Elképesztő lendülettel vágott bele a munkába Pintér Attila, miután decemberben ő lett a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A közös, hét eleji összetartások, a kéthetes törökországi edzőtábor – 36 fővel –, az Európa-bajnoki selejtező-csoportok sorsolásának kihagyása a Ligakupa-mérkőzés miatt mind azt bizonyítja, hogy minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a lehető legsikeresebb legyen. Ám az igyekezet önmagában nem elég, eredmény és játék is kell, méghozzá minél hamarabb.
A nagy elán aztán egy kicsit elhalványult, az elmúlt fél évben néhány elképzeléséről kiderült, megvalósíthatatlan. Miután több hazai klub is – jogosan – jelezte, hogy nem adja oda a hetek első napjaira a játékosait a válogatottnak, Pintér lemondott a közös összetartásokról, mondván, nem lenne sportszerű, ha éppen azokat az egyesületeket sújtaná, amelyek együttműködnek vele. A nagy edzőtáborba sem utazhatott el mindenki, akit szeretett volna, hiszen az idegenlégiósok olyan bajnokságokban szerepeltek, amelyek küzdelmei akkor már zajlottak. Ezen felül jött az újabb kritika: minek kivinni ennyi embert, ha a jelentős részük esélytelen arra, hogy pályára lépjen a nemzeti együttesben. Ha ez még nem lenne elég, kedden érkezett az újabb hír, a Magyar Labdarúgó Szövetség kommunikációs tréningre küldi a korábban a Ferencvárossal és a Győrrel is magyar bajnoki címet szerző trénert, ami biztosan nem segít a megítélésében.
Ami viszont a felsoroltaknál is komolyabb gond és egyben lehetőség is: június 7-ig le kell játszania a csapatnak három – csak papíron – tét nélküli mérkőzést. Az első a sorban a csütörtöki Dánia elleni találkozó, amelynek még Pintér szerint sem mi vagyunk az esélyesei. A vendégek keretében tíz olyan labdarúgó található, aki Európa öt legnagyobb bajnokságának egyikében szerepel. Ha esetleg felmerülne a kérdés: a magyarokéban egy sem. (Az egyetlenre, aki szóba jöhetne – Szalai Ádám (Schalke) – jelenleg nincs igény, Huszti Szabolcs pedig maga mondta le a válogatottságot.) A csapatkapitány Daniel Agger (Liverpool), Simon Kjaer (Lille), Christian Erikssen (Tottenham), vagy éppen a múlt szombati német kupadöntőben kezdő Pierre Höjbjerg (Bayern München) neve a futballt kedvelők körében jól ismert.
Premier League
Cavani további egy évig marad a Unitednél
7 ÓRA

A jelenlegi dán keretben Daniel Agger a rekorder, a 68. válogatott-mérkőzése lesz a debreceni

Fotó: Eurosport

Ugyan hozzánk hasonlóan a dánok is csak a televízióból figyelik majd a világbajnokságot, azért közelebb álltak a részvétel kiharcolásához, mint mi. Második helyen zártak a csoportjukban, csak éppen ők lettek a legrosszabbak az „ezüstérmesek” közül, így lemaradtak a pótselejtezőről. A mostani keretükbe öt újonc is bekerült, tehát ők is kísérleteznek, ám figyelembe véve, hogy Morten Olsen 2000 óta irányítja az együttest, sokkal előrébb tartanak a csapatépítésben.

Morten Olsen 14 éve irányítja a dán válogatottat

Fotó: Eurosport

A feladat tehát közel sem egyszerű, másik szögből vizsgálva viszont éppen az első a legkönnyebb a három közül. Egy mostani gyengébb eredmény – ne így legyen! – még belefér. Amennyiben azonban az albánok (június 4.), pláne a kazahok (június 6.) elleni mérkőzés alakul számunkra kedvezőtlenül, a csapaton – és kapitányán – már az Észak-Írországgal szembeni első Eb-selejtezőn is hatalmas lesz a teher, ami a megemelt létszámú kontinenstornával már most sem kicsi. (Mikor jutunk ki, ha nem most?!- kérdezik a szurkolók.) Persze a szívünk mellett a realitás is azt mondatja, az a két mérkőzés meglesz. Elismerés viszont csak akkor fog járni értük, ha a játék is megfelelő lesz.
Ami a csapatokat illeti, Futács Márkó és Fiola Attila sérülése sem javult a várt ütemben, így rájuk nem számíthat Pintér Attila, akárcsak Lovrencsics Gergőre akit a Lech Poznań nem engedett el, mivel még tart az Ekstraklasa. A vendégeknél a csatár kiléte jelent komoly problémát. Képességei alapján Nicklas Bendtner tökéletes megoldás lenne, ám azzal, hogy az elmúlt időszakban – kis túlzással – többször tűnt fel szórakozóhelyen, mint edzésen, róla lemondott Morten Olsen. Ő is kísérletezni fog, amire június 28-án a svédek elleni meccsen is lehetősége lesz.
A Debrecen új stadionjában, a hírek szerint telt ház előtt megrendezésre kerülő találkozót az m1 csütörtökön 20:05-től élőben közvetíti.
OTP Bank Liga
Távozik a Ferencvárostól a 39-szeres magyar válogatott
10 ÓRA
Bundesliga
Szoboszlai Dominik érkezése óta először edzett a Lipcsével
11 ÓRA