Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Simeone: Suarez nálunk újra életre kelt

Sergő Z. András

Frissítve 23/05/2021 - 21:16 GMT+2

Hét év után nyert újra bajnoki címet az Atlético Madrid.

Luis Suarez of Atletico de Madrid celebrates after scoring their side's second goal during the La Liga Santander match between Real Valladolid CF and Atletico de Madrid at Estadio Municipal Jose Zorrilla on May 22, 2021 in Valladolid, Spain.

Fotó: Getty Images

Az utolsó fordulóra maradt a spanyol bajnokság legfontosabb kérdése: melyik madridi klub nyeri a bajnoki címet? Az Atlético volt lépéselőnyben: egy győzelemmel mindenképpen behozhatatlan előnyre tettek szert.

Ez a bajnoki cím csupán a harmadik volt a kisebb madridi csapatnak az elmúlt 25 évben és a második, amit az argentin edzővel nyertek. Az elmúlt 10 évben mégis összesen nyolc trófeát tudhat magáénak a csapat, ami rekord a klub történetében. Egyesek szerint azonban ez a bajnoki cím minden eddiginél fontosabb: arra a mentális erőre épült, a győzelembe vetett hitre, amit Diego Simeone a csapatban kiépített.
Való igaz, az ikonikus vezetőedző a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón így nyilatkozott:
„Ahogy az egész világ, mi is nagyon nehéz éven vagyunk túl. Éppen ezért egy ilyen időszakban szerzett bajnoki cím mindenképpen mérföldkő. Sokat jelent ez a klubnak. (...) Nagyjából 5-6 héttel ezelőtt mondtam a szakmai stábnak: mostantól, ha találkozunk, nem úgy köszöntjük egymást: Helló. Hanem azt mondjuk: »Bajnokok leszünk idén!« És valóban ez is történt.”
Sok minden szólt ellenük, amit ezzel a mentalitással kellett ellensúlyozni. 67 rúgott góljuk felülteljesítésnek számít az összeadott 53,07-es xG mutató mellett, ahogy a kapott gólok tekintetében is ez a helyzet. Összesen 25-ször zörgött Oblak hálója a bajnokságban, az ellenük játszott csapatok 37,8-as xG-jével ellentétben. Ez 26,73 különbség, ami messze a legmagasabb az elvárt és a megvalósult rúgott és kapott gólok tekintetében Európa 5 nagy bajnokságában.

Luis Suarez, a goleádor

A 67 rúgott gól majdnem egyharmadát a Barcelonából tavaly nyáron elküldött, pályájából már kifelé tartó Luis Suarez lőtte. Az uruguay-i csatárral Simeone pedig megtalálta azt a hiányzó láncszemet a támadó harmadban, amit Antoine Griezmann távozása óta keresett, és amit João Félix nem tudott betölteni. A portugál 7 gólt lőtt, és 6 gólpasszt adott idén a bajnokságban.
Suarez egy versenyre termett ember, egy igazi goleádor, aki – miután tavaly nyáron elküldte a Barça – meg akarta mutatni, hogy még lehet rá számítani. A csapat segített neki, és egyre inkább bevonódott a játékba. Egyre magabiztosabban játszott, és fantasztikus szezont zárt.
Nem látja ezt másként az érintett sem, aki a győztes gólt lőtte a Valladolid elleni sorsdöntő idegenbeli mérkőzésen. Könnyeit törölgetve így nyilatkozott a mérkőzés után:
„Sok dolog kavarog bennem. Nehéz helyzeteket kellett átmenni idén. A szezon elején nagyon alacsonyan volt az önbizalmam... De az Atlético Madrid kinyitott egy ajtót, és megmutatta, hogy még érek valamit. Mindig hálás leszek ennek a nagyszerű klubnak, hogy bíztak bennem. (...) sokaknak volt nehéz mellettem: a feleségem, a gyerekeim, nap mint nap mellettem álltak. Hosszú ideje vagyok a futballban, de ebben az évben volt a legnehezebb.”

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés