Öt éve nagy tehetség volt az NB1-ben, majd folyamatos fájdalmai miatt éveket hagyott ki. Nagy visszatérése után életében először válogatott lett.


Az elmúlt idők magyar foci történetének egyik legtanulságosabbja Géresi Krisztiáné. Öt évvel ezelőtt nagy tehetségként debütált Fehérváron, de egy sérülés miatt már majdnem feladni kényszerült a karrierjét. Hiba lett volna: Tegnap este bemutatkozott a felnőtt válogatottban. 
2015 novemberében, 21 évesen mutatkozott be az akkor még Videotonnak hívott MOL Fehérvár FC felnőtt csapatában. Hamar állandó játéklehetőséghez jutott, néhol kezdőként, komolyabb meccseken pedig általában Gyurcsó, Suljic vagy Kovács István cseréjeként. Leginkább azért, mert bal- és jobbszélső támadó játékosként is bevethető volt. Az első gólját is megszerezte pár héttel később. A Paks elleni hazai találkozón cserélte be őt a második félidőben Horváth Ferenc vezetőedző, Géresi pedig győztes góllal hálálta meg a bizalmat. Igazán ideális kezdés egy Székesfehérváron született és helyben, az utánpótlás-csapatokban nevelkedett játékosnak. Az év végén ott van az ezüstérmes csapatban, és kezdőként játszik az összes Európa-kupa-selejtezőn, ami 2016-ban jut a fehérváriaknak. Többnyire centerként, de van, hogy támadó középpályásként.
Foci-vb
Gavi nélkül edzett a spanyol válogatott a németek ellen elért döntetlen után
EGY ÓRÁJA
Két év folyamatos fejlődés
2016 őszén Michael Boris, az U21 válogatott akkori szövetségi edzője is behívta az aktuális Eb-selejtezőre készülő csapatba, a sorozat utolsó három meccsén pályára lépett, az utolsó, Görögország elleni vereségen kezdőként. A magyar válogatott csak Lichtensteint előzte meg, így Géresi utánpótlás-válogatottsága itt véget ért. Ekkor még nem sejtettük, hogy hamarosan ez akár az egész pályafutásról elmondható lesz.
A következő szezonban egyre több rutint szerez. 2016-ban a szurkolók az ő találatát választják meg az év legszebbjének Székesfehérváron. Géresi ebben az időszakban továbbra is rendszeresen játszott a Fehérvár ismét ezüstérmes csapatában, bár ezúttal nem a Ferencváros, hanem a Honvéd előzte meg őket a bajnokságban. De 2017 nyarán ismét részt vett az Európa Liga selejtezőiben, idén már karnyújtásnyira megvolt a csoportkör is, de végül a Partizan Beograd parancsolt megálljt. A felnőtt válogatott még nem jött számításba: posztján csapattársa, Gyurcsó Ádám kapott ebben az időszakban bizalmat, befejező csatár poszton pedig Szalai Ádám vagy a Honvéddal bajnok Eppel Márton jött szóba.
2017 decemberében, tehát két év folyamatos fejlődés után a Ferencváros elleni bajnoki mérkőzésen lép pályára hosszú idő előtt utoljára. Furcsa, sokáig kiismerhetetlen hátfájdalmai miatt évekig tartó kálvária indul, amely végül gerincműtétben végződik. Nem sérül meg sem edzésen, sem meccsen, egy idő után azonban egyre erősödik a fájdalom. A legfurcsább az egészben az, hogy a korabeli közlemények és nyilatkozatok rendre úgy szólnak: most már csak egy kis idő, és hamarosan minden rendben lesz.
965 nap és 23 óra (de ki számolja)
A Ferencváros elleni fentebb említett bajnoki mérkőzés után nem sokkal véget ért az őszi szezon, de az utolsó két fordulóban a hátfájdalmak miatt már a kispadon sincs a csatár. 2018 január elején egy interjúban beszél arról először, hogy a hátfájdalmai miatt kicsit nehezen indul a téli szünet utáni felkészülés, ami már az ősz óta követi őt. Az optimizmus azonban töretlen:
„Szerencsére a klubnál minden segítséget megkapok, egyik masszőrünk, Fejes Ildikó még karácsonykor is kezelt. Ha lassan is, de javulok, s ha minden jól megy, a spanyolországi edzőtáborban teljes értékű munkát végezhetek.”
A sürgetés némileg érthető volt: Géresi 2017 őszén egyre inkább azon volt, hogy stabil kezdővé vált Fehérváron, nem jött jól hát a sérülés okozta visszaesés. Nem árulok zsákbamacskát: a csatár nincs ott a tavaszi újrakezdésen, pedig a csapat az elmúlt évek legjobb teljesítményét nyújtja. 2018 nyarán megnyerték a bajnokságot, majd kis híján bejutottak a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Az utolsó fordulóban az AEK Athén otthonában elért 1:1 a hazai vereség miatt azonban nem volt elég. A csapat azonban jól szerepelt az Európa Liga csoportkörben: a Chelsea, a PAOK és a BATE Borisov ellen egész sokáig reális esélye volt a továbbjutásra is. Ebben az időszakban, 2018 novemberében adták át az új fehérvári stadiont is.
Az elmúlt évtizedben talán a legjobb korszakát élte a csapat, és sokak szerint élte volna a bemutatkozása idején különös tehetségnek kikiáltott játékos is. Ezeken a meccseken azonban Géresi Krisztián egy percet sem játszott.
Fájdalmai ugyanis nem múltak, sőt: nem is igazán derült ki, mi a fájdalom oka. 2019 januárjában, tehát amikor már egy éve nem játszott, Kovács Zoltán sportigazgató egy interjúban szintén beszél róla.
„Nincs sérve, akkor műteni kellett volna. Sok specialistánál járt, a mi orvosaink is rengeteget foglalkoztak vele. Január elején elkezdi az edzéseket, pár hétre rá már okosabbak leszünk."
A helyzet azonban nem ez volt. Nem sokkal később nyáron ugyanis gerincműtétet hajtottak végre az addig már másfél éve nem játszó csatáron, ami – most már látjuk – végül megoldást jelentett de újabb bő egy évet kellett még várni a visszatérésre. Azon a nyáron az egyesület weboldala számolt be a műtét híreiről és Kovács Zoltán sportigazgató látogatásáról.
Bő egy évvel a műtét után azonban ismét jöhet a közös edzés. A felépülés utolsó szakaszában kvázi jól jött a néhány hónapos leállás a bajnokságban.
„Egy éve még azon gondolkodtam, hogy abbahagyom a futballt.”
Már az előző szezon utolsó fordulójában a kispadon ült, tétmeccsre azonban augusztusig várni kellet, hiszen az ír Bohemians ellen már kapott 11 percet az Európa Liga selejtezőjében. Októberben megvolt az első bajnoki meccs is, az Újpest elleni 10 percet azonban ritkán követte több, illetve sok meccs ki is maradt. Nem volt kérdés: hiába van a Fehérvár mélyrepülésben az idei szezonban, ilyen komoly kihagyás után még ezt a szintet is nehéz felvenni.
Jó ötlet volt tehát a téli átigazolási szezonban a kisebb csapatba, a Puskás Akadémiába kölcsönbe igazolni. Géresi Felcsúton kettő kivételével minden bajnokin pályára lépett, több alkalommal kezdőként. Két gólja és három gólpassza pedig világosan megmutatta: a levegőváltozás könnyen hatással lehet a forma javulására is.

