Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kitört az egoharc a PSG-nél, most épp Mbappé panaszkodik Neymarra

Németh Dániel

Frissítve 28/09/2021 - 15:34 GMT+2

Tudtuk, hogy Mauricio Pochettinónak nehéz dolga lesz csapatot formálni a Paris Saint-Germainből, de a kezdet talán a vártnál is bonyolultabb.

Kylian Mbappe és Neymar

Fotó: Getty Images

Tehetség terén kevesen veszik fel a versenyt a párizsiakkal, ám ennyi egót nem egyszerű megfelelő keretek között tartani. Ez már néhány hét elteltével is látszódik.


A tabellára pillantva minden szépnek és jónak tűnik, hiszen a PSG mind a nyolc eddigi mérkőzését megnyerte a Ligue 1-ben, köztük egy Lyon elleni rangadóval. Mégsem lehet azt mondani, hogy minden rendben megy a klubnál, több jel is arra utal, komoly feszültség van az öltözőben. Nagy visszhangja volt annak, hogy Lionel Messi mennyire rosszul viselte a lecserélését, az olasz lapok arról írnak, Gianluigi Donnarumma elégedetlen a helyzetével, most pedig a Kylian Mbappé és Neymar közötti ellentét adhat okot aggodalomra.
A brazil támadó a Montpellier ellen 2-0-ra megnyert bajnokin gólpasszt adott Julian Draxlernek, mire a kispadon ülő Mbappé csak annyit mondott: „Nekem bezzeg sosem passzol ebben a helyzetben.” A téma természetesen előkerült a sajtótájékoztatón is, Pochettino pedig – talán némileg meglepő módon – beleállt a kérdésbe. „Riválisok között ilyesmi előfordul a fociban, de mindig a győzelem a cél. A kereten kívül nagy visszhangot váltott ki, belül azonban semmi ilyesmi nem volt” – mondta a vezetőedző.
Beszéltek egymással, én is beszéltem velük, azt pedig láthatták, hogy az edzésen nevettek is.
Problémák ide vagy oda, nehéz elképzelni, hogy a francia bajnokságot idén is elveszítse a PSG, így az az igazi kérdés inkább az lesz, sikerül-e a Bajnokok Ligájában győzelemre esélyes csapatot építeni. Mostani állapotában – dacára a rengeteg világsztárnak – egészen biztosan nem tekinthető annak, sem támadásban, sem védekezésben nem igazán kiforrott még a játék. Kedden mindenesetre nagy erőpróba vár a PSG-re, hiszen a tavalyi döntős Manchester Cityt fogadja hazai pályán, amely mérkőzésen kiderülhet, hol tartanak az elithet képest.
picture

Messi, Neymar, Mbappe

Fotó: Getty Images

Miközben a két projekt természete hasonló – legalábbis ami a hátteret és a célokat illeti – a koncepció egészen más. Manchesterben 2016 óta minden az edző körül forog, a keretet próbálják Pep Guardiola ízléséhez igazítani (részben már az érkezése előtt elindult ez a folyamat), teljesen szabad kezet kap munkaadóitól. Ezzel szemben a PSG-nél régóta az egyéniségek dominálnak, a vezetőedző elsődleges feladata egy recsegő-ropogó játékrendszer kialakítása, amely elég tartást ad ahhoz, hogy a többit elöl megoldják.
A feladathoz azonban nem csak a taktikai finomhangolás szükséges, az öltözőn belüli konfliktusokat ugyanúgy el kell simítani, és ez legalább akkora kihívásnak tűnik, mint megoldani a védekezést Messi, Neymar és Mbappé mögött. A brazil világsztár májusban még a „testvérének” nevezte Mbappét, a pályán pedig kimondottan hatékony párost alkottak, négy idény alatt 31-szer osztottak ki egymásnak gólpasszt. Ebben az idényben még egyszer sem, ami a kevés mérkőzést figyelembe véve nem meglepő, ám úgy tűnik, más is meghúzódik a háttérben.
Az edzéseken tapasztalt, látszólagos jó hangulat ellenére érezhető némi feszültség a felek között, amihez az öltözői hierarchiát jelentősen megváltoztató Messi is hozzájárulhatott. Hogy pontosan mivel, arról szintén Pochettino beszélt. „Most épp abban a helyzetben vagyunk, hogy Leo, Angel Di Maria és Neymar jól ismerik egymást, Kyliant pedig be kell vonni ebbe a csapatba. Ez némi időbe telhet” – ismerte el a vezetőedző. Vagyis a francia támadó úgy érezheti, elszigetelődött valamelyest a csapaton belül, főleg, ami a támadókat illeti.
picture

Messi zokon vette, hogy Pochettino lecserélte a Lyon ellen

Fotó: Getty Images

A frusztrációt a pályán nyújtott teljesítményük is fűtheti: bár Mbappé kimondottan jól kezdte a szezont, a PSG közel sem tűnt meggyőzőnek, a nyolc megnyert bajnoki közül egyedül a Clermont ellen sikerült megnyugtatóan győzniük. A BL-ben pedig rögtön meglepetéssel indítottak, ugyanis csak 1-1-es döntetlent értek el a Club Brugge otthonában, így máris lépéshátrányba kerültek a Manchester Cityvel szemben. Ha pedig Párizsban kikapnának a Citytől, ami simán benne van, akkor szinte el is búcsúzhatnak az első helytől az A-csoportban.
A világbajnok támadó az első hét mérkőzésén gólt szerzett vagy gólpasszt adott, a Metz és a Montpellier ellen viszont érezhető volt rajta, nem elégedett a teljesítményükkel. Frederic Antonetti, a Metz vezetőedzője élesen kritizálta Mbappé viselkedését, miután a támadó azt követően próbált gólt szerezni, hogy ápolás miatt rúgták ki a labdát a metziek. „Ha azt akarja, hogy szeressék, akkor jobban kell viselkednie. Csodálom a játékát, nagyon erős, de profitálna abból, ha ennél alázatosabb viselkedést mutatna” – jelentette ki.
A meccsen észre sem lehetett venni, ami előfordul vele, ha nem kap területet.
Hasonló volt a helyzet a Montpellier-vel szemben is, ahol végül Neymar és az ő nem létező passzain dühöngött egy sort. Ezekre a megnyilvánulásokra valószínűleg akkor is harapna a sajtó és a közvélemény, amennyiben kiválóan menne a PSG-nek, a kohézió hiányában pedig még nagyobb a jelentőségük. Pochettinónak tehát minél gyorsabban kézbe kellene venni az irányítást, ellenkező esetben nagyot hasalhat a Paris Saint-Germain a Bajnokok Ligájában, ez azonban cseppet sem ígérkezik könnyű feladatnak.
Forrás: Goal

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés