Egyre biztosabb, hogy azok a labdarúgáshoz köthető események, amikkel kapcsolatba kerül Gianni Infantino FIFA-elnök, előbb-utóbb a bővítés sorsára jutnak. A férfiak focivébéjét - választási ígéretének megfelelően - 2026-tól kezdődően 48 fővel rendezik meg, most pedig a nőkön a sor. Ugyanis a nyári világbajnokság sikerén felbuzdulva nyolc válogatottal bővítené a mezőnyt a FIFA.


Az Associated Press birtokába jutott dokumentumok ráadásul arra utalnak, a nemzetközi szövetség mindezt a lehető legrövidebb úton szeretné lerendezni. Egy ilyen folyamatot rendszerint hosszas egyeztetések és tárgyalások előznek meg a végső szavazást megelőzően, ezúttal viszont arra kérte a FIFA a tanácstagokat, hogy hagyják jóvá a 32 csapatos világbajnokságról szóló terveket, lehetőleg a hivatalos konferencia nélkül. Azért a nagy sietség, hogy a szabályváltoztatás már a 2023-as pályázatra is hatással legyen.

063_1161422878.jpg

Fotó: Eurosport

Europa League
Az esélyesek jutottak az elődöntőbe az El-ben
10 ÓRA
Korábban a férfiak esetében is vizsgálták, lenne-e rá valamilyen mód, hogy a tervezettnél négy évvel korábban, már 2022-ben a bővített mezőnnyel rendezzék a tornát. Katar eredetileg nem zárkózott el a javaslattól, készült is néhány megvalósíthatósági tanulmány, azonban hamar kiderült: a közel-keleti ország csak szomszédai segítségével tudná megrendezni a 48 csapatos tornát. Közöttük pedig most épp nem a legjobb a viszony, Katart blokád alatt tartja Szaúd-Arábia, Bahrein, Egyiptom és az Egyesült Arab Emirátusok.
Katar esetében alapvetően azon bukott el a bővítés gondolata, hogy az ország még a 32 fős rendszer alapján készítette elő pályázatát, majd ennek megfelelően fogott bele a szükséges fejlesztésekbe. Amennyiben sikerül gyorsan elfogadni a módosítási javaslatot, ezt a nőknél ki lehetne kerülni, bár azt hozzá kell tenni, hogy a pályázati folyamatban eddig részt vevő kilenc ország így is kénytelen lesz átgondolni törekvéseit. A hivatalos terveket pedig október 4-ig kell benyújtani a FIFA-nak.

000_1IF9QU.jpg

Fotó: Eurosport

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy Argentína, Ausztrália, Brazília, Bolívia, Kolumbia, Japán, Új-Zéland, Dél-Afrika és Dél-Korea (akár egy észak-koreai társulással) lehet versenyben a 2023-as rendezésért.
Infantino már július elején kitűzte a bővítéssel kapcsolatos célokat, egyúttal ígéretet tett, hogy a torna összdíjazását megduplázva, 60 millió dollárt osztanak majd szét a következő világbajnokságon. Ahhoz viszont, hogy a változtatásokat végrehajtsák, a FIFA kénytelen megkerülni a saját szabályait, ugyanis a tanács legközelebb október 23. és 24. között ül össze Sanghajban. Addigra pedig már beérkeznének a 24 fős világbajnokságra előkészített pályázati anyagok.

056_vfc_ned_swe_fifa_03072019-4460.jpg

Fotó: Eurosport

A módosítással tulajdonképpen újraindítaná a pályázati szakaszt a FIFA, ugyanis az eddig érdeklődő kilenc országnak meg kell majd erősítenie, hogy a 32 fős torna megrendezése iránt is érdeklődik, emellett a szövetség új érdeklődők jelentkezését is várja. Amennyiben augusztus folyamán elfogadnák a 32 csapatos világbajnokság ötletét, a pályázatokat október helyett decemberben kellene benyújtani, a végső döntést pedig csak 2020 májusában hoznák meg a FIFA illetékesei.
Egyelőre az még nem tisztázott, hogyan alakítaná át a kvalifikációs rendszert a bővítés, és milyen arányban osztanák el az extra helyeket. 2019-ben nyolc európai (a házigazda franciákat nem számítva), öt ázsiai, három afrikai és három észak-amerikai, kettő dél-amerikai és egy óceániai ország kvalifikálhatott a tornára, míg az egyik helyről playoff döntött egy észak- és egy dél-amerikai ország között. Erről csak a kontinenseket képviselő szövetségekkel történő egyeztetést követően dönt majd a FIFA.
via Guardian
Labdarúgás
A Liverpool nem tudott élni a helyzeteivel, elődöntőben a Real Madrid
13 ÓRA
Labdarúgás
Ibrahimovićra három éves eltiltás várhat, véget érhet a karrierje
18 ÓRA