Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tüntető szurkolók követelték Párizsban Messi és a klubelnök távozását

Nánási Antal

Publikálva 04/05/2023 - 14:18 GMT+2

A legnagyobbak fejét követelték a PSG feldühödött szurkolói a csapat székháza előtti tüntetésen szerda este. A klub fanatikusai teljes koncepció váltást szeretnének kicsikarni, a jelenlegi túlfizetett sztárokból ugyanis szerintük hiányzik az elhivatottság.

Tüntető szurkolók követelték Párizsban Messi és a klubelnök távozását

Fotó: AFP

A PSG labdarúgócsapatának dominanciája nehezen kérdőjelezhető meg Franciaországban.
A katari olajmiliókból felpumpált klub az utóbbi tíz évben nyolcszor lett francia bajnok, hatszor pedig a Francia Kupát is megnyerte. Neymar akkoriban döbbenetesnek tűnő, 222 millió eurós átigazolásával pedig az egész világnak megüzente, hogy a pénz semmilyen értelemben nem számít már akadálynak arrafelé.
A brazil csatárhoz később csatlakozott Kylian Mbappé, majd a Barcelona pénzügyi gondjait kihasználva Lionel Messi is, nem titkoltan azért, hogy a hőn áhított nemzetközi sikert is elérje végre a francia főváros csapata.
Ez a nemzetközi nagy áttörés azonban várat magára, a csapat a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjéből például kettős vereséggel esett ki a Bayern Münchennel szemben. A hírek szerint Messit nem feltétlenül marasztalnák a nyáron Párizsban, múlt heti szaúdi nagyköveti kiruccanásával pedig az argentin minderre egy kicsit rá is játszott, jelezve, ő sem forszírozza különösebben az együttműködés folytatását.
picture

A Stade de France

Fotó: Getty Images

A nemzetközi kudarc mellett a csapat otthon sem brillírozik, ami még akkor is igaz, ha a Lorient elleni hazai 1-3 ellenére is 5 ponttal vezeti a tabellát az Olympique Marseille előtt. A szurkolók vérnyomását a fentieken túl pedig az is az egekbe emelte, hogy a klub élénken érdeklődik az 1998-as világbajnokságra épített francia nemzeti stadion, a Stade de France megvásárlása iránt. Ez utóbbi manővernek nyilván profitnövelési célzata van, a válogatott otthonául szolgáló aréna befogadóképessége ugyanis bő másfélszer akkora, mint a jelenlegi otthon, a Parc de Princes.
Mindez már soknak bizonyult a szurkolóknak, akik közül mintegy négyszázan szerda este a klub székháza elé vonultak, hogy nemtetszésüket fejezzék ki azzal kapcsolatban, ahogyan a dolgok jelenleg zajlanak a csapat körül. A klubház elé vonuló rajongók a vezetőség, és konkrétan Nasser Al Khelaifi elnök lemondását követelték elsősorban, de jutott a jóból a futballistáknak is. A szurkolók által magasba emelt transzparensek egyikén ez állt:
PSG! Ki vagy Te? Hallasz egyáltalán?
A megmozdulást szervező Collectif Ultras Paris (CUP) mozgalom tagjai kritizálták a klub kiválasztási és átigazolási politikáját, amely nélkülözi a globális szemléletet, és amely egyéniségek helyett túlértékelt és túlfizetett sztárokat hoz a klubhoz. A bekiabálások között voltak hangok, amelyek a magas jegyárak vagy épp a Stande de France-ba való lehetésge költözést kérték számon az Al Khelaifi vezette elnökségen.

A szaúdi útjával magának kéthetes felfüggesztést “kiharcoló” Lionel Messi távozását a szimpatizánsok tulajdonképpen készpénznek veszik, és mondjuk úgy, nem bánkódnak rajta különösebben. Sőt, Neymarnak és Marco Verrattinak is azt üzenték, jobb lenne, ha ők is csatlakoznának az argentin világbajnokhoz.
Egy kisebb csoport tagjai mindezt úgy is nyomatékosítani akarták a brazil rekordigazolás felé, hogy Neymar háza elé vonultak, és az utcáról bekiabálva közölték vele a nép akaratát.
A klub hivatalos közleményben reagált a szerdai eseményekre, amelyben elítélte a szurkolók vélemény nyilvánítását.
“Bármennyire is különbözzenek az álláspontok, egy ilyen cselekedetet semmi sem igazolhat. A klub teljes mértékben a játékosok, a szakmai stáb és mindazok mögött áll, akiket ez a nemtelen támadás személyesen is érintett.”
A PSG legközelebb május 7-én, a Troyes vendégeként lép pályára a francia bajnokságban. A hátralévő öt fordulóban a csapat négyszer is a kiesés ellen küzdő csapattal játszik, a bajnoki cím így aligha foroghat veszélyben.
Forrás: TheAthletic
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés