Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A spanyol fiatalok mellett nagy nemzetközi spílerek jutalomjátéka is lehet az olimpiai futballtorna

Nánási Antal

Publikálva 22/07/2021 - 18:53 GMT+2

A szokásos lebonyolítási rendnek megfelelően, az olimpiai labdarúgótornák még a pénteki hivatalos megnyitó ünnepség előtt megkezdődtek.

Andre-Pierre Gignac (FRA) competes in Football Men's Match Mexico vs France during the Olympic Games Tokyo 2020, on July 22, 2021, at Tokyo Stadium, in Tokyo, Japan, Photo Jean-Marie Hervio / KMSP

Fotó: AFP

Cikkünkben a csütörtökön rajtoló olimpiai férfi futballtornán résztvevő játékosok közül ajánlunk néhányat olvasóink figyelmébe.

Andre-Pierre Gignac (FRA)
Nagy valószínűséggel válogatottbeli hattyúdalát ünnepelheti Tokióban az Olimpique Marseille messzire szakadt korábbi gólvágója. A Ligue 1 2009-es gólkirálya 2016 októbere óta nem szerepelt hazája válogatottjában, és jó eséllyel most is csak azért férhet oda, mert az olimpia még mindig nem áll a klubok népszerűségi listájának élén. A 2015 óta a mexikói Tigresszel országos és régiós szinten is mindent megnyerő francia ék jó választás lehet az egyik túlkoros kvóta kihasználására, bőven van ugyanis nemzetközi tapasztalata. Motiváció terén sem lefelé fog kilógni, a válogatott siker ugyanis még hiányzik a megszerzett trófeái közül, így 35 évesen ezért is bőven hajthatja a bizonyítási vágy.
picture

André-Pierre Gignac

Fotó: Getty Images

Guillermo Ochoa (MEX)
Ha már a rutinról beszélünk, a franciák csoportbeli ellenfele, Mexikó is fel tud mutatni egy tapasztalat-nagyágyút. A közép-amerikaiak egyik „nagykorúja” ugyanis a hazáját már négy világbajnokságon és többek között a 2004-es athéni olimpián is képviselő remek kapus. Igaz, a fejpántos kapuvédő mindhárom csoportmeccset a kispadról nézte végig a görög fővárosban, majd csapatával együtt utazhatott is haza. A négyszeres Arany Kupa-győztes, több mint százszoros mexikói válogatott kapus tehát élete első pályán töltött olimpiájára készül, amelyen a hagyományosan jó utánpótlás-nevelő Mexikóval akár komolyabb terveket is szövögethet. Mindehhez persze előbb a csoportból kellene továbbjutni, ahol az előzetesen a legerősebbnek tűnő franciák mellett a házigazda japán, valamint a dél-afrikai csapattal kellene megküzdeni a második továbbjutó helyért.
picture

Ochoa

Fotó: Panoramic

Lee Kang-in (KOR)
A mindössze húszéves dél-koreai középpályás fiatal kora ellenére már tíz éve a spanyol Valencia kötelékében készül a nagy dobásra. A dél-koreai futball nagy reménysége, Son Heung Min utolsó pillanatban meglépett távolmaradása után egyértelműen a csapat vezére lesz az olimpián, erre pedig eddigi eredményei bőven feljogosítják. A 2019-es lengyelországi U-20-as világbajnokságon a Lee vezette Dél-Korea egészen a döntőig menetelt, az ázsiai válogatott karmesterét pedig végül a torna legjobbjának választották. A válogatott sikert követően Lee bemutatkozhatott a La Ligában, ahol azóta már 44 találkozón lépett pályára, valamint szerepelt már a Spanyol Kupában és a Bajnokok Ligájában is. A lengyelországi tornát követően keringtek olyan hírek, hogy a Real Madrid is rajta tartja szemét, egy újabb jól sikerült tornával pedig akár össze is jöhet a váltás, vagy a komolyabb szerephez jutás a Valenciában.
picture

