Újabb egészen extrém ügy került elő Oroszországból, a változatosság kedvéért ezúttal három futballista van terítéken. Az orosz sajtó kiderítette, hogy kikről van szó, a korábbi utánpótlás-válogatott egyből reagált is a vádakra.


Az orosz doppingügyekkel kapcsolatban egyre gyakrabban és furcsábban esnek ki a csontvázak a szekrényből (vagy ki tudja, honnan), a mindenféle el- és megtiltások által a gyakorlatban jóformán orosz sportolók sem léteznek manapság, és nem csoda, ha néha lövésünk sincs arról, egy-egy esetben épp kinek van vagy nincs igaza. Az igazságot meg néha jobb nem keresni. 
Ahogy haladunk az időben, a friss sztorik pikáns és misztikus háttere alapértelmezettnek számít, de újabb és újabb kérdéseket vet fel: egyfelől maximálisan érthető és elfogadható az orosz sport öntisztító törekvése, másrészt azonban elgondolkodtató, hogy tényleg olyan szinten kell-e tartani 2021-ben, hogy véletlenszerű 2013-as minták vizsgálatával robbantanak a sajtóban, mutogatva, hogy márpedig ők jól dolgoznak - ez pedig nemcsak rájuk, hanem a világ több nagy országára is érvényes valamilyen mértékben (a világbajnok ausztrál úszó, Brenton Rickard tudna ilyen témában mesélni). Az eljárásmód pedig olykor teljesen abszurdnak tűnik.
Labdarúgás
Cristiano Ronaldo letiltotta az egyik focis portált, mert úgy érezte, alulértékelték őt
2 ÓRÁJA
Egyre furcsább a doppingoló (?) világbajnok ügye | Eurosport
Érdekes meghallgatás, titkosítás, felszólaló csapattársak és céltalan mentegetőzés, miközben valódi lényegi bizonyíték sincs. Lejáratókampány érheti-e az ausztrál úszósportot, vagy tényleg "csak" arról van szó, hogy elvehetnek egy olimpiai érmet? Korábban beszámoltunk arról, hogy Brenton Rickard miatt elvehetik az ausztrál 4x100-as férfi vegyesváltótól a 2012-es londoni olimpián szerzett bronzérmet.
Történt ugyanis, hogy az orosz labdarúgó-szövetség (RFU) kiadott egy közleményt, miszerint három, meg nem nevezett játékos (két férfi és egy nő) nyolc évvel ezelőtti mintáit újravizsgálták, ezek alapján pedig mindhárman tiltott szerekkel élhettek - tehát az a doppingteszt, ami anno negatív volt, most a pontosabb és részletesebb kimutatás végett pozitív lett. Az RFU közreműködésére a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hivatalból eljárást indított, ami a következő hetek-hónapok hosszú tárgyalásait vonhatja magával.
Miután az ügy kiszivárgott, az orosz sajtó kiderítette, hogy kik az érintettek. A női játékos az a Daria Meshcheryakova, akit 2018-ban, a szisztematikus doppingrendszert feltáró McLaren-jelentés alapján már vizsgált a FIFA, ám akkor nem ítélték el. Ugyanez a szituáció a profi karrierjét a Szpartak Moszkvánál kezdő Vladimir Obukhovval, míg a harmadik érintett a Zvezda Perm védője, Ivan Knyazev, aki a Torpedo Moszkvánál 2013 elején néhány hónapig együtt játszott Obukhovval. Ez is érdekes szál a történetben, hisz az újravizsgált pozitív minták pont ebből az időszakból, 2013 márciusából származnak. 
Ezt maga Obukhov árulta el, miután önként jelentkezett, hogy reagál a vádakra.
"Az orosz U21-es válogatott novogorszki edzőtáborában teszteltek engem akkor, most pedig azt az értesítést kaptam a FIFA-tól, hogy az újravizsgálás után pozitív lett a mintám. 
Furcsa, hogy ezt a mintát a napokban megsemmisítették a moszkvai laboratóriumban. Nem teljesen értem, hogy miért. Sokkolt állapotban vagyok, fogalmam nincs, hogy mi történt, hisz soha az életben nem éltem tiltott teljesítményfokozókkal, a különböző táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban pedig mindig odafigyeltem, hogy nehogy valamiféle olyan anyag kerüljön a szervezetembe, ami doppingnak számít. A pályafutásom során mindig negatív eredményeim voltak. Miután Ivannál is ugyanazt a szert mutatta ki az új minta, mint nálam, gyanítom, hogy a Torpedónál történhetett valami, de senkit nem akarok okolni, hibáztatni vagy gyanúsítani. 
A jogászaimmal együtt teljes erőmmel együttműködünk, hogy minden egyes részletet megvizsgáljon az RFU és a FIFA, és kiderüljön az igazság" - nyilatkozta a jelenleg az élvonalbeli Rosztovnál játszó 29 éves csatár.
Artyom Patsev sportjogász a TASS-nak úgy nyilatkozott, a figyelmeztetéstől az örökös eltiltásig bármi várhat a három játékosra, de az biztos, hogy nem a napokban fog megszületni a végleges döntés.
tass.com,championat.com
World Cup Qualification CONMEBOL
Kukásmellénnyel integetett a zászlót otthon hagyó partjelző egy VB-selejtezőn
7 ÓRÁJA
Labdarúgás
Német válogatott védőt igazol az Inter
8 ÓRÁJA