Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Neymar szerződése nagy győzelem a PSG-nek, de egy másik harcot még meg kell nyernie

Németh Dániel

Publikálva 12/05/2021 - 21:39 GMT+2

A brazil sztár után Kylian Mbappét is meg kell győzni a maradásról, ami keményebb diónak ígérkezik.

Neymar 2025-ig hosszabbított a PSG-vel

Fotó: Getty Images

Neymar hosszú távon elkötelezte magát a PSG-hez, így pályafutásának legjobb éveit biztosan a francia fővárosban tölti. Vajon ez segíthet Kylian Mbappé megtartásában is?

Hosszú hetek várakozásait követően hivatalossá vált: Neymar 2025-ig a Paris Saint-Germain játékosa lesz. Mindent figyelembe véve kevés kétség fűződött ahhoz, hogy a brazil klasszis meghosszabbítja kontraktusát a párizsi klubbal, azonban azt követően, hogy a Manchester City könnyedén kiejtette a Bajnokok Ligájából a PSG-t, néhányan aggódva figyelték a tárgyalások elhúzódását. Neymar is meglehetősen csendes volt, ami tovább fokozta a várakozásokat, elvégre nem sokkal korábban még nyíltan beszélt az újonnan megtalált, Párizs iránti szenvedélyéről.

Aggodalomra nem volt ok, múlt hét szombaton bejelentették, hogy Neymar marad a Paris Saint-Germain játékosa.

Végül nem a várt ötéves szerződést kötötték meg, de ez a megállapodás így is azt jelzi, hogy a 29 éves futballista elkötelezte magát a klubhoz, végleg aláásva mindenféle pletykát a Barcelona esetleges érdeklődésével kapcsolatban. „Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy meghosszabbítottam a szerződésemet 2025-ig a Párizzsal. Igazság szerint boldog vagyok, hogy még négy évig részese lehetek a projektnek, szeretnénk trófeákat nyerni, valamint elérni a legnagyobb álmunkat, ami a Bajnokok Ligája” – fogalmazott a játékos.
picture

Neymart sokan elővették a BL-meccsek után

Fotó: Getty Images

„Az első tényező a boldogság. Az öröm, hogy tagja lehetek ennek a keretnek és csapatnak, a Paris Saint-Germainnek, a klubnak. És ott van természetesen a kötödésem a klubbal, a munkával, a mai kerethez tartozó játékosokkal, illetve egy nagyszerű edzővel, aki egészen biztosan segíteni fog nekünk, hogy még többet érjünk el” – magyarázta Neymar, aki szokatlanul őszintén reagált a korábbi problémákra, amelyek miatt 2019-ben egyértelmű szándéka volt, hogy visszatérjen a Camp Nouba.
Ezeknek a dolgoknak nem lett volna szabad megtörténniük. Voltak vitáink, szomorú pillanataink, összességében azonban a fejlődés nagyon pozitív volt.
A jelek szerint ezeket a problémákat sikerült orvosolni, de legalábbis Neymart meggyőzni, aki így hajlandó karrierje legjobb éveit a PSG-nél eltölteni: a csapattal elért sikerek mellett ráadásul kimondva-kimondatlanul továbbra is ott van az a cél, hogy az egyéni elismeréseket is besöpörje. Az Aranylabdáért folytatott küzdelemben rendre megakadályozták a sérülések, négy év alatt közel 100 mérkőzést hagyott ki a testével kapcsolatos problémák vagy épp eltiltások miatt.
Két lábközépcsonttörés miatt a 2017/18-as és a 2018/19-es idényben is kulcsfontosságú mérkőzéseket hagyott ki, a PSG pedig mindkét alkalommal kiesett a BL-ből. Idén sem volt minden rendben, a Bayern München és Manchester City elleni párharcok előtt ágyéksérüléssel bajlódott. Az angolok elleni vereséget követően azonban így is elővették őt a francia sajtóban, ami ismét rávilágított, hogy korántsem örvend mindenhol nagy népszerűségnek.

Teljesítményét „katasztrofálisnak minősítette a France Football, a L’Equipe „elképesztő pazarlásról írt, a korábbi BL-döntős Jerome Rothen pedig kijelentette: „Amennyiben a PSG Neymarral szeretne előbbre lépni, változtatnia kell a játékosnak a viselkedésén."

picture

Mbappé és Neymar - vajon a jövőben is egymás mellett játszanak?

Fotó: Getty Images

A csapat legnevesebb játékosaként – talán azt is megkockáztathatjuk, hogy a projekt arcaként – számolni kell ezekkel kritikákkal, főleg, hogy viszonylag ritkán ad ilyesmire okot. 115 mérkőzésen szerzett 89 góljával és 49 asszisztjával a klub történetének 10 legeredményesebb gólszerzőjének egyike, amit relatíve rövid idő alatt ért el. Neymar jelentősége ráadásul túlmutat a pályán: a fiatalok körében mért népszerűsége fontos eszköz lehet a hitelességet és soft power stratégiát felépíteni szándékozó katari tulajdonosi kör kezében.
150 millió Instagram-követőjével csak olyan nagyságok számítanak nála is piacképesebbnek, mint Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo. Ennek megfelelően jelentős hatással bír a PSG brandre is: 2017-ben, a leigazolását követő első 24 órában 12 ezer Neymar-mezt adott el a Párizs, durván egymillió eurós forgalmat lebonyolítva, a klub honlapjának látogatottsága pedig meghétszereződött. A mostani szerződéshosszabbítás talán abban is segítséget jelenthet, hogy a klub meggyőzze a másik sztárt, Kylian Mbappét a maradásról. Vele szintén hónapok óta tárgyalnak, ám a világbajnok támadó eddig minden ajánlatot visszautasított.
Mbappé fontos döntés előtt áll, hiszen ha elkötelezi magát a PSG-hez, onnantól kis túlzással mozdíthatatlanná válik a következő években, a mostani gazdasági helyzetben legalábbis nehéz elképzelni, hogy valaki ki tudja vásárolni. Érdeklődő minden bizonnyal lenne iránta, eddigi első számú kérője pedig az a Real Madrid volt, amelyhez bevallottan szívesen csatlakozna. A Szuperliga-fiaskó és a kiválás hátterében álló anyagi problémák, Zinedine Zidane jövője, az egyre csak idősödő keret azonban mind-mind olyan tényező lehet, ami eltántoríthatja a váltástól.
Az a tény pedig, hogy a PSG ismét megvillantotta gazdasági erejét a Neymar-féle megállapodással, talán épp arról győzheti meg, érdemes bízni a projektben.
Forrás: Goal
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés