Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Neymar teljesítménye romlik és nem tudni, lesz-e ebből visszaút

Szabó Christophe

Frissítve 05/10/2021 - 16:42 GMT+2

Az utóbbi hetekben Neymar egyre kevesebb párharcot nyer és a technikája mintha darabosabb lenne. A PSG új szerzeményei miatt kicsit megkevert csapata viszont nem magyaráz mindent.

Neymar

Fotó: Getty Images

Gondoljunk bármit is Neymarról, a játékában nehéz nem elrévedni. Főleg, ha a 2017-2018-as párizsi szezonjáról szóló összeállításról van szó.


A Franciaországban töltött ideje alatt talán ez volt Neymar csúcsidőszaka: passzolt, cselezett, provokált és kibillentett, tartása olyannyira lezser volt, hogy időnként úgy tűnt, centikre lebegett volna a földtől.


Egy levegővétel után nézzünk rá a játékos múlt hétvégi Rennes elleni meccsére és ne lepődjünk meg, ha kikerekedik a szemünk. Neymar jelenleg árnyéka az négy évvel ezelőtti önmagának. De mi történhetett a brazillal? Optikai csalódás csupán, vagy mélyebben meghúzódó okokra vezethető vissza, amit látunk?


Kezdjük a szemteszttel. A brazil a Manchester City elleni Bajnokok Ligája-csoportmeccsen ugyan nem ragyogott, de alázatos hozzáállást és rengeteg védőmunkát tudott felmutatni. Előtte fontos szereplője volt a Lyon ellen 2-1-re megnyert meccsnek, és hasonlóan erős perceket hozott le a Metz ellen, ahol szintén 2-1-re nyertek.
Neymar a nyáron egy hosszú és kimerítő szezon után a Copa America döntőjéig jutott, onnan csak később, augusztus második felében tért vissza a rendes edzésmunkába. Időközben szerződést hosszabbított és 2025-ig köteleződött el a PSG-nél.
A játékát nézve viszont az az érzet alakult ki, hogy pontatlanabb, darabosabb, döcögősebb, mint korábban. A gürizős mezőnymunka mellett néhány pislákolásra futja, és mintha a veszélyes szituációkból is kevésbé venné ki a részét. Neymar lábában már van 412 perc, ami a tavalyi szezonban összesen lejátszott perceinek a negyede, így érdemes már ránézni a számokra is.
picture

Bezwungene Topstars: Die Pariser Neymar (l.) und Mbappe

Fotó: SID

Ami kiugrik, hogy Neymar támadó statisztikái szinte beszakadtak. A kilencven percekre bontott számai közül feltűnő, hogy míg tavaly 4,08 lövést eresztett meg, most 1,74-et. A hatékonysága is romlott, a kapura tartó lövései 1,02-ről 0,22-re estek – lövéseit ráadásul messzebbről is ereszti el. A helyzetei minőségéből számított várható góljainak értéke 0,78-ról 0,37-re esett tavaly óta. Ha ebből levesszük a tizenegyeseket, az látszik, hogy a kilencven percenkénti várható góljainak száma 0,4-0,6-ről mostanra 0,2-re esett. Neymar jelenleg sokkal haloványabb a kapu előtt, mint korábban.
Ennek ellenére nem mondható, hogy a mezőnyben teljesen eltűnt volna. Kulcspasszokat most is osztogat – igaz, a tavaly 3,44-hez képest most csak 2,39-et. Passzpontossága leheletnyivel romlott az előző évekhez képest (átlagosan 77% körülről most 72%-on áll). Edzője, Mauricio Pochettino alatt Neymar a labdás fázisokban ugyanannyi szabadságot kap, mint korábban: nagyjából ugyanannyi rövid, közepes és hosszú passzt oszt ki.
picture

Paris Saint-Germain's Brazilian forward Neymar kicks the ball (R) during the French L1 football match between Stade Rennais (Rennes) and Paris Saint-Germain at the Roazhon Park in Rennes on October 3, 2021

Fotó: Getty Images

A különbség a labda nélküli mutatkozik meg. Neymar jóval többet ér labdába a saját tizenegyes pontja körül (korábban sosem ment 0,14 fölé, most 0,43-nál tart), valamint a csapata védelmi harmadában. Ennek viszont az az ára, hogy a középső fázisokban már nem rá támaszkodnak elsősorban és az ellenfél tizenegyes pontja körül sem bukkan elő olyan sokszor (eddigi minimum 7,31 alkalom volt, most 6,09).
Ez nem kizárólag visszaesés. Ez egyben átalakulás is, amit több dolog magyarázhat.
Az egyik a csapat egyensúlya. Neymar még viszonylag keveset játszott együtt azzal a Lionel Messivel, aki köztudottan energiaspórolásból nem védekezik – a gond az, hogy a területek lelakatolásához viszont szükség van Neymar visszazárásaira, ami talán több energiáját is felemészti. Neymar, Mbappé és Messi hármasából épp a brazil fektet a legtöbbet a védekező munkába és ez jelenleg látszik is a teljesítményén.
picture

PARIS, FRANCE - SEPTEMBER 28: Lionel Messi of Paris Saint-Germain celebrates with team mate Neymar after scoring their sides second goal during the UEFA Champions League group A match between Paris Saint-Germain and Manchester City at Parc des Princes.

Fotó: Eurosport

Ha egyensúly, akkor a szerkezet is kérdés. Pochettino eddig többnyire egy 4-3-3-as és gyémánt 4-4-2-es alakzatban pakolta fel csapatát, amelyekben Neymar vagy balszélsőt, vagy irányítót játszott. Bármelyik formációról is volt szó, Neymar felségterületét a belső zóna jelenti. Jobb lábával befelé cselezhet, kombinálhat, a szélen megnyíló folyosókat pedig Abdou Diallo vagy a támadásban meggyőző Nuno Mendes játszották be. A védőmunka okozta energiakiesés viszont megmutatkozhat, mire olyan területekre ér, ahol a pillanat tört része alatt kell jó döntést hoznia.
Nagy talány, hogy a brazil milyen fizikai állapotban van. Egy dolog, hogy a nyár közepén keringenek róla úszógumis fotók, az viszont egy másik, hogy a megfelelő edzésmunkával hogyan dolgozza le mindezt. Az viszont tény, hogy a korral együtt egyre nehezebb visszanyerni a legpengébb fizikai állapotot, így minden egyes plusz deka ledolgozása idővel nagyobb energiabefektetéssel fog jelenteni. A védekezésbeli túlórák viszont még terhesebbek, ha Neymar még csak most tart az alapozása végén.
picture

Kylian Mbappé, Lionel Messi, Neymar Jr, after PSG-Manchester City

Fotó: Instagram

A kérdés eldöntésén az sem segít, hogy a Manchester City ellen megnyert meccs után nem sokkal Neymarnak már egy divatbemutatón volt jelenése, vagy hogy Marco Verratti feleségének születésnapján ünnepelgetett megannyi e-cigaretta társaságában. Az éjszakai életből kiragadott részletek nem magyaráznak mindent, de segítenek eligazodni abban, hogy Neymar pillanatnyi formáját éppen mi alakítja.
A jövő februárban 30 éves brazilban persze maradhat még tartalék. Egy jobb fizikai felkészítés és egy Sergio Ramos visszatérése után egyensúlyában átvariált párizsi csapat még jobban kihozhatja az erényeit, feljavíthatja a mutatóit. De ettől még nem árt megjegyezni, hogy a bajnokság negyedénél úgy fest, Neymar jelenleg nyár közepi formában van.
Forrás: fbref.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés