. A hagyományosan és most is fiatal hazai nevelésű fiúkból álló csapat több játékost is ad az U21-es válogatottba. A nyári Európa-bajnokságra azonban valószínűleg sokkal esélyesebb az északmacedón Bojan Miovski kijutása. A nyáron érkezett középcsatár komoly erősítés a csapatnak, a meccseket többnyire végigjátssza, és eddig hat gólt szerzett, köztük a múlt héten, a Honvéd ellen. Meglepő lenne más eredmény, mint a hazai győzelem.
Labdarúgás
Elhúzódó bajnokavatás, éleződő kiesési csaták
7 ÓRA
Labdarúgás
Fegyveres betörők rabolták ki az AS Roma sztárját
10 ÓRA