Újabb egészen extrém ügy került elő Oroszországból, a változatosság kedvéért ezúttal három futballista van terítéken. Az orosz sajtó kiderítette, hogy kikről van szó, a korábbi utánpótlás-válogatott egyből reagált is a vádakra.


Az orosz doppingügyekkel kapcsolatban egyre gyakrabban és furcsábban esnek ki a csontvázak a szekrényből (vagy ki tudja, honnan), a mindenféle el- és megtiltások által a gyakorlatban jóformán orosz sportolók sem léteznek manapság, és nem csoda, ha néha lövésünk sincs arról, egy-egy esetben épp kinek van vagy nincs igaza. Az igazságot meg néha jobb nem keresni. 
Ahogy haladunk az időben, a friss sztorik pikáns és misztikus háttere alapértelmezettnek számít, de újabb és újabb kérdéseket vet fel: egyfelől maximálisan érthető és elfogadható az orosz sport öntisztító törekvése, másrészt azonban elgondolkodtató, hogy tényleg olyan szinten kell-e tartani 2021-ben, hogy véletlenszerű 2013-as minták vizsgálatával robbantanak a sajtóban, mutogatva, hogy márpedig ők jól dolgoznak - ez pedig nemcsak rájuk, hanem a világ több nagy országára is érvényes valamilyen mértékben (a világbajnok ausztrál úszó, Brenton Rickard tudna ilyen témában mesélni). Az eljárásmód pedig olykor teljesen abszurdnak tűnik.
Tokyo 2020
A házigazda Japán tizenegyesekkel verte Új-Zélandot - Összefoglaló
TEGNAP 14:01
Egyre furcsább a doppingoló (?) világbajnok ügye | Eurosport
Érdekes meghallgatás, titkosítás, felszólaló csapattársak és céltalan mentegetőzés, miközben valódi lényegi bizonyíték sincs. Lejáratókampány érheti-e az ausztrál úszósportot, vagy tényleg "csak" arról van szó, hogy elvehetnek egy olimpiai érmet? Korábban beszámoltunk arról, hogy Brenton Rickard miatt elvehetik az ausztrál 4x100-as férfi vegyesváltótól a 2012-es londoni olimpián szerzett bronzérmet.
Történt ugyanis, hogy az orosz labdarúgó-szövetség (RFU) kiadott egy közleményt, miszerint három, meg nem nevezett játékos (két férfi és egy nő) nyolc évvel ezelőtti mintáit újravizsgálták, ezek alapján pedig mindhárman tiltott szerekkel élhettek - tehát az a doppingteszt, ami anno negatív volt, most a pontosabb és részletesebb kimutatás végett pozitív lett. Az RFU közreműködésére a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hivatalból eljárást indított, ami a következő hetek-hónapok hosszú tárgyalásait vonhatja magával.
Miután az ügy kiszivárgott, az orosz sajtó kiderítette, hogy kik az érintettek. A női játékos az a Daria Meshcheryakova, akit 2018-ban, a szisztematikus doppingrendszert feltáró McLaren-jelentés alapján már vizsgált a FIFA, ám akkor nem ítélték el. Ugyanez a szituáció a profi karrierjét a Szpartak Moszkvánál kezdő Vladimir Obukhovval, míg a harmadik érintett a Zvezda Perm védője, Ivan Knyazev, aki a Torpedo Moszkvánál 2013 elején néhány hónapig együtt játszott Obukhovval. Ez is érdekes szál a történetben, hisz az újravizsgált pozitív minták pont ebből az időszakból, 2013 márciusából származnak. 
Ezt maga Obukhov árulta el, miután önként jelentkezett, hogy reagál a vádakra.
"Az orosz U21-es válogatott novogorszki edzőtáborában teszteltek engem akkor, most pedig azt az értesítést kaptam a FIFA-tól, hogy az újravizsgálás után pozitív lett a mintám. 
Furcsa, hogy ezt a mintát a napokban megsemmisítették a moszkvai laboratóriumban. Nem teljesen értem, hogy miért. Sokkolt állapotban vagyok, fogalmam nincs, hogy mi történt, hisz soha az életben nem éltem tiltott teljesítményfokozókkal, a különböző táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban pedig mindig odafigyeltem, hogy nehogy valamiféle olyan anyag kerüljön a szervezetembe, ami doppingnak számít. A pályafutásom során mindig negatív eredményeim voltak. Miután Ivannál is ugyanazt a szert mutatta ki az új minta, mint nálam, gyanítom, hogy a Torpedónál történhetett valami, de senkit nem akarok okolni, hibáztatni vagy gyanúsítani. 
A jogászaimmal együtt teljes erőmmel együttműködünk, hogy minden egyes részletet megvizsgáljon az RFU és a FIFA, és kiderüljön az igazság" - nyilatkozta a jelenleg az élvonalbeli Rosztovnál játszó 29 éves csatár.
Artyom Patsev sportjogász a TASS-nak úgy nyilatkozott, a figyelmeztetéstől az örökös eltiltásig bármi várhat a három játékosra, de az biztos, hogy nem a napokban fog megszületni a végleges döntés.
tass.com,championat.com
Tokyo 2020
Mexikó 6-3-mal intézte el Dél-Koreát a negyeddöntőben - Összefoglaló
TEGNAP 13:52
Tokyo 2020
Labdarúgás: Brazília - Egyiptom - Összefoglaló
TEGNAP 13:26