Tokió 2020 - Új-Zéland - Dél-Korea - Labdarúgás

Daniel Arzani (AUS)
A Socceroos a 2008-as pekingi olimpiát követően tér vissza az ötkarikás játékokra, a jórészt a hazai A-League-ben szereplő játékosokra épülő keret pedig a fiatal szélsőre épülhet. Az iráni születésű, de ausztrál válogatott Daniel Arzani nagy reményekkel igazolt 2018 nyarán a Manchester City-hez, a nagy áttörés azonban eddig még elkerülte. Egy félszezon kivételével eddig még nem volt tartósan a Polgárok keretének tagja, a Celtic, az Utrecht és az Aarhus kötelékében eltöltött kölcsön-félidények alatt pedig egy skót bajnoki címet tud felmutatni. Az ausztrál válogatott vezéreként a csapat sikere melett egyéni ambíciók is hajtják, egy jó teljesítménnyel talán végre beindíthatja eddig vérszegény európai karrierjét.
Dani Olmo (ESP)
Könnyű helyzetben vagyunk, amikor a spanyol olimpiai válogatottból kell valakit kiemelnünk, hiszen a nevek alapján ez a csapat toronymagasan kiemelkedik a mezőnyből. Köszönhetően a kedvező spanyol szabályoknak (a kluboknak kötelező elengedni a behívót kapó játékosokat) a spanyolok keretében hat friss Európa-bajnoki elődöntős játékost találunk, életkoruk alapján ráadásul valamennyien alanyi jogon is helyet kaphatnak a csapatban. Az RB Leipzig támadója nagyon bíztatóan mozgott a pár héttel ezelőtt végetért kontinensviadalon is, amennyiben jól sikerült a regenerációja, a gyengébb olimpiai mezőnyben akár főszerepet is oszthatnak rá. Jellemző a spanyol keret erejére, hogy a hat Eb-t megjárt játékos mellett túlkorosként Mikel Merino, valamint a Eb-keret miatt durcáskodó Real Madrid párosa, Marco Asensio és Dani Ceballos lesz ott Tokióban. Komoly meglepetés lenne, ha ez a csapat nem jutna el minimum az elődöntőig.
picture

Dani Olmo az olimpián.

Fotó: Getty Images

Dani Alves (BRA)
Meg sem kíséreljük felsorolni a 38 éves védő pazar karrierje alatt megszerzett címeket és trófeákat, inkább csak rögzítsük a tényt: a címvédő brazil válogatott csapatkapitánya Dani Alves lesz Tokióban. Az idejéből speciel kitelik, csapata, a Sao Paulo FC ugyanis a húszcsapatos brazil első osztály tizenötödik helyén áll, vérmes reményei tehát a bajnokság nagyjából harmadánál nem lehetnek.
Érdekesség, hogy az olimpiai csapat szövetségi kapitánya, aki főállásban a brazil U-21-es csapat mestere, Andre Jardine, mindössze három évvel idősebb, mint Alves. A kapitány egyébként nem meglepő módon Alves tapasztalatával magyarázta a talán meglepő beválogatást:
Dani egy igazi vezér, egy győztes típus, akit széles körben tisztelnek Brazília-szerte. A személye remek példaként állhat a csapat gerincét alkotó generáció előtt, ráadásul, érdekes módon, olimpián még soha nem szerepelt korábban. Biztos vagyok benne, hogy a habitusa, a győzni akarása előre viszi majd a csapatot.
Az Európában ismert játékosok közül szintén ott lesz a Selecaoban Richarlison (Everton), Gabriel Martinelli (Arsenal), valamint Malcolm is (Zenit). Az öt évvel ezelőtti vezér, Neymar, ezúttal a PSG felkészülésére koncentrál.
picture

Dani Alves

Fotó: Getty Images

A tokiói olimpia férfi labdarúgó tornájának csoportbeosztása:
  • A-csoport: Japán, Dél-afrikai Köztársaság, Mexikó, Franciaország
  • B-csoport: Új-Zéland, Koreai Köztársaság, Honduras, Románia
  • C-csoport: Egyiptom, Spanyolország, Argentína, Ausztrália
  • D-csoport: Brazília, Németország, Elefántcsontpart, Szaúd-Arábia
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés