Így a nyolcaddöntők kezdete előtt jöjjön egy kis visszatekintés, melyek voltak az elmúlt világbajnokságok legnagyobb meglepetései ebben a szakaszban.
Mindjárt egy meglepő dolog, mind Németországban, mind Dél-Afrikában papírforma eredmények jöttek a nyolc közé jutásért. Talán azért is, mert a válogatottak idáig még valamennyire előre tudnak látni, és készülni a várható ellenfelekből. Három komoly meglepetés így is kiemelkedik ebből az időszakból.
3. Svédország – Szenegál (2002) 1-2
Labdarúgás
Az UEFA felfüggesztette a fegyelmi eljárást a Szuperliga megmaradt klubjaival szemben
39 PERCE
A váratlan eredmények éppen azért tartoznak ebbe a kategóriába, mert nincs olyan előzmény, amely előre jövendölte volna a későbbi kimenetelt. Igazságtalanok lennénk Szenegállal szemben, ha előzmények nélküli csodáról beszélnénk. Hiszen veretlenül jutott túl a csoportkörön, minden idők egyik legnagyobb sokkját okozva Franciaország legyőzésével a nyitómeccsen. Mégis egy olyan svéd válogatott volt itt az ellenfél, amelyet az 1994-es bronzérmet szerző válogatottal hasonlítottak össze, és amely a halálcsoportban Angliát, Argentínát és Nigériát előzte meg.
Maga a mérkőzés a tornán lopásgyanúba keveredett Henri Camaráról szólt. Ő volt az, aki Henrik Larsson góljára válaszolva előbb kiharcolta a hosszabbítást. Majd az akkor még érvényben lévő aranygóllal el is döntötte azt. Sokkal tovább nem vezetett az afrikai meglepetéscsapat útja, mert aztán Törökország (szintén aranygóllal) megálljt parancsolt. Ám Bouba Diop, Diouf, Fadiga vagy éppen Coly neve azóta is jól cseng.
2. Románia – Argentína (1994) 3-2
Sokaknak ez már a (h)őskor, hiszen játszott még Maradona is. Igaz, csak az első két csoportmeccsen. Utána jött az a tiltott szer és az eltiltás, így a négy évvel korábban döntőt játszó Argentína nélküle készült az egyenes kieséses szakaszra. Ekkor még senki sem tudta, hogy az utolsó csoportmeccsen Bulgária ellen elszenvedett vereség csak kisiklás volt, vagy már látszódtak a Maradona után maradt űr nyomai.
Romániának három éles meccset kellett játszania a csoportban, és még az is belefért, hogy kapjon egy négyest Svájctól, még a csoportelsőség(!) is meglett. Így is Argentína várhatta esélyesebben a mérkőzést, amely a torna egyik legjobb találkozója lett. Dumitrescu két gólt is szerzett, de Hagi zsenialitása kellett a végső román győzelemhez. Olyan gólt, amilyet a csapatkapitány szerzett azóta se tudnak sokan felmutatni. Ez a román keret jóval tovább is menetelhetett volna, de Svédország ellen nem volt szerencséje és büntetőpárbajban alulmaradt.
1.Dél-Korea – Olaszország (2002) 2-1
A vb-k történetének egyik legvitatottabb mérkőzése is a nyolcaddöntőkben játszódott. Egy, a csoportjából szokás szerint éppen hogy továbbevickélő olasz válogatott a hazai pályán játszó Dél-Korea ellen játszhatott. És ha valakiben esetleg lett volna kétség a hazai pálya előnyével kapcsolatosan azt Byron Moreno játékvezető hamar helyre tette. Egy Buffonnal, Maldinivel, Del Pieroval, Tottival vagy Vierivel felálló olasz csapat a vb-címre is esélyesen léphetett pályára, és Vieri találatával sokáig vezetett is. Majd jött három olyan ítélet is a később heroin csempészés miatt több éves börtönre ítélt játékvezetőtől, amiből egy is bőven elég lett volna: egy jogtalan büntető Dél-Koreának, Totti kiállítása, Tomassi szabályos góljának érvénytelenítése a hosszabbításban.
Persze gól azért kellett az ázsiai továbbjutáshoz, ezt pedig az az Ahn Jung-hwan szerezte aki abban az időben éppen Olaszországban, a Perugiában szerepelt. A vb után már nem sokáig.
Sajnos a koreai hátszél később is megmaradt, ezt a spanyol válogatott bánta. Azóta sem sikerült ázsiai csapatnak négy közé kerülni. Brazíliában pedig láttuk, hogyan búcsúztak nyeretlenül 12 mérkőzésükön mindössze három szerzett ponttal.
És hogy lehet-e hasonló meglepetés most? Chile egy sikerrel bizton dobogóra állna ezen a rögtönzött listán.
Premier League
Tényleg Artetából lehet a következő Wenger? Büszkeség és balítélet az Arsenal-Tottenham után
19 ÓRÁJA
Serie A TIM
Hetekre kidőlt a Juventus két sztárja, bajban a Zebrák
19 ÓRÁJA