Teljes átalakulás jöhet a Real Madrid védelmében

Eurosport
Eurosport

Publikálva 17/03/2021 - 15:45 GMT+1

Sergio Ramos esetében az a kérdés, hosszabbít-e egyáltalán, de Raphael Varane távozásával kapcsolatban is vannak hírek.

Fotó: Eurosport

Komoly változásokat hozhat a nyár a Real Madridnál, amely akár a teljes védelmet is érintheti. Bár a klub régóta tárgyalásokat folytat Sergio Ramos új szerződéséről, nem biztos, hogy képes vagy hajlandó teljesíteni a csapatkapitány fizetési igényeit. Közben a másik belső védő, Raphael Varane sem biztos, hogy a spanyol fővárosban folytatja a pályafutását.

A Zinedine Zidane fémjelezte korszak (főleg nemzetközi) sikerességének az volt az egyik kulcsa, hogy azt több pillér fogta össze. Természetesen Cristiano Ronaldo teljesítménye váltotta ki a legnagyobb nyilvánosságot, aki számos kulcsfontosságú pillanatot döntött el a Real javára. Emellett a középpályán labdabiztos világklasszisaira támaszkodva jóformán bárkire képes volt ráerőltetni akaratát a Madrid, hátul pedig a Sergio Ramos-Raphael Varane alkotta kettős Európa egyik, ha nem a legjobb belső védő duójának számított.
Nem szabad lebecsülni annak a jelentőségét, hogy két ilyen képességű, egymást nagyszerűen kiegészítő védőre számíthatott Zidane ebben az időszakban. Ramos elsősorban vezetői képességeivel és agresszivitásával segítette csapatát, miközben Varane inkább az intelligenciáját és a sebességét kamatoztatta. Nyilván nem véletlen, hogy 2016 óta csak a sérülések vagy az eltiltások akadályozták meg Zidane-t abban, hogy pályára küldje ezt a párost. Idén nyáron mégis könnyedén előfordulhat, hogy mindketten távoznak a Santiago Bernabeuból.

Még mindig tárgyalnak Ramos szerződéséről

Ramos szerződése pár hónapon belül lejár, vagyis - ha nem sikerül megállapodni a hosszabbításról - nyáron kedvére válogathat a klubok és az ajánlatok közül. Utóbbi fontos szempont, a 35 éves védő ugyanis több pénzt várna, mint amennyit a Real Madrid ajánlott neki. A klub azt szeretné, ha a védő megelégedne a mostani bérének 75%-val, hogy ezáltal is igazodjanak a megváltozott gazdasági helyzethez, Ramos és a képviselői ellenben úgy vélik, megérdemli a teljes fizetést, ráadásul hosszabb periódusban gondolkoznak.
Ramos többször belengette már a távozását, most azonban alapja is lehet | EurosportFél évvel ezelőtt Sergio Ramos még biztos volt abban, hogy a Real Madridnál fogja befejezni a pályafutását, és hamarosan sikerül kialkudni az új szerződését is. A felek - elsősorban az anyagi különbségek miatt - azóta sem jutottak közelebb a megoldáshoz, így a védő már szabadon tárgyalhat más klubokkal is.
2019-ben Ramos azt mondta: "a Realból szeretnék visszavonulni, akár ingyen is futballoznék a klubnál", ám ez inkább csak póz volt, mintsem komolyan vehető ajánlat. A védő részéről egyébként az a nyilatkozat egy reakció volt, miután Florentino Pérez azt állította, a csapatkapitány - nyilvánvalóan az anyagi érdekeket szem előtt tartva - Kínába akart igazolni. "Bizonytalan a helyzet" - ismerte el nemrég Ramos. "Maradni szeretnék, de nincs újdonság. Most a felépülésre koncentrálok, hogy jól zárjuk az évet."
Egy dolog biztos: ha Zidane marad a kispadon, ő a továbbiakban is számítana a védőre, múlt héten például egyből berakta a kezdőbe a frissen felépült játékost. "Őszinte leszek és el kell mondanom, fogalmam sincs, mi lesz a sorsa" - nyilatkozta az edző. "Azt szeretnénk, ha maradna. Mindig fontos játékos lesz, szeretném, ha nálunk folytatná." Zidane helyzete azonban legalább annyira bizonytalan, mint Ramosé: a csapat újjáépítésének feladatát nem sikerült megoldania, a fiatalok közül kevesen fejlődtek, ami változásra kényszerítheti Pérezt.

Varane még értékesebb

Ramos kapcsán mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy bármennyire is ikonikus játékossá nőtte ki magát a Madridban, az életkora bizonytalanító tényezőnek számít. A klubok egyre kevésbé szeretik elkötelezni magukat anyagilag veterán játékosok mellett, ugyanis egy esetleges formahanyatlás után jóformán lehetetlen megszabadulni tőlük. Ezt a Real a saját kárán tanulta meg Gareth Bale kapcsán, akivel a közismert sérülékenysége ellenére kötöttek hosszú távú és brutális összegű kontraktust, és most konkrétan azért fizetnek neki, hogy máshol játsszon.
Más a helyzet Varane esetében, aki személyében talán nem annyira meghatározó játékos, mint Ramos, viszont a maga 27 évével most lép a legjobb korba, ezáltal rá középtávon is építhet a klub. Mostani szerződése 2022-ig szól, amit a Real szeretne meghosszabbítani, a spanyol sajtó szerint inkább kevesebb, mint több sikerrel. Biztosra vehetjük, hogy a topklubok figyelemmel követik a helyzetét, és már a nyáron lépéseket tehetnek a leigazolása érdekében, a szerződés hossza miatt ugyanis olcsóbban szerezhetnék meg, mint egyébként.

Egyre inkább sorakoznak a hiányposztok

Pérez az utóbbi években elterelte a klubot a galaktikus vonalról, és inkább fiatal tehetségek megszerzésére összpontosított. Bár a keret még mindig erős, a 2016 utáni dominanciának már csak az árnyéka maradt, és egyre több hiányposzttal rendelkeznek a madridiak. A legnagyobb természetesen a támadósorban akad, ahol Ronaldo távozását követően - jobb híján - Karim Benzema vette át az első számú gólfelelős szerepét. Sem a fiatal brazilok, sem a százmilliós Eden Hazard nem tudott belenőni ebbe a szerepbe.
picture

Hazard nem vált be a Real Madridban.

Fotó: Eurosport

Régóta rebesgetik a sajtóban, hogy Pérez a két korszakos fiatal tehetség, Erling Haaland és Kylian Mbappé közül legalább az egyiket szeretné Madridba csábítani. Ehhez viszont komoly pénzt kell előteremteni, az ugyanis már a járvány előtt nyilvánvaló volt, hogy a klub nem feltétlenül tudja erőből letarolni a piacot. Ramos fizetésének elengedésével, Varane esetleges eladásával nem csekély összeget tudna felszabadítani a klub, ugyanakkor egy jelenleg megoldottnak látszó poszton keletkezne újabb befoltozandó lyuk.
Így kerülhet képbe David Alaba, aki idén nyáron szabadon igazolható játékosként távozik a Bayern Münchentől. A sokoldalú osztrák karrierje elején még támadó középpályás volt, de aztán szép lassan a védelem tengelyében találta meg a helyét. "Lenyűgözött engem balhátvédként, de középen szerintem a világ egyik legjobbja" - mondta róla csapattársa, Joshua Kimmich. Labdás képességeket figyelembe véve Alaba könnyedén képes lenne Ramos helyére lépni, míg sebesség terén Varane pótlására lenne alkalmas.
Van még egy szempont, ami esetleg Pérezt arra sarkallhatja, hogy felrázza egy kicsit a Madridot. Az utóbbi években a játék egyre inkább a védekező foci irányába tolódott el, amit mindig is nehezen toleráltak a fővárosban, elég csak Fabio Capellót megkérdezni erről. Zidane is inkább az olaszos, pragmatikus vonal képviselője, elsősorban a győzelem foglalkoztatja, mintsem az odáig vezető út, ez az irány azonban Ramos és Varane nélkül aligha tartható fenn. Vagyis az ő távozásuk alapvető változásokat idézne elő Madridban.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés