Kalandos körülmények között aratott győzelmet a Kecskemét az Újpest otthonában a labdarúgó NB1 10. fordulójának nyitónapján. Két nullszögből betalált labdával pecsételték meg a Bács-Kiskun megyeiek az idegenbeli sikert, a 80. percben már biztosnak tűnt, hogy a másfél évvel ezelőtt még harmadosztályú lila-fehér egyesület áll az elsőosztály élén. Hiába kaptak a hazaiak büntetőt a 90. percben, nem sikerült betalálni, de a kapuscserével is tarkított hosszabbításban, a 104. percben végül szépítettek. De ez is kevés volt.
A péntek esti lila-fehér találkozó végjátéka tehát legalább olyan hihetetlen és különleges volt, mint a vendégcsapat útja az elmúlt időben. A 2015-ben még elsőosztályú csapat 9. helyen végzett a tabellán, a hiányzó licensz miatt azonban nem indulhatott a következő évben. Az üzemeltető cég gyakorlatilag megszűnt. A következő kecskeméti klub a megyei első osztályú KLC-KTE SI volt. Ennek felnőtt csapatát vette át gyakorlatilag a mai tulajdonos, és célozta meg a feljutást.
2016-ban negyedik, 2017-ben második helyen végeztek, 2018-ban azonban sikerült megnyerni a megyei bajnokságot, és a Hajdúböszörmény elleni osztályozón feljutni az NB3-ba. Ezen a szinten ismét három évadot töltött a Hírös város csapata, a második évben ráadásul a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt a szezon. Hiába volt új névadó szponzor, még egy évet várni kellett a másodosztállyal.
OTP Bank Liga
Kecskeméten alighanem jobb szakmai munka folyik, mint a Ferencvárosnál
25/10/2022 - 14:33

Szabó Alex

Fotó: facebook

2021-ben végül sikerült feljutni, bár csak második helyen végzett a csapat. Az élen záró Iváncsa nem vállalta a szintlépést, így a 2021-22-es szezont a másodosztályban kezdhették, ahol rögtön fel is jutottak. Pedig volt bőven jelentkező: a frissen kiesett Diósgyőr, Pécs, Szeged vagy Győr csapata mindenképpen esélyesebb volt erre. Különösen a miskolciak második felében való visszaesése volt látványos, így befértek a kecskemétiek a Vasas mögé.
Nagy nevek helyett nagy csapat
Már a másodosztályban való átrobogás is szenzációnak számított, az első ligában való dobbantás még inkább az lenne. Persze továbbra sem ez a cél, és nem is realitás, az azonban biztos, hogy lassan elér arra a szintre a csapat, hogy kevésbé a kiesés veszélye fenyegeti. A 12 csapatos elsőosztály bevezetése óta közhely, hogy néhány csapat a dobogóért, a többiek a kiesés elkerülése ért küzdenek. Pár rossz meccs elég ahhoz, hogy valaki elveszítse a fókuszt, egy komolyabb gödör után pedig rögtön veszélyzónába kerülhet akár az élen álló csapat is. Pláne, ha tagjai olyan tapasztalatlanok, a csapat anyagi helyzete pedig ilyen szűkös.
A frissen felkerülő csapatok gyakorlata sokszor, hogy gyorsan összevásárolható légiósokkal próbálja erősíteni az NB2-s, jellemzően hazai játékosokból álló keretet. Szabó István vezetőedző és Tóth Ákos sportigazgató azonban úgy gondolta: a meglévő kecskeméti csapatszellembe könnyebben beépíthetőek az egy nyelvet beszélő, a jelenlegi kerettel egykorú fiatalok, mint légiósok.
Röviden: a csapategység további megtartását fontosabbnak tartják, mint egy-egy nagyobb értékű játékos igazolását. Szűkkörű vezetőség, gyors döntési lehetőségek jellemzik a csapatot. A kis hajó könnyen fordul.
Való igaz, Kecskeméten nem a szokásos módon álltak a nyáron az igazoláshoz. A 12 új érkező közül kettő (és fél) légiós. Egy montenegrói csatár és egy ukrán védekező középpályáson kívül (akik egyébként mindketten már az átlag életkor felett vannak) több, máshol játéklehetőséget nem kapó, így könnyebben megszerzett fiatal magyar játékos érkezett.

Sammy Mmaee, Tóth Barna és Henry Wingo a Kecskemét-Ferencváros bajnoki mérkőzésen 2022. október 2-án Kecskeméten.

Fotó: facebook

Éppen ezek a játékosok számítanak húzónévnek, akik megfelelő egységet alkotva találták meg az egyenest. Banó-Szabó Bence például a Honvédnál volt ígéretes játékos, sérülése után azonban már nem tudott visszatérni. De ilyen a két Katona esete is. Katona Máté még két évvel ezelőtt érkezett nagy reményekkel az MTK-ból a Ferencvárosba, igazán játéklehetőséget azonban Kecskeméten kapott. Katona Bálint pedig már második évadát tölti a Ferencváros kölcsönjátékosaként Kecskeméten, mára fontos játékos lett. Idén ősszel két mérkőzést játszott Gera Zoltán U21 válogatottjában is. Aki látta a Litvánia elleni összecsapást, felfedezhette, hogy Katona beérkezése láthatóan felpörgette a csapatot. Gólpasszával pedig sikerült eldönteni a meccset is. Nemrég múlt 20 éves.
OTP Bank Liga
Eldőlt, hogy a Vasas mellett melyik csapat jut fel az NB1-be
16/05/2022 - 20:14
OTP Bank Liga
Dzsudzsák-búcsúztatás és félévi bizonyítványosztás az NB I-ben – 3-5-2 podcast
24/11/2022 - 08:33