A brit focit évek hosszú során keresztül volt szokás a kemény belépőkkel, komoly párharcokkal és a nagyvonalú játékvezetéssel azonosítani.

Szinte nem múlhatott el úgy angol bíró által dirigált nemzetközi mérkőzés, amelyen legalább 1-2 véleményes ítéletet ne kérhetett volna számon a játékvezetőn a két csapat. A válasz általában az "Angliában ez belefér" volt.
A Premier League-ben a kiesés elől menekülő Burnley vezetőedzője, Sean Dyche szavai mintha arról tanúskodnának, a játékosok keménysége eltűnt a szigetországból.
Foci-vb
Hidegrázós öltözői jelenet, ami a foci-vb legnagyobb fordulatát hozta – videó
2 ÓRÁJA
Az angol labdarúgás legfelsőbb osztálya a világ legjobb, de minden kétséget kizáróan legértékeseb bajnoksága. Jóformán minden futballista karrierjének csúcsa klubszinten, ha sikerül elszerződnie a PL-be. Amikor azonban az angol fociról beszélünk, hajlamosak vagyunk csak a Big Six-re gondolni, mellettük pedig manapság esetleg számításba vesszük még a Leicester Cityt- vagy épp a Leeds Unitedet. Pedig az angol labdarúgás talán legnagyobb értéke az, hogy a kiscsapatok is olyan kalibert képviselnek, akik ellen a nagyok sem mehetnek biztosra, amikor pedig egymás ellen küzdenek, az is igazi csemegével szolgál.
Mint ahogyan a játékosoknak, úgy az edzőknek is valahol életcél lehet egy-egy Premier League csapat irányítása. Ha végignézünk az élcsapatok mesterein, láthatjuk, hogy a szakma krémje dirigál az oldalvonalak mellett, ráadásul vannak olyanok, akik már felhagytak az edzősködéssel, de korábban évekig meghatározó alakjai voltak a szigetországi labdarúgásnak (ilyen például Arsene Wenger). A “kicsikről” azonban a menedzserek között is hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig érdemes árgus szemekkel és nyitott fülekkel követni a megnyilvánulásaikat, mert bizony akadnak igencsak ütőeret tapintó kijelentéseik.

Jurgen Klopp és Jose Mourinho

Fotó: Getty Images

A Burnley csapatát 2012 óta irányító Sean Dyche a maga kilencedik hivatalban töltött évével jelen pillanatban a Premier League mind a húsz menedzsere közül a legrégebben szolgálatot teljesítő szakember. Csapata nem épp a hangzatos sikerekről vagy a szemet gyönyörködtető játékról híres a ligában, igaz, egy sajátos bravúrt azért a magáénak mondhat. Amikor a 2017/2018-as idényben saját magához képest kiemelkedően teljesített a csapat, egy helyi kocsmáros megígérte, amennyiben a Burnley kijut a nemzetközi porondra, a menedzserről nevezi el a talponállót. A küldetés teljesült, így a csapat otthona, a Turf Moor stadiontól alig pár méterre található intézmény felvette a The Royal Dyche elnevezést. Manapság nem áll ennyire jól a klub szénája, hiszen cikkünk megjelenésekor a Burnley a liga 15. helyén áll, mindössze hat ponttal megelőzve a pillanatnyilag kieső helyen álló Fulhamet. A hétvégi Newcastle elleni hazai bajnoki előtt Dyche elővett egy korábban már megjátszott kártyát, amire most komolyabb tétet is rápakolt.

Sean Dyche

Fotó: PA Sport

Amióta világ a világ, mindig voltak és lesznek is vitatott tizenegyesek. Az elmaradt vagy épp tévesen befújt büntetők között is az élre kívánkoznak a szimulálásért megítélt esetek, amelyek napjainkban való előfordulása a VAR korában nehezen magyarázható. Ezt érzékelte Dyche is, aki egyenesen azt találta mondani, az a hozzáállás, amelyet ő a játékosainak előír, mondván, ne dobálják magukat feleslegesen a tizenhatoson belül, könnyen a Premier League tagságukba kerülhet.
Furcsamód úgy tűnik, a futball az egyetlen olyan sport, amely aktívan támogatja a szabálytalanságok provokálását, hogy ezzel büntetőkhöz jusson egy-egy csapat. Mintha csak azt mondanánk: dobd el magad és ordíts, és azonnal megkapod az ítéletet!

Charlie Taylor reakciója

Fotó: Getty Images

A szintén a veszélyzónában tanyázó Newcastle ellen készülő Burnely menedzsere nem először kritizálja a színészi alakításokat a Premier League-ben. Nagyjából egy hónapja, csapata Arsenal elleni hazai mérkőzését követően Alexandre Lacazette-et kritizálta nyilvánosan, szerinte ugyanis a francia csatár olyan ordítás közepette terült a földre Erik Pieters belépőjét követően, hogy az egyenesen kiakasztotta a zajmikrofont. Sean Dyche elmondása szerint komoly dilemmával néz szembe, ha ugyanis továbbra is fegyelmezettségre inti övéit, csapata akár hátrányba is kerülhet az ellenfelekkel szemben. Ha azonban a színészkedésre sarkallja a játékosokat, azzal önmagának mondana ellent.
“A játék manapság azt diktálja, hogy a játékos minél többször minél nagyobb hang kíséretében essen el, így pedig egyre több esélye lesz a csapatának arra, hogy végül nyerjen., Biztosíthatok róla mindenkit, hogy én ilyesmire soha nem fogom bíztatni a játékosaimat.”
A nehéz helyzetben lévő Burnley-nek nincs túl kedvező sorsolása a Premier League-ből hátralévő nyolc fordulóra vonatkozóan. A Newcastle elleni vasárnapi mérkőzés mellett ugyanis mindössze a Fulhammel és a biztos kieső Sheffield Uniteddel találkozik az alsóházba tartozó ellenfelek közül, míg a felsőházból jelenése lesz még a Manchester United, a Liverpool és a West Ham ellen is. Hogy aztán a kocsma-névadó Dyche milyen utasításokkal küldi ki a csapatát ezekre a mérkőzésekre, azt csak ő tudja, mindenesetre egy-egy vitás helyzetet követően lehet dörzsölni a tenyerünket és várni a kopasz mester mérkőzés utáni értékelését.
Forrás: Sky Sports
Foci-vb
Ma a foci-vb-n: a Neymar nélküli (?) Brazília és a CR-rel szereplő Portugália is tovább robogna
2 ÓRÁJA
Foci-vb
Foci-vb: Egy szinte ismeretlen cserecsatár mentett pontot a németeknek
10 ÓRÁJA