Szigorúan csak a tényeknél maradva: az MTI csütörtökön orosz hírportálokra hivatkozva azt tudatta a világgal, hogy a Dinamo Moszkva egyik legjobban fizetett játékosává tenné Dzsudzsák Balázst. A 27 éves magyar focista jelenlegi szerződése jövő decemberben jár le, ám ha hosszabbít a moszkvaiakkal, akkor évi 3,2 millió eurót, azaz nagyjából 987 millió forintot kereshet.
Ha kicsit közelebbről megvizsgáljuk a dolgokat, azt látjuk, hogy a magyar válogatott csapatkapitánya ezzel az összeggel (már amennyiben a klub valóban ekkora fizetést ajánl neki, ő pedig elfogadja azt) a Dinamo ötödik legjobban fizetett játékosává válhat: csak Kevin Kuranyi, Alekszander Kokorin, Igor Gyenyiszov és Jurij Zsirkov előzné meg őt a képzeletbeli rangsorban.
Hogy mit jelent mindez a a futball nyelvén? Azt, hogy az oroszok feltétlenül értékükként tekintenek a magyar szélsőre, és szeretnék hosszú időre magukhoz láncolni - vagy nem szeretnék, hogy jövő nyáron áron alul (vagy jövő télen ingyen) távozzon a klubtól, ha már 2012 januárjában kifizettek érte az Anzsi Mahacsakalának 19 millió eurót.
Labdarúgás
Taktikázással indul a magyar válogatott felkészülése
2 ÓRA
Amennyiben Balázs elfogadja az oroszok ajánlatát, gyakorlatilag biztosra vehető, hogy pályafutása legszebb éveit az orosz fővárosban fogja eltölteni - persze kivéve akkor, ha egy még nagyobb hal felfedezi magának, és kifizet érte a Dinamónak egy vélhetően igen pofás összeget.
Ha visszaemlékszünk, sokan támadták az ex-debreceni szélsőt, amikor 2011 nyarán Nyugat-Európából, a PSV-ből elment keletre, az Anzsihoz. Való igaz, hogy az Anzsi nevét akkor itthon igen kevesen ismerték, az orosz bajnokságról pedig maximum annyit tudott az átlagember, hogy a csapataik nyertek két UEFA-kupát a kétezres évek derekán. Pedig az azóta már tönkrement Anzsi akkor felfelé ívelő pályán volt: Roberto Carlos, Samuel Eto'o, Diego Tardelli mind-mind Dzsudzsák csapattársai lettek. Más kérdés, hogy a nyírlugosi focista mindössze nyolc meccset játszott - java részét csereként - az Anzsiban, mielőtt megsérült, és kiesett az ősz hátralévő részére. Ezért is keltett nagy meglepetést, hogy még azon a télen elvitte őt az itthon is sokkal ismertebb Dinamo Moszkva.

dzsudzsak_balazs_hun

Fotó: Eurosport

Fotó: Europress/AFP
A fővárosiaknál 2012. március 9-én debütált minden idők legdrágább magyar játékosa, akinek nem volt zökkenőmentes a beilleszkedése: első moszkvai góljára egészen az új szezonig, és 2012 augusztusáig kellett várnia. Azóta sem lehet azt mondani, hogy ontaná a gólokat a moszkvaiak színeiben, viszont cserébe egyrészről rengeteg gólpasszt osztott ki, másrészt - többé-kevésbé - alapembere lett a csapatnak: első teljes szezonjában 32, az előző idényben 24 meccsen lépett pályára, ráadásul mostani edzője, Sztaniszlav Cseresov viszont láthatóan jobban bízik benne, mint ottléte végén Dan Petrescu: eleddig 15 (köztük öt Európa Liga) meccsen kapott lehetőséget az aktuális bajnokságban.
Nagy kérdés Dzsudzsák (és ezzel együtt a válogatott) szempontjából, hogy vajon érdemes-e hosszú távon Moszkvában gondolkoznia a középpályásnak. Szerintünk igen, hiszen:
...ha nem kulcsszerepet szánnának neki a következő évek Dinamójában, nem nagyon tennének le elé ilyen szerződéstervezetet
...ha esetleg csak azért hosszabbítanának vele, hogy egy nagyobb csapatnak, jó pénzért továbbadják, azzal is jól jár, hiszen ha nem játszik, kérője sem lesz
...az orosz bajnokság színvonala - a belé áramló hatalmas (állami) pénz miatt - vélhetően nem fog csökkenni, így nem kell attól tartanunk, hogy Dzsudzsák ne lenne megfelelő fizikai és mentális állapotban a következő években
...a Dinamo jelenleg harmadik a bajnokságban. Az éllovas Zenitet szinte lehetetlen megelőzni, de BL-indulást jelentő helyet simán elcsíphetnek a moszkvaiak az év végén, ez pedig újabb nyomós érv lenne a maradás mellett
És hogy a végén rátérjünk a vélhetően leginkább megosztó kérdésre: sok-e az évi egymilliárd forint, vagy sem? Alapvetően mindenki annyit keres, amennyit ajánlanak neki. Ha Balázsnak évi egy milliárdot ajánlanak, vélhetően ennyire elégedettek a játékával, az edzésmunkájával és minden mással, amivel a pályán kívül öregbíti a klub hírnevét. Magyar szinten, a magyar fizetésekhez mérten persze elképesztő összegről beszélünk, azonban ha a világ labdarúgását nézzük, akkor ez a pénz nagyjából egy középmezőnyben tanyázó Premier League-csapat legjobbjának a bérével egyezik meg.
Oda pedig, lássuk be, Dzsudzsák vitán felül beférne.
Labdarúgás
Történelmet írt a Barça
2 ÓRA
Serie A
Akár már a nyáron széteshet a Juventus dominanciáját megszakító Inter
5 ÓRA