geresi-krisztian2.jpg

Fotó: Eurosport

Némileg meglepő fordulat volt, ugyanakkor mégis érthető lépés, hogy Marco Rossi meghívta Géresit a március végi három világbajnoki selejtező keretébe. A szövetségi kapitány így indokolta döntését:
„Teljesítményére már korábban felfigyeltem, megpróbáltam Dunaszerdahelyre csábítani, de akkor szenvedett sajnálatos sérülést. Véleményem szerint, ha így folytatja, semmi akadálya, hogy 30 percre pályára lépjen, természetesen egyelőre még nem kezdőként számolok vele. Meghívása üzenetértékű neki és a hasonló labdarúgók felé is, hogy minden magyar játékoson rajta tartjuk a szemünk.”
És valóban, ritka az olyan mezőnyjátékos, akit Rossi egy-egy ilyen blogban meghív újoncként, majd nem ad neki lehetőséget. A bemutatkozást a tegnapi San Marino elleni összecsapás utolsó perceiben meg is kapta. Ennek sportértéke nyilván a helyén kezelendő, különösen, ha felépül a hozzá hasonló támadó középpályás posztján játszó Szoboszlai Dominik, a kapitány által említett szempontok azonban világosak, és Géresi esetében egyértelműen tetten érhetőek. Így beszélt erről a játékos tegnap a lefújás után az M4 Sport kamerája előtt:
„Nagyon sok embernek kell hálásnak lennem, most például a szövetségi kapitánynak, akitől megkaptam a lehetőséget. Egy éve még azon gondolkodtam, lehet, hogy abbahagyom a futballt. Nagyot fordult a világ, de remélem, ez csak a kezdet. Minden héten azért fogok dolgozni, hogy esetleg több lehetőséget kapjak, hogy meg tudjak ragadni esetleg a válogatottban.”
Hogy mi lesz Géresi sorsa a válogatottban – vagy hogy inkább ő milyen pályát képzel el – szavaiból világos. De mi lesz vele klubszinten? A sors iróniája, hogy talán a Felcsútra kölcsönadott játékos góljai is kellettek ahhoz, hogy a Puskás Akadémia jó formában legyen, és a tabellán betöltött 2. helyüket éppen a Fehérvár elleni győzelem után biztosítsák be, előzve meg őket. Kérdés tehát, hogy a kölcsönadott kistestvérnél vagy a most gyengébb napokat kifogó anyaegyesületnél lesz-e jobb helye. Vajon több sikerrel jár-e a tavalyinál idén a Puskás Akadémia az esetleges EL-selejtezőkön, ami egy megerősödött csapatot vizionál? Vajon belefér-e Géresi az új fehérvári edző, Szabics Imre elképzeléseibe? Vajon szeretne-e a kölcsön lejárta után még visszatérni a csapatba, ahová az elmúlt öt évből háromban csak vágyakozott?
Géresi Krisztián válogatott bemutatkozása egy szakmai alapokon nyugvó, de szimbolikus mérföldkő. A klubszinten megerősödő pályafutás azonban csak most kezdődik.
Foci-vb
Irán ellen sorsdöntő mérkőzésre készül az Egyesült Államok válogatottja
2 ÓRÁJA
Foci-vb
A rosszul öregedő belga aranygeneráció hattyúdala lehet a 2022-es világbajnokság
2 ÓRÁJA