Az utolsó fordulóra maradt a spanyol bajnokság legfontosabb kérdése: melyik madridi klub nyeri a bajnoki címet? Az Atlético volt lépéselőnyben: egy győzelemmel mindenképpen behozhatatlan előnyre tettek szert.

Ez a bajnoki cím csupán a harmadik volt a kisebb madridi csapatnak az elmúlt 25 évben és a második, amit az argentin edzővel nyertek. Az elmúlt 10 évben mégis összesen nyolc trófeát tudhat magáénak a csapat, ami rekord a klub történetében. Egyesek szerint azonban ez a bajnoki cím minden eddiginél fontosabb: arra a mentális erőre épült, a győzelembe vetett hitre, amit Diego Simeone a csapatban kiépített.
Való igaz, az ikonikus vezetőedző a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón így nyilatkozott:
La Liga Santander
Sokáig hátrányban volt, de a végjátékban fordított az Atlético
21/09/2021 19:41
„Ahogy az egész világ, mi is nagyon nehéz éven vagyunk túl. Éppen ezért egy ilyen időszakban szerzett bajnoki cím mindenképpen mérföldkő. Sokat jelent ez a klubnak. (...) Nagyjából 5-6 héttel ezelőtt mondtam a szakmai stábnak: mostantól, ha találkozunk, nem úgy köszöntjük egymást: Helló. Hanem azt mondjuk: »Bajnokok leszünk idén!« És valóban ez is történt.”
Sok minden szólt ellenük, amit ezzel a mentalitással kellett ellensúlyozni. 67 rúgott góljuk felülteljesítésnek számít az összeadott 53,07-es xG mutató mellett, ahogy a kapott gólok tekintetében is ez a helyzet. Összesen 25-ször zörgött Oblak hálója a bajnokságban, az ellenük játszott csapatok 37,8-as xG-jével ellentétben. Ez 26,73 különbség, ami messze a legmagasabb az elvárt és a megvalósult rúgott és kapott gólok tekintetében Európa 5 nagy bajnokságában.

Luis Suarez, a goleádor

A 67 rúgott gól majdnem egyharmadát a Barcelonából tavaly nyáron elküldött, pályájából már kifelé tartó Luis Suarez lőtte. Az uruguay-i csatárral Simeone pedig megtalálta azt a hiányzó láncszemet a támadó harmadban, amit Antoine Griezmann távozása óta keresett, és amit João Félix nem tudott betölteni. A portugál 7 gólt lőtt, és 6 gólpasszt adott idén a bajnokságban.
Suarez egy versenyre termett ember, egy igazi goleádor, aki – miután tavaly nyáron elküldte a Barça – meg akarta mutatni, hogy még lehet rá számítani. A csapat segített neki, és egyre inkább bevonódott a játékba. Egyre magabiztosabban játszott, és fantasztikus szezont zárt.
Nem látja ezt másként az érintett sem, aki a győztes gólt lőtte a Valladolid elleni sorsdöntő idegenbeli mérkőzésen. Könnyeit törölgetve így nyilatkozott a mérkőzés után:
„Sok dolog kavarog bennem. Nehéz helyzeteket kellett átmenni idén. A szezon elején nagyon alacsonyan volt az önbizalmam... De az Atlético Madrid kinyitott egy ajtót, és megmutatta, hogy még érek valamit. Mindig hálás leszek ennek a nagyszerű klubnak, hogy bíztak bennem. (...) sokaknak volt nehéz mellettem: a feleségem, a gyerekeim, nap mint nap mellettem álltak. Hosszú ideje vagyok a futballban, de ebben az évben volt a legnehezebb.”

Sose maradj le a cikkeinkről, iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy minden reggel megérkezzenek a postaládádba a legfrissebb híreink!
UEFA Bajnokok Ligája
Szoboszlaiéknak nem lesz könnyű dolga - megvan a Bajnokok Ligája csoportbeosztása
26/08/2021 17:44
La Liga Santander
Messi hiánya nem látszott meg a Barcelonán a szezon első meccsén
15/08/2021 20:19