Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

El-Khelaifihoz közeli kambodzsai herceg venné meg a Saint-Étienne-t

Szabó Christophe

Frissítve 27/09/2021 - 18:49 GMT+2

Úgy fest, újabb nagytőkés érkezik Franciaországba.

Les joueurs de Saint-Etienne, tête basse après la défaite face à Nice en Ligue 1

Fotó: Getty Images

Egyre több jel szerint Norodom Ravichak, a kambodzsai uralkodó család egyik tagja venné meg a francia AS Saint-Étienne csapatát. Az ügy körül mégis akadnak sötét foltok: nem tudni, hogy Ravichak mekkora tőkeerőt képvisel és hogy pontosan milyen szálak kötik Nasszer El-Khelaifihoz, a Paris Saint-Germain elnökéhez.
A Radio Free Asia értesülése szerint a kambodzsai király unokaöccse, Norodom Ravichak bejelentkezett az AS Saint-Étienne-ért. A hírt maga az érintett is megerősítette, állítása szerint jelenleg is “több megbízható partnerrel” egyeztetnek, de azt azért hozzátette, hogy a 100 millióra euróra becsült beruházás értéke erősen túlzó.
A dolog furcsasága, hogy Ravichak elviekben nem rendelkezik egy komolyabb összeg felett. Nem egy dúsgazdag koronahercegről van szó, aki szabadon költheti az uralkodó család vagyonát. Ravichak még csak nem is milliárdos, se milliomos. A hírek szerint a KPMG nemzetközi tanácsadó cég részt vesz a tárgyalásokon, de pénzt nem tesznek bele, csak az egyeztetéseket vezetik.
A Radio Free Asia szakértője, Adamovic-Davies kicsit mélyebbre fúrt és talált néhány érdekes dolgot.
Kutakodásai során két név merült fel: Ahmed és Abdelkader Bessedik. Mindketten akik a kambodzsai uralkodóval, Shihamoni Norodommal együtt alapították a dohai székhelyű Cambodia Consulting Groupot. Norodom Ravichak emellett egy másik projektben is érdekelt, ő Ahmed Bessedikkel közösen alapította a B&N nevű, párizsban bejegyzett tanácsadó céget. A Bessedik-testvérek az egyedüli nem kambodzsai állampolgárok, akik az ügyletben részt vesznek.
A Bessedik név nem teljesen idegen a francia sporttól. Az algériai származású Ahmed régóta jóban van Nasszer El-Khelaifival, akivel még a '90-es években ismerkedett meg, amikor Khelaifi még teniszező volt. Fivére, Bessedik Bouadbellah a Paris Saint-Germain kommunikációjáért felelt, többek között ott állt Pochettinho és El-Khelaifi mellett a legutóbb Francia Kupa döntője után.
President of PSG Nasser Al Khelaifi, Bouabdellah Bessedik, coach of PSG Mauricio Pochettino celebrate following the French Cup Final match between Paris Saint-Germain (PSG) and AS Monaco
Ahmed Bessedik annak a beIN Sportnak az alkalmazottja volt évekig, melynek tulajdonosa Nasszer El-Khelaifi, egyesek csak “az árnyékok árnyékának” becézik. Abdelkader pedig egy boldog ingatlantulajdonos: még 2013. december 31-én az ő nevére írták át a Golden Home Real Estate ingatlancég szardíniai luxusvilláját a Costa Smeraldán.
Hogy miért olyan fontos részlet ez? A 7 millió euró értékű villa volt az egyik fő visszatérő eleme az egykori FIFA-elnök a Jérome Valcke és a Nasszer El-Khelaifi ellen korrupciós botránynak és az ahhoz tartozó nyomozásnak, amit a világ csak "Fifagate" néven ismert meg.
A vád szerint El-Khelaifi többször is exklúzív hozzáférést adott Valckénak, hogy használja a villát, amiért cserébe némi hátszelet kapott, hogy a 2018-as, 2022-es, 2026-os és 2030-as Világbajnokság közvetítési jogait a beIN Sport szerezze meg. Khelaifi a nyomozás során mindvégig azt állította, hogy a villa Abdelkader Bessedikhez tartozott, a tulajdonosi papírok szerint 2013-ban került át a nevére az ingatlan. A vizsgálatot 2020 októberében lezárták és bár megfellebbezték az ítéletet 2021 februrjárjában “korrupciós megegyezés gyanúja” miatt, még nem tudni, hogy mikor folytatódnak az erről szóló tárgyalások.
A Saint-Étienne tehát még nem került új kezekbe. Ha viszont az üzletet nyélbe ütik, Franciaországban már a televíziós közvetítési jogok egy része (beIN), valamint a Paris Saint-Germain mellett egy újabb klub kerülne Nasszer El-Khelaifi holdudvarába.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés