A kedd délelőtti kihallgatás után szabadlábon távozhatott a bíróságról Josep Maria Bartomeu, az FC Barcelona volt elnöke, aki hétfői előállítását követően az éjszakát a rendőrségen töltötte.


Hétfőn a spanyol rendőrség gazdasági osztályának bűnügyi nyomozói a klub székházában vizsgálódtak, majd a rendőrségre kísérték a katalán klub több vezetőjét. Bartomeu mellett előállították a korábbi elnök jobbkezét, az elnökