Semmit sem tudtam a FIFA múltjáról, történetéről. Viszont rég láttam már propagandafilmet, és időnként hajlok a mazochizmusra. Azt hiszem, érthető módon nagyon vágytam már arra, hogy végre megnézzem a FIFA-ról készült filmet, ami arról szól, hogy ... miről is szól ez a film? Induljunk ki a címéből: United Passions - A közös szenvedély a "mozi" címe, de a foci iránti szenvedély szikráját sem látjuk a három elnökön. A hatalom és a pénz irántit viszont...
Mint filmalkotás (a kifejezés miatt elnézést kérek Ingmar Bergmantól, és minden valódi rendezőtől) engem a leginkább a zenéjével húzott fel. A bőven előforduló patetikus mondatoknál beúszik a hozzá passzoló patetikus zene, amikor meg semmi sem történik, azaz szinte folyton, jön az a zene, amitől úgy érzed, mintha egy nagy és izgalmas forgatagba kerültél volna, pedig nem. A Nő, aki velem nézte, a pocsék utómunkát is kiemelte.
Sajnos a film nélkülözi a dramaturgiát, egyszerűen csak végigvisz minket, mégpedig igen nagy bakugrásokkal a FIFA 1904 óta íródó történetén. Gyakorlatilag nincs benne konfliktus, semmilyen emberi szál, csak úgy történnek a dolgok egymás után, derült égből villámcsapásként. Az egyik kedvenc momentumom, amikor Jules Rimet (Gerard Dépardieu) hevesen kritizálja Uruguay 1924-es olimpiai bajnoki címét, aztán egy évvel később az uruguayi nagykövettel lemutyizzák az első vébét.
Labdarúgás
Közel a BL-induláshoz a szezon meglepetéscsapata, az edző mégsem marad
15 ÓRA
A film elején megtudjuk, hogy a FIFA amolyan bosszúból jött létre, mert az angolok nem akartak közösködni az európaiakkal. Ezért is kapta a szellemes Fédération Internationale de Football Association nevet, ami az angol FA (Football Association) "ötletes" paródiája. De nem ez a lényeg, hanem hogy akármennyire is anglofób szervezetnek indult a szervezet, a film mégis angol nyelven készült, feltehetőleg azért, mert így jobban eladható, mint ha mondjuk franciául beszélnének. Ennek köszönhetően kiderült, hogy Tim Roth remek svájci, Sam Neill pedig még annál is gyönyörűbb brazil akcentust tud kreálni. Van az a pénz.
Egy rakás világbajnokságot átugrik a film alig egyperces archív felvételekkel, jónéhány meg egyenesen kimarad, cserébe viszont Blatter jó 3 percen át lassítva sétál a 2002-es újraválasztása előtt a kongresszusra. Mert ha valami, EZ fontos.
A filmen végigvonul egy mai szál, azaz negyedóránként megszakítja egy grundon focizó gyerekcsapat, ahol egy lány a kapus. Aki a végén (egy rendkívül giccses zárógondolat mellett, melyben a FIFA egyik (természetesen rég halott) alapítótagja álmélkodik azon, hogy mennyi minden történt a szövetség bő 100 éve alatt, és hogy még a nők is megszerették ezt a sportot, amit ők juttattak el a világ minden szegletébe) végigcselezi a pályát és rúg egy bazi nagy gólt. Ez vajon Blatter szexista megjegyzéseinek ellentételezése miatt került be?
Szinte heroikus, ahogy Susi és Tekergő módjára egy Baywatch-szerű klipben utazgatja körbe a világot Havi és Sepi. Mint ahogy az egész film hősies. Kiderül ugyanis, hogy ez a három ikonikus elnök rengeteget dolgozott és effektíve TETT a futballért. De hogy valójában mit, az sajnos a film titka marad.
A következők derülnek ki ebből a legkevésbé sem informatív filmből:
  • Jules Rimet kövér, rasszizmusellenes, gyakorlatilag eladta az első VB rendezését Uruguaynak, és a lánya valamiért csodás brit angolsággal beszél.
  • João Havelange szerint Afrika és Ázsia a sportág jövője, kényes helyzetben (sajtótájékoztató a német-osztrák bunda és Schumacher KO-ja után a '82-es VB-n) boldogan átadja a válaszadás lehetőségét Blatternek.
  • Sepp Blatter kiválóan tud pénzt szerezni, a kényes kérdésekre nem tud vagy nem akar válaszolni. Már 1982-ben videóbírót sürgettek az újságírók, amire Blatter annyit tudott mondani: "We are making changes" (~Majd meglátjuk). Amikor egy újságíró sikkasztással vádolja Blattert, akkor sem reagál, viszont hogy, hogy nem megválasztódik. Újra. Annak ellenére, hogy a vezérkar le akarja mondatni.
A legfontosabb: a végén győz Blatter, tehát győz az igazság! Happy end! Tényleg ez a film vége! Illetve egészen pontosan az, hogy Dél-Afrika kapja meg a 2010-es vébét, ami utalás lehet arra, hogy hogyan is dőlt el ez a bizonyos újraválasztás.
P.S.: Az IMDB moziadatbázison jelenleg kereken 3 pontra tartják a filmet (10-ből), ami azt jelenti, hogy 1 tizeddel a Rendőrakadémia 7. alatt tartózkodik. Sokan még nem látták, ezért néhány hét alatt elérheti akár a 2,5-ös szintet is, amivel bekerülne az igen kiterjedt adatbázis 100 leggyengébb filmje közé.
Labdarúgás
Elhúzódó bajnokavatás, éleződő kiesési csaták
17 ÓRA
Labdarúgás
Fegyveres betörők rabolták ki az AS Roma sztárját
20 ÓRA