Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Világbajnoki döntő után akár a férfi válogatottat is irányíthatja az angol nők kapitánya

Minich Réka

Publikálva 18/08/2023 - 15:26 GMT+2

Anglia a világbajnokság lázában ég. A kora reggeli időpontok ellenére a helyi kocsmákban tömegek nézik a válogatott mérkőzéseit. A női csapat történelme során először jutott el döntőig, ahol Spanyolország lesz az ellenfelük. Sarina Wiegman szövetségi kapitány egymás után két csapattal tudott Eb-t nyerni, most pedig az angol FA akár a férfi csapat élén is el tudja képzelni.

Sarina Wiegman

Fotó: Getty Images

Két Eb-győzelem, valamint két világbajnoki döntő. Sarina Wiegmant az angol szövetség akár Gareth Southgate utódjaként is el tudná képzelni.
Angliában újra kitört a fociláz és most éppen a női válogatott miatt. A lányoknak tavaly összejött, ami a fiúknak nem; hazai pályán, a Wembley-ben lettek Európa-bajnokok. Utána a Finalissimát is megnyerték, miután az aktuális dél-amerikai bajnok, Brazília ellen tizenegyesekkel nyerni tudtak.
Idén világbajnokságot rendeznek, ahol a vasárnapi döntőbe is eljutottak, ahol Spanyolország lesz az ellenfelük. A sikerkovács a kispadon a holland Sarina Wiegman, aki 2017-ben hazája válogatottját vezette Eb-címig, valamint 2019-ben világbajnoki ezüstig.
2021 szeptemberében Phil Neville-t váltotta az angolok kispadján, azóta pedig az eredményekkel nem csak a nők figyelmét és elismerését vívta ki, de a szövetség berkein belül is egyre komolyabb a támogatása. Most Mark Bullingham, az FA vezetője nyilatkozott Wiegman jövőjéről.
Mindig azt mondjuk, hogy meg kell találnunk a legjobb angol férfit a válogatott élére. De miért csak férfiakban gondolkodunk?
Szerintem mindig is a legjobb embert kéne kinevezni a posztra és kész. Sarina remek munkát végez és remélem, hogy még sokáig marad nálunk. Bármit elérhet a sportágunkban, amit csak akar. Ha a jövőben úgy dönt, hogy szeretne férfi csapatot vezetni, az nagyon érdekes lenne, de ezt neki kell eldöntenie.
Nem hiszem, hogy erre úgy kéne tekinteni, mint egy előrelépésre, inkább csak másféle munkát jelentene. Szerintem képes lenne erre is.
Ha a legjobb jelölted egy nő, akkor miért ne neveznéd ki? Mindig az aktuális jelölteket kell vizsgálnod, teljesen mindegy, hogy milyen neműek. Manapság egyre sokfélébbek az edzők, akik szövetségi kapitányok lehetnek.
Szerintem mostanában elég kevés a jó lehetőség, akit kinevezhetnénk, szóval még kevésbé logikus, hogy csak férfiakban gondolkodjunk.”
Gareth Southgate szerződése a 2024-es Európa-bajnokság végéig szól, de már egyszer elismerte, hogy a világbajnoki kiesés után megfordult a fejében a lemondás is. Az angol sajtóban rendszeresen felmerül, hogy kik lehetnének a válogatott kispadjára alkalmas edzők, és általában Graham Potter, Frank Lampard és Eddie Howe neve merül fel. Egyikük sem számít óriási sztárnak, így joggal merülhetne fel Wiegman neve is a listán, aki a lányokat vezetve szinte hibátlan munkát végez.
Egyelőre a profi ligákban csak idén nyáron, a negyedosztályú Forest Green Roversnél fordult elő, hogy nőt neveztek ki a férfi csapat vezetésére, de Hannah Dingley csak átmeneti jelleggel tölthette be a posztját. Bullingham szerint viszont a labdarúgás is megérett arra, hogy a nemek között nagyobb legyen az egyenlőség.
„Hogy egyetértek-e azzal, hogy a fociban is több női edzőnek kéne dolgoznia? Egyértelműen így van és ezen változtatnunk kell. Sarina ráadásul kiváló munkát végez.
Nagyon elégedett és boldog vagyok azzal, amilyen teljesítményt nyújtanak a lányok. Remélem, hogy Sarina még sokáig ülhet a kispadon.
Nem szeretem, amikor azt mondják, hogy egy férfi csapat vezetése komolyabb munkának számít ennél.
Szeretnénk, ha még sokáig vinné sikerre a válogatottat. Ha új kapitányra lenne szükségünk, akár a női, akár a férfi csapat élén, akkor mindenképpen a legjobb embert szeretnénk ott látni, akivel a legjobb az esélyünk a győzelemre.”
Az angol válogatott történelme első világbajnoki döntőjére készülhet. A Spanyolország elleni mérkőzést vasárnap, magyar idő szerint délben rendezik Sydney-ben.
Forrás: ESPN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés