Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

McConaughey-vel és Phil Neville-lel indul a 2021-es MLS-évad

Sergő Z. András

Frissítve 18/04/2021 - 18:31 GMT+2

Új és visszatérő sztárok, új csapat és stadion, de leginkább nézők – ezek várnak mindenkire.

Club America

Fotó: AFP

A tavalyi csonka szezon után ismét teljes évadot tervez az Amerikai Labdarúgó Szövetség topligája. A hétvégén elindult MLS új csapattal és nagyobb diverzitással kezdi az évet, ráadásul kultuszminiszter is akadt egy A-kategóriás színész személyében.

A legtöbb helyen teltház még nem lesz, de az optimizmusra azért minden ok megvan az Egyesült Államok labdarúgóbajnokságában. Az egyre több beoltott egyre kiteljesedő bajnokságot is ígér az idei, 26. szezonra. Egy dolog még biztos megmarad tavalyról: a kanadai csapatok nem fogadhatják hazai pályán ellenfeleiket. A Vancouver Whitecaps a Real Salt Lake otthonában, a Toronto és a Montreal pedig Floridában tartja székhelyét.
A tavalyi évben éppen frissiben elindult bajnokságot két forduló után a megérkező járvány miatt kellett felfüggeszteni, majd nem sokkal később befejezettnek nyilvánítani. A csapatok nyáron az MLS is Back nevű különleges buboréktornával tértek vissza a floridai Disney Worldben, ahol az NBA is befejezte a szezont. Ősszel azonban egy rövidített bajnokságot is lejátszottak, ami a Columbus Crew győzelmével ért véget a rájátszás szokásos módon egymeccses döntőjében.
Az MLS tavalyi vesztesége megközelíti az egymilliárd dollárt, amit leginkább az üres stadionok és a csapatok kényszerű repülő charterbérlési költségei okoztak. Így a többi sportághoz hasonlóan itt is kényszerűek voltak újratárgyalni a kollektív szerződést. Februárban végül megegyezés született, az új feltételek 2027-ig érvényesek, várhatóan addigra áll vissza a gazdasági egyensúly, persze ha nem keletkezik újabb törés.

A gólkirály visszatér

A tavalyi csonka év a 2019-es teljes szezon két legnagyobb neve nélkül zajlott, visszatérésük azonban teljesítheti az ideit. Carlos Vela korábban az Arsenal és az a Real Sociedad játékosa volt, de már negyedik szezonját játssza a Los Angeles FC csatáraként. 2019-ben rekordszámú 34 találattal lett gólkirály, de augusztusban kihagyta az MLS is Back-tornát, mert felesége éppen várandóssága utolsó szakaszában volt, nem akart a vírus miatt kockáztatni. Később megsérült, így a rövid szezon nagy részét is ki kellett hagyni, összesen 8 meccsen tudott játszani. Viszont ismét visszatért, szombat éjjel ott volt az újonc Austin elleni 2:0-ás győztes meccsen.
picture

Carlos Vela

Fotó: AFP

A másik nagy visszatérő Josef Martinez. A venezuelai csatár szerényebb európai karrierrel büszkélkedhet, az Atlanta United játékosaként azonban nagyon megtalálta a góllövő cipőt. 2017-2019 között 83 meccsen 77-szer talált be, a tavalyi szezon nyitómeccsén azonban térdszalag-szakadást szenvedett, és több műtéten is átesett. Még nincs teljesen ereje teljében, de pályára lépett a Concacaf Bajnokok Ligájában és a szombat esti nyitófordulóban is.
Napról napra erősebb vagyok. Persze még nem 100 %-os, de hamarosan odaérek, és mind több meccset játszhatok. Tudom, ez most nem könnyű, hiszen egy éve alig értem labdába, szóval még hiányzik a megfelelő mozgás is hozzá, hogy kellően éles legyek, de már közelítünk ehhez
- nyilatkozta Martinez.

Új csapat kultuszminiszterrel

Mivel az amerikai major ligák rendszerében nincsen kieső és feljutó csapat, egy újonc klub pályára lépése mindig mást jelent, mint máshol. A texasi székhelyű Austin FC márpedig idén csatlakozik a ligához, ami különösen nagy kihívás volt a járvány idején. A csapat és a szakmai stáb összeállítása mellett ráadásul elkelt 15,000 szezonbérlet, és épül a 260 millió dolláros stadion. Sőt, ott van még amolyan fővédnöki vagy ikon szerepben az Oscar-díjas színész, Matthew McConaughey, aki a város közelében is született.
Ez egy lendületben lévő város, amihez jól passzol a szintén lendületben lévő liga. Tele van energiával, és nagy igény van a helyiek körében a profi sportra. Mi vagyunk az első profisportliga a városban
- jelentette be Don Garber, az MLS biztosa.
A liga továbbra is bővül: Charlotte-ban jövőre, St. Louisban pedig 2023-ban kezdik profi szinten rúgni az európai focit. A cél itt is a 30 csapatos bajnokság, ami ugye kicsit más, mint az európai 16-20 csapatos átlag.

Új edzők

Frank de Boer az Atlanta United vezetőedzőjeként 2019-ben kupát nyert, az augusztusi MLS is Back-tornán azonban három vereséget szenvedett, így elbocsátották. Azóta a holland válogatott szövetségi kapitánya, vagyis könnyen lehet, hogy felfelé bukott. Helyére az az argentin Gabriel Heinze érkezett, aki edzőként eddig csak hazájában dolgozott, a kétezres években azonban komoly játékoskarriert futott a Manchester Unitednél vagy a Real Madridnál. Érkező európai név még Phil Neville az Inter Miamiba, akit nyilván a régi manchesteri harcostárs, David Beckham, a Miami jelenlegi elnöke hívott a kispadra.
Összesen hét új edző érkezett egyébként, akik közül érdemes még odafigyelni Greg Vanney-re. A Toronto edzője hat éven át 250 meccsen ült a kispadon, 2016-ban pedig megnyerték a bajnokságot is. Most annak az LA Galaxy-nek lesz menedzsere, ami 1996-ban draftolta őt, és ahonnan 12 évvel később visszavonult. Jó csapat állhat össze a keze alatt a tehetséges fiatal francia Kévin Cabrallal, Chicharitóval vagy a kapuba hívott nyári igazolással, a német-amerikai kettős állampolgárral. Őt úgy hívják: Jonathan Klinsmann.
Forrás: Yahoo Sports
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés