Ritka, hogy az Atlético Madrid az esélyes a Barcelona elleni rangadón. Most ez lett volna a helyzet, ha nem sújtja sérülés- és betegséghullám a fővárosiakat a szombati találkozó előtt. Persze a katalánok sem panaszkodhatnak pozitív energiákra, ráadásul megint csak Messi a fő téma a spanyolországi (és világ-) sajtóban.


Sok mindenre választ adhat a szombat esti Atlético – Barcelona rangadó. Például arra, tényleg komoly kihívója lehet-e a két „nagynak” a „kisebbik” madridi csapat, vagy ha úgy tetszik, a „munkásabb”.
A Real Madrid és a Barcelona is rosszul kezdte a bajnokságot, már két-két vereségnél tartanak nyolc, illetve hét mérkőzés után, így nem csoda, hogy sokan a remekül rajtoló Atléticót kiáltották ki elsőszámú bajnokesélyesnek. A katalánok jelenleg 3-2-2-es mutatóval, 11 ponttal a nyolcadikak a La Ligában, a fővárosiak pedig veretlenül (5-2-0) a dobogó harmadik fokán állnak. Diego Simeone együttese jó formában van otthon, legutóbbi négy mérkőzését megnyerte, 11:1-es (!) gólkülönbséggel. A gránátvörös-kékek a BL-ben viszont hibátlanok, míg a „matracosok” egy-egy győzelemmel, döntetlennel és vereséggel állnak.
Liga
Úton Messi hetedik Aranylabdája – legalábbis az edzője szerint
19/07/2021 13:43

Korona- és FIFA-vírus


A kezdés igen fontos Spanyolországban (is), aki az elején lemarad, sokszor behozhatatlan hátrányra tesz szert fő riválisával szemben. Erre utalt a madridi Marcának adott interjújában a korábbi csapata elleni rangadót koronavírusos megbetegedés miatt biztosan kihagyó Luis Suárez is, aki a válogatottnál fertőződött meg, így Uruguayban maradt karanténban.
„Aki már az elejétől kezdve kevesebbet hibázik, nagy esélyese a bajnoki címnek. Én, aki játszottam Barcelonában, tudom, milyen nehéz felzárkózni, ha már az első fordulókban pontokat hullajtasz. Szilárdnak kell lenni végig. Nem kezdett jól se a Real, se korábbi klubom, de a végsőkig fognak harcolni, ez biztos.”

Hat bajnoki, öt gól – hiányozni fog Madridban Suárez |

Fotó: Eurosport

Természetesen Leo Messiről is kérdezték az uruguayit a Marca munkatársai.
„Sokat beszélek vele, de focin kívüli dolgokról, és arról sem ejtünk szót, mi történt vele a nyáron az esetleges távozásával kapcsolatban. A mindennapi életünkről beszélgetünk, nemrég volt például az egyik fiam szülinapja, ahogy az ő egyik gyermekének, Thiagónak is. Szóba kerül a vírus is sokszor, de a futball, a kihagyott helyzetek, a taktika ritkán. Jobban érdekel minket, hogy van a család, mint a labdarúgás.”
Az ex-barçás mellett hiányzik majd honfitársa, Lucas Torreira, ő szintén a Covid miatt hagyja ki a meccset. Héctor Herrera combizomsérülés következtében hagyta el Mexikó válogatott összetartását, és Stefan Savić sem teljesen egészséges, ő szintén korábban tért vissza Madridba Montenegróból, bár legalább egyéni foglalkozáson részt vett szerdán.  Šime Vrsaljko régóta nem bevethető térdsérülés miatt,a legújabb áldozata a spanyolok által csak „FIFA-vírusnak” hívott jelenségnek pedig Manu Sánchez, aki a spanyol U21-ből jött vissza sérülten, pedig csupán a 78. percben állt be az Izrael elleni győztes találkozón. Ő nem akkora érvágás Simeonének, hiszen előtte áll a sorban Renan Lodi és Mario Hermoso is a bal oldalon, de az átok az átok.
Felépült ellenben Diego Costa, aki pótolhatja Suárezt – amennyiben állapota engedi, hogy kezdőként bevethető legyen –, Vitolo (ők ketten szerdán már fél edzés erejéig együtt tréningeztek a társakkal), illetve két hét után újra bevethető Yannick Carrasco, aki teljes értékű munkát végez hétfőtől.
Bár nagy érvágás a Barçától nem éppen szépen elváló uruguayi hiánya a derbiről, a csatár szerint az argentin edző karizmatikussága a biztosíték arra, hogy a ma lehetőséget kapók is olyan teljesítményt nyújtanak majd, mint az alap kezdőcsapat jelenleg sérült/beteg tagjai.
„Diego Simeone személyisége, attitűdje garancia arra, hogy aki épp nem játszik, az segíti a másikat. Mindenki odateszi magát, edzőnkegészséges versenyhelyzetet teremt, ettől pedig minden játékos fejlődik” – mondta a rotációról Suárez, aki beszélt a Barçával történt szakításáról is.
„Nem volt könnyű menet Madridba költözni és megszokni, eleinte szomorú voltam és fájt nagyon, ahogy távoztam, de már boldog vagyok és élvezem a pillanatot. Ahogy már mondtam sokszor, ha bezárul előtted egy ajtó, kinyílik öt nagy kapu, ahol megbecsülik a munkát, a profizmust és az addigi pályafutásodat. Az egyik helyen nem akartak, máshol igen. Taktikai okokból, vagy hívhatjuk, ahogy akarjuk, változást akartak a csapatnál. El kellett fogadnom, hogy nem számítanak rám, le kellett vonni a következtetéseket. Most már a jelennek kell élnem az Atletinél.”

„Nettó baromság” – persze, hogy Messi a téma


Sokkal nem áll jobban a Barcelona sem, amely szintén első számú gólvágóját veszítette el nemrég hónapokra Ansu Fati személyében. Jó hír is akad azonban a katalán fővárosban: Samuel Umtiti újra a társakkal edzett, ahogy Philippe Coutinho is. Előbbi azonban nem került még be a meccskeretbe, s nem bevethető Fati mellett Sergi Busquets és Ronald Araújo sem. Neto külön mozgott a pénteki, mérkőzés előtti utolsó otthoni edzésen a társaktól, a kétkapuzásnál a 19 éves, saját nevelésű Arnau Tenas volt Marc-André ter Stegennel szemben a másik kapus. Ő ott lesz Madridban a kispadon (a kisebb sérülése ellenére Netoval egyetemben), ahogy a szintén a B-ből felhívott védő, Óscar Mingueza is. Utóbbi egyébként ott ült a Ferencváros ellen a kispadon, életében először bekerülve a Barcelona BL-keretébe.
A rangadó előtti sajtótájékoztatón, még Katalóniában Ronald Koemant leginkább Messiről és az argentin Antoine Griezmannhoz fűzűdő viszonyáról faggatták az újságírók – előbbit védelmébe vette a vezetőedző.
„Megértem Messi dühét. Ilyen hosszú utazás után egyből Antoine-ról kérdezni tiszteletlenség, én is utálnám az újságírókat. Értem azt is, hogy nektek
(az újságírók – a szerk.)
a viták az érdekesek, de én az öltözőben semmilyen feszültséget nem látok köztük. A korábbi ügynök állítása, akivel három éve nem beszélt Griezmann, pedig nettó baromság.”
A holland szakember a folyamatos késői kezdésre (este 9-kor játszanak Madridban) is panaszkodott egy sort – utóbbi tíz találkozójukból hét kezdődött 21 órakor, egy pedig fél tízkor, az idegenbeliek közül valamennyi az esti időpontban.

Messi és Griezmann – két jó barát (?) |

Fotó: Eurosport

„Minden egyes idegenbeli meccsünk 9-kor vagy azután kezdődik. Nem gondolnak a játékosokra, akik háromnaponta lépnek pályára. Ez rossz irány. Értem én, hogy mindenki látni akar egy Atlético – Barçát, de a többi…? Másnap hajnalban esünk haza, kedden pedig újabb megméretés jön. Ráadásul a válogatott szünet után másfél napja maradt a csapatoknak felkészülni.”
A „kötelező” bulvárkörök után a lényegről is beszélhetett Koeman, aki bonyolult mérkőzést vár egy erős ellenféllel szemben, kiemelve kollégája szerepét.
„Bízunk magunkban. Sok szó esik a hiányzóikról, de mi sem állunk sokkal jobban létszámban. Suárez? Nem könnyebbültem meg attól, hogy nem játszik. Ott van helyette például
João Félix
, aki nagy tehetség, óriási jövő előtt áll és már most kulcsember. Nálunk Busquets esett ki, Coutinho viszont visszatért, ő nagy erősítés. Mindenképp jó eredményt kell elérnünk, hosszú a liga és kellenek a pontok, főleg egy közvetlen rivális ellen, amely címeket akar nyerni hozzánk hasonlóan. Több rendszerben tudnak játszani az alapfelállás mellett, és remekül tudják tartani az eredményt, minden évben kiváló a védelmük Simeonénak köszönhetően.”
Koeman kiemelte, jó úton haladnak, változtattak több dolgon, melyek korábban nem működtek, a Juventus elleni győzelem pedig önbizalmat is adott együttesének.
Liga
Messi marad a Barcában, de már megvan, hova igazol utána
03/06/2021 11:44
Liga
Konkrét koncepció nélkül választotta ki új edzőjét a Real Madrid
02/06/2021 15:34