Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Döbbenetes számok: ennyit jelent Lionel Messi pénzügyileg a PSG-nek

Nagy Benjámin

Frissítve 15/07/2022 - 00:15 GMT+2

A hétszeres aranylabdás argentin klasszis ugyan játékban messze elmaradt az első franciaországi szezonjában attól a szinttől, amit a Barcelonában produkált, mégis felfoghatatlan, mennyit jelent az amúgy is kiemelkedő anyagi helyzetben lévő párizsi klubnak. Most Spanyolországban röppent fel hír arról, mi lesz a jövőjével és meddig maradhat a PSG-nél.

Leo Messi of Paris Saint-Germain looks on during the Ligue 1 Uber Eats match between Paris Saint Germain and ESTAC Troyes at Parc des Princes on May 08, 2022 in Paris, France.

Fotó: Getty Images

2023. június 30.

Eddig van szerződése a PSG-nélLionel Messinek, aki jóval sikeresebb idényre készül, mint amilyen a 2021/22-es volt: hiába lettek francia bajnokok, a Bajnokok Ligájában már a legjobb 16 között kiestek, az argentin pedig a saját szintjéhez képest egyénileg sem villogott, 34 tétmeccsen 11 gólt és 15 gólpasszt jegyzett.
Adódik a kérdés, hogy mi lesz vele a második szezonjában, ami egyben az utolsó is lehet Párizsban. A Marca ugyanis arról számolt be egy friss cikkben, hogy opciós hosszabbítási lehetőség soha nem létezett a szerződésében, és bár szívesen megtartanák őt újabb egy évre – a hírek alapján a plusz egy évre szóló ajánlatot már közölték is vele –, csak az idei világbajnokság után mond majd választ, hiszen egy sikeres szereplés a válogatottal nagyban meghatározhatja a karrierje utolsó időszakát.
A PSG bizalma mindenesetre töretlen, és úgy gondolják, hogy a beilleszkedési év után most fog igazán berobbanni (akár már a július 31-i, Nantes elleni szuperkupa-döntőben), pláne úgy, hogy már július 5-e óta edz, és az előző év koronavírusos felkészülési időszakával ellentétben ezúttal semmi nem befolyásolja az egészségügyi állapotát.
picture

Lionel Messi

Fotó: AFP

Amellett viszont, hogy Messi mennyit jelenthet az újonnan kinevezett Christophe Galtier játékrendszerének, fontos szempont, hogy mennyit jelent anyagilag a klubnak. Merthogy Nasser al-Khelaifi elnök elárulta a Marcának: a PSG még soha nem termelt akkora bevételt, egészen pontosan 700 millió (!) eurót, mint az elmúlt egy évben. A Messi nevével ellátott mezeket is vitték, mint a cukrot, az egész keretet figyelembe véve 60%-ot csak az argentin 30-as dressze tett ki.
Messi érkezése tíz új szponzori szerződést is hozott a klubnak, Marc Armstrong kereskedelmi igazgató szerint ráadásul kedvezőbb pénzügyi megtérüléssel, mint korábban bármikor: az eddigi 3-5 millió eurós átlag helyett 5-8 milliós becsült értékkel, nagyjából 13%-os össznövekedéssel számolnak.
Az, hogy világmárkákkal kötöttek új egyezségeket, nem meglepő, az viszont sokkal inkább, hogy a kriptopiacon is rengeteget jelentett az átigazolás: a klub a fennállása során először lépte át a 300 millió eurós (!) bevételt csak ezen a területen.
Más kérdés, hogy a Messi, Mbappé, Neymar hármas a pályán is legalább annyira sikeres lesz-e, mint amekkora forgalmat generálnak a klubnak – mert Párizsban lassan már jól tudják: a pénz nem minden…
Forrás: Marca
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés