Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kicsoda Baráth Péter, aki behívót kapott a válogatott keretbe?

Sergő Z. András

Publikálva 15/03/2022 - 12:59 GMT+1

Baráth Péter 20 éves, épphogy bemutatkozott az U21-es válogatottban, nemrég még az NB 2-ben focizott, idén márciusban azonban lehetőséget kap, hogy bemutatkozzon a felnőtt válogatottban is. Marco Rossi barátságos meccsekre behívott keretének legnagyobb meglepetése a debreceni védekező középpályás. Öt hívtuk fel telefonon.

Baráth Péter (Fotó: dvsc.hu)

Fotó: From Official Website

Baráth Péter, a DVSC védekező középpályása meghívót kapott Marco Rossi márciusi felnőtt labdarúgó-válogatott keretébe.
Ádám Martin, Callum Styles és Baráth Péter az a három labdarúgó, aki először kapott meghívót Marco Rossi szövetségi kapitánytól a labdarúgó-válogatott két márciusi barátságos mérkőzésére. Az idei gólkirályjelölt Ádám és a magyar felmenőkkel rendelkező Styles behívása régóta fontos téma, a 20 éves debreceni Baráth Péter érkezése azonban némileg meglepetésként hatott a hétfői sajtótájékoztatón.
„Régóta követem Baráth (Péter) játékát, gyakorlatilag 2018 óta figyelem, amióta itt dolgozunk” – kezdte mondandóját Marco Rossi szövetségi kapitány hétfői sajtótájékoztatóján. „Láttuk játszani már az U19-es válogatottban is. Nagyon okos, módszeresen játszott már az másodosztályban is Debrecenben” – mondja az olasz kapitány. Így tesz az elsőosztályban is, ahol szintén rendszeres játéklehetőséget kap, pedig még csak idén februárban töltötte be 20. életévét.
A kisvárdai születésű Baráth 16 évesen szerződött a DVSC utánpótláscsapatához, ott lépdelt egyre feljebb a korosztályos csapatokban. Néhányszor pályára lépett a két évvel ezelőtt kieső Debrecenben, végigélte a másodosztályt, majd aktív részese lett a visszajutó és jelenleg középcsapatnak számító hajdúságiaknál. 53-szor lépett pályára a csapat színeiben, öt gólt lőtt, mindet a másodosztályban. Az idei eddigi 24 forduló mindegyik meccsen pályára lépett, 20 alkalommal kezdőként.
picture

Baráth Péter (Fotó: dvsc.hu)

Fotó: From Official Website

Előtte Ferenczi János volt az utolsó, aki a DVSC-ből kapott válogatott behívót, ő 2019 szeptemberében pályára is lépett a Montenegró elleni barátságos meccsen. Ferenczinek ez volt az egyetlen alkalom, a korábbi alapemberek közül Korhut Mihály volt az, aki utoljára debreceniként a válogatottban szerepelt. Igaz, egy fontos meccsen, a 2016-os Európa-bajnokságon, Portugália ellen.

Baráth erőssége a csapatban abból is látszik, hogy rajta kívül egyedül az észak-macedón David Babunski mondhatja magát valamely keret tagjának.

A jelenleg behívottak közül egyedül Varga Kevin volt korábban a Debrecen játékosa, őt még személyesen is ismeri Baráth, akit meglepett a válogatott behívó.
„Váratlanul ért a meghívás, de annál jobban örülök neki” – nyilatkozta a középpályás az Eurosport.hu-nak. „Ilyen fiatalon az ember annak is örül, hogy felmerül a neve. Ha lehetőséget kapok, és sikerül bemutatkozni, szeretném megmutatni, mit tudok, hogy később is számítsanak rám.”
A 'később' egyelőre persze kérdés, hiszen a sajtótájékoztatón Marco Rossi is kifejtette: Baráth a válogatottból ideiglenesen kimaradt Kleinheisler László helyére érkezett. Az Eszék jelenleg a válogatottból saját kérésére kikerült középpályása mindenképpen nagyobb nemzetközi rutinnal bír. De hogy ennek ellenére a 20 éves újonc be tudja-e váltani a hirtelen kapott lehetőséget, hamarosan kiderül.
Szűk 4 évvel ezelőtt mindenesetre azt mondta a FourFourTwo magazinnak: öt éven belül szeretne bemutatkozni a felnőtt bajnokságban és a válogatottban. Az első már jelentősen túl van teljesítve, a másodikra most van lehetőség.
A keretbe behívott másik két újonc neve már korábban többször elhangzott a sajtóban. Ádám Martin, a Paks befejező csatára kis túlzással „közönségszavazattal” kapott meghívót. Különböző médiumok már az ősz folyamán pedzegették, hogy a remek formában lévő, 24 bajnoki forduló alatt 23 gólt szerző csatárnak adni kellene egy lehetőséget. A kapitány a távolmaradást sokáig a nemzetközi rutin a kellő sebesség hiányával indokolta, most azonban fordult a kocka.

Callum Styles pedig Angliában született, de nagyszülei révén az angol, az ukrán és a magyar válogatott is behívhatja őt. (Korosztályonként csak az egyik.) Korábban a Barnsley Chronicle nevű lap faggatta arról, mik a tervei. Ő akkor úgy nyilatkozott, bármelyik válogatott hívjál, szívesen csatlakozik. Jelenleg az angol másodosztályú Barnsley játékosa, amely divízióból korábban – a Bristol city játékosként – Nagy Ádám is bekerült már a válogatottba.
A magyar válogatott két barátságos mérkőzést játszik tehát márciusban, Marco Rossi együttese 24-én Szerbiát fogadja a Puskás Arénában, 29-én pedig Belfastban lép pályára Észak-Írország válogatottja ellen.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés