Joachim Löw bejelentette, hogy a nyári Európa Bajnokság után nem folytatja tovább a német válogatott szövetségi kapitányaként. Löw így a saját maga által kijelölt időben tud távozni, valamint a szövetség számára is biztosít elég időt, hogy az utódját megtalálják. A német sajtó természetesen már tudja, hogy szerintük ki következhet.

Joachim Löw először másodedzőként, majd szövetségi kapitányként 2004 óta dolgozik a válogatott mellett. A német foci 21. századi újjáépítésében kulcsszerepet vállalt és az utolsó néhány év gyengébb szereplése ellenére elvitathatatlanul sikeres időszak van mögötte. Németország 2004-ben mélyponton volt, az EB-n kiestek a csoportból, ekkor pedig már mindenki fejében a 2006-os hazai rendezésű világbajnokság járt. Hosszas keresgélés után végül Jürgen Klinsmann lett szövetségi kapitányként kinevezve, akivel végül sikerült bronzérmet szerezni először a Konföderációs Kupán, majd a VB-n is. Ekkor már sokan kiemelték a fiatal másodedzőt Joachim Löwöt, aki a taktika kidolgozásáért volt felelős. Végül 2006-ban Klinsmann távozása után ő vehette át a marsallbotot.
Az irányítása alatt minden tornán eljutottak legalább az elődöntőig, 2014-ben Brazíliában pedig a történetük negyedik világbajnoki címét is megszerezték. A vég kezdetének a legtöbben a 2018-as világbajnokságot tartják, ahol nagy meglepetésre már a csoportkört sem élték túl. A VB után rekordhosszúságú sajtótájékoztatón beszélt Löw a sikertelenség okairól. Részletesen, adatokkal alátámasztva emelte ki a csapat gyengeségeit és ismerte el saját felelősségét is. Talán ez az őszinte hozzáállás és a hibák gyors felismerése vezetett odáig, hogy a közvéleménnyel szembemenve is megkapta az esélyt, hogy a következő EB-ig vezethesse a válogatottat. Az utóbbi években a középpontba a fiatalítás került, de az eredmények nem támasztották alá Löw radikális szemléletét, és ahogy az Németországban szokásos, kivívta a Bayern drukkerek haragját is. A legnagyobb bűne, hogy kihagyta a csapatból Thomas Müllert és Jerome Boatenget, akik viszont a bajoroknál újra remek formába lendültek. A mélypont az őszi spanyolok elleni 6-0-s vereség volt, ami után Löw alatt nagyon forróvá kezdett válni a talaj.
Foci-vb
Foci-vb: a hátrahagyott sztárokból is elég ütős csapatot lehetne összerakni
13/11/2022 - 18:11
Végül azzal, hogy közös megegyezéssel felbontják az EB után, az amúgy 2024-ig érvényes szerződését, Löw sikeresen fordította meg a közhangulatot, ráadásul már teher nélkül várhatja a nyarat. A közvélemény pedig mind azt szeretné, hogy egy utolsó sikerrel zárhassa pályafutásának ezt a szakaszát. A szövetség számára elegendő idő maradt, hogy megtalálják a tökéletes utódot, de természetesen a sajtó már most tálalja a jobbnál jobb jelölteket.

Klopp, a kedvenc, aki már cáfolt is

Jürgen Klopp sikeres volt már Németországban is, de azzal, hogy közel harminc év után szerzett bajnoki címet a Liverpoolal mindenki számára egyértelmű lett, hogy a világ legjobbjai közé tartozik. Az idei látványos visszaesés miatt sokakban felmerült lehetőségként, hogy a Pool helyett jövőre már a német válogatottat irányítsa, de Klopp hamar lehűtötte a kedélyeket:
Átveszem-e a válogatottat nyártól? Nem. Joachim Löw remek munkát végzett és biztos vagyok benne, hogy a szövetség meg fogja találni a megfelelő utódot. Nekem még 3 éves szerződésem van a Liverpoolal és én mindig tiszteletben tartom a szerződéseimet. Így tettem Mainzban és Dortmundban is. Amúgy is, ha a Pool kirúgna mindenképpen pihennék egy évet.

Stefan Kuntz, a belső ember

A szövetségre korábban is jellemző volt, hogy a saját köreikből választottak kapitányt, így volt ez már Löw kinevezésekor is. Kuntz ugyan egyelőre kevés edzői tapasztalattal rendelkezik, de az U21-es válogatottnál remek munkát végez. A nagycsapatnál amúgy is ideje van egy vérfrissítésnek, így kézenfekvő megoldás lenne, ha az utánpótláscsapat edzőjét neveznék ki, hiszen ő ismeri a legjobban a fiatalok erősségeit és gyengéit. A helyi fogadóirodáknál Kuntz kinevezését tartják a legvalószínűbbnek, ezért ha valaki nagy pénzt akar kaszálni, ne rá tegyen.

Ralf Rangnick, a kelendő

Rangnick egy ideje már munkanélküliként tengeti mindennapjait, de mostanában sok helyen felmerült a neve. A Schalkénél sportigazgatóként bízták volna meg, de a klub zavaros helyzetére tekintettel Rangnick kijelentette, hogy minden kellemes közös emlék ellenére sem vállal a közeljövőben szerepet a klubnál. A német szövetséggel viszont kiváló a kapcsolata, tanácsadóként komoly szerepet vállalt már a 21. századi átfogó reformokban is. Azóta a Hoffenheimnél és az RB Lipcsénél vállalt szerepet, mindkét klubot eljuttatta az élvonalba. A szövetségi kapitányi poszttal kapcsolatban ezt nyilatkozta a Sky Germany-nak:
Ha megkeresnek és akkor még szabad leszek, örömmel vállalnám. Egy ilyen lehetőséget mindenkinek tisztelnie kell, szerintem nincs olyan német, akit hidegen hagyna. Egyelőre csak általánosságban nyilatkozhatok. Jelenleg elérhető vagyok, de tudom, hogy Fritz Keller, a szövetség elnöke megfontolt és jól átgondolt döntést akar hozni. Meglátjuk mi fog történni a következő hetekben.

Lothar Matthäus, az önkéntes

A korábbi magyar szövetségi kapitány 2011 óta nem dolgozott edzőként, de mivel szakértőként a Sky-nak dolgozik, ezért neki is feltették a kérdést, amire természetesen nem tudott nemet mondani:
Alapvetően szeretek segíteni. Ha úgy érezném, hogy mindenki összefogva támogatna, akkor elvállalnám. Inkább csak segédedzőként dolgoznék a válogatottnál, szerintem Hansi Flick lenne a tökéletes jelölt. Korábban már volt Löw másodedzője a válogatottnál és a Bayernnél is mindenki kedveli.

Hansi Flick, a bajor

Sokan feltehetnék a kérdést, hogy miért hagyná valaki ott a Bayern München csapatát, amikor eddig majdnem minden kupát megnyertek együtt, valamint élő szerződés köti a bajorokhoz 2023-ig. A válasz abban rejlik, hogy Flick nem ápol túl jó viszonyt Hasan Salihamidzic sportigazgatóval. A pletykák szerint Flick több beleszólást szeretne a csapatépítésbe, viszont a konfliktus addig fajult, hogy a zuhanyhíradó szerint Flick és Salihamidzic nincsenek beszélőviszonyban. Ebben a helyzetben a lehető legjobbkor jött a hír miszerint, Flick is jelölt a német kispadra. A belső harcokban aduként használhatja a kilépés lehetőségét a német edző, de vigyáznia kell, nehogy két szék között a földre essen.
A Bayern vezetői mindenesetre nyugodtak, és elégedettek azzal, ahogy a DFB kezeli a kialakult helyzetet. Karl-Heinz Rumennige így nyilatkozott:
Hansi Flick szerződése 2023-ig érvényes a Bayern Münchennel. Nem vagyunk őrültek, hogy egy ilyen eredményes edzőt elengedjünk idő előtt. Szeretnénk megköszönni a DFB korrekt hozzáállását, hogy nem keresett meg egy élő szerződéssel rendelkező edzőt. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a szövetséggel, jó a viszonyunk.

Julian Nagelsmann, az újhullámos jelölt

Már ötödik éve dolgozik a Bundesligában, de még mindig csak 33 éves. A Lipcsével tavaly bejutottak a Bajnokok Ligája elödöntőjébe is, idén pedig a Bayernnel harcolnak a bajnoki címért. A kedvenc taktikája a nagy intenzitásra épül, ami a német topjátékosok többsége számára ismerős lehet, így nem lennének teljesen idegenek az elképzelései. Jelenleg a legtöbben meglepetésnek tartanák a kinevezését, főleg, hogy a Bayern is feni a fogát rá. Flick kinevezése viszont akár az első dominó is lehet a sorban, így a megüresedő Bayern kispadra leülhetne Nagelsmann.
Foci-vb
Beintett a FIFA az "Emberi jogokat mindenkinek!" feliratnak
10/11/2022 - 17:07
Premier League
Dubaji tulajt kaphat a Liverpool? Klopp utálná ezt a fejleményt
09/11/2022 - 13:06