Hazai pályán nagyon simán kapott ki az Újpest az eddigi sereghajtó és újonc Gyirmóttól, ezzel megörökölte a tabella utolsó helyét a magyar labdarúgó NB1-ben. Eddig nyeretlenül, viszályok közt és kilátások nélkül a csapat, ahol a válogatott szünet ellenére nincs edzőkérdés. Sok szurkoló legyint: valóban, minek!?

Kevesebb, mint fél óra után 0:3-at mutat a Megyeri úti Szusza Ferenc Stadion eredményjelző táblája. Az ellenfél azonban ezúttal nem az Európa-liga svájci vagy spanyol ellenfele, mint az elmúlt években – ott talán könnyebben elnézi a szurkoló a különbséget –, hanem a hazai bajnokság sereghajtója, a frissen felkerült, amúgy örök NB2-es Gyirmót. Mikor, ha most nem? – tette fel az egyértelmű kérdést még a meccs előtt az egyszeri Újpest-drukker, miután az első 7 fordulóban három döntetlenre és négy vereségre tellett. Ráadásul az elmúlt öt fordulóban összesen egy pontot szereztek.
OTP Bank Liga
Tíz ember ellen sem jött össze az Újpest első győzelme, pedig már kilenc forduló lement
17/10/2021 14:51
A hazai nyitányon kikapni a Puskás Akadémiától már-már magától értetődő, a második fordulóban azonban még reményt keltő volt a debreceni döntetlen. A folytatás azonban semmi jót nem mutatott: hazai döntetlenek gyenge ellenfelek ellen, egyértelmű vereség a Paks és a Ferencváros otthonában.
Mondhatni persze, hogy a zöld csapatok ellen ki lehet kapni, de a folytatás sem ígér sok jót. A következő válogatott szünet után az eddig listavezetőKisvárda fogadja Michael Oenning csapatát, majd a Fehérvár látogat Újpestre, hogy az első harmadot Mezőkövesden zárják. Egy felcsúti és egy kispesti látogatással, illetve a Debrecen fogadásával zárul a november. Ebből a 6 mérkőzésből optimista becsléssel is egy győzelem, 2-3 pont jöhet össze. Ami tartósan nem jelenti azt, hogy esély volna ellépni a 11-12. helyről.

Michael Oenning feje fölött már gyülekeznek a felhők

Fotó: From Official Website

Baljós múltidézés

Nem csak a jövő mondatja velünk, hogy innentől nehéz lesz az Újpestnek felállni, hanem az elmúlt évek tapasztalata is. Amióta 12 csapatos az NB1, csak tavaly menekült meg a kieséstől az a csapat, amelyik 8 forduló, vagyis a bajnokság negyede után az utolsó helyen állt. Tavaly a Mezőkövesdé volt ez a dicstelen pozíció, akkor egy edzőváltás a csapat segítségére volt. Az újonnan érkező Pintér Attila rendbe szedte a csapatot, a tavaszi szezonban a kiesés szele messze elkerülte Mezőkövesdet. Két évvel ezelőtt a Kaposvár, hárommal a Haladás, előtte időrendben visszafelé a Balmazújváros, a Gyirmót és a Békéscsaba maradt kieső zónában a 9-33. forduló között.
Ez minimum a 3. év, hogy az NB2 réme fenyegeti a lila-fehéreket, akik egyébként 1912 óta folyamatosan az első osztályban vannak, ezzel rekorderek a teljes magyar mezőnyben. Korábban azonban nem voltak ilyen helyzetben. Tavaly például összesen kétszer voltak kiesési zónában, az egyik a hazai, rossz emlékű, Ferencváros elleni 0:4 után, a másik pedig a 10. forduló végén. A két évvel ezelőtti bajnokságban pedig – leszámítva az első fordulót – egyáltalán nem jártak arra, a bennmaradást mégis az utolsó előtti fordulóban sikerült kiharcolni. Ezzel szemben most hosszú ideje ott tanyáznak.

Fájdalmas a Gyirmót elleni vereség

Fotó: From Official Website

Ahogy az elmúlt évek tapasztalata mutatja, nehéz a bajnokság egynegyede után kivergődni a kieső zónából, ráadásul az Újpest különösen rosszul rajtolt. Az elmúlt 30 év bajnoki rajtrait elemezve ez volt a 13. legrosszabb szezonkezdés.
Az ennél rosszabb 12 kezdés után szinte mindenki ki is esett, egyedül a Rákospalota tudott rosszabb kezdés után bennmaradni. Igaz, ők kétszer, 2006 és 2007 tavaszán. A 12 csapatos bajnokság bevezetése óta semelyik csapat nem kezdett ilyen rosszul a pontvadászatban.

Forrongó hangulat

A megyeri úti lelátónak persze nem kell sok, hogy felcsendüljön az egyre többször elhangzó „Roderick, takarodj!”-kórus, amelyek a belga tulajdonos Roderick Duchatelet-t szólítják fel a távozásra. Ezek a hangok most még erősebbek. A Ferencváros elleni szeptember végi derbire külön drapériával készültek a szurkolók, ahogy a volt újpesti játékos, rapper, Curtis is az Instagramon dühöng. A most szombati, Gyirmót elleni vereség után pedig az a videó járta be az internetet, amelyben a lelátóról üzenik a szurkolók: vegyék le a játékosok a mezüket.
Tavaly télen, azon bizonyos 0:4 és kilátástalan játék után is téma volt az Újpest egyre erősebb gyökértelensége, az ismeretlen igazolt játékosok Afrikából és a Balkánról.
Való igaz, az Újpestnél kevesebb játékpercet csak a Ferencváros és a Kisvárda ad magyar játékosoknak, csak éppenséggel ők vezetik a bajnokságot.
A kapus Banai Dávidon kívül Csongvai Áron, Katona Mátyás és a csapatkapitány Simon Krisztián saját nevelésű a csapatban, a helyzetet pedig nem teszi könnyebbé a futballklub és az anyaintézmény utánpótlása közötti szakmai (?) feszültség.
Mindezek ellenére Újpesten nincsen edzőkérdés, legalábbis Michael Oenning vezetőedző ezt mondja. A Gyirmót elleni mérkőzés utáni sajtótájékoztatón elhangzó újságírói kérdésre így taglalja: másik edzővel sem lenne sikeresebb a csapat. A kicsit elszólásnak tűnő edzői nyilatkozatnak valahol igaza van, a felelősség mégis a Oenninget terheli. Ugyanakkor hivatalosan tulajdonoskérdés sincs Újpesten. Tavasszal ugyan ismét bejárta a sajtót a hír, hogy a belga tulajdonos nyáron eladja a csapatot, mindenki kész tényként kezelte Garancsi István érkeztét.
A májusi kupagyőzelem után a Nemzeti Sport Online-nak adott interjújában azonban Berta Csaba ügyvezető cáfolta ezeket. Duchatelet egy szeptemberi nb1.hu interjúban azonban azt mondta: két érdeklődő is van a klub iránt, egy hazai és a külföldi. Egyelőre egyik sem tudta azonban letenni az asztalra azt az összeget, amiért a klub tulajdonost cserélne, addig tehát marad a további bizonytalanság.
UEFA Europa Conference League
Nem szerzett gólt a visszavágón, kettős vereséggel esett ki az Újpest
12/08/2021 19:47
UEFA Europa Conference League
Fordított a Basel, hátrányban az Újpest
05/08/2021 21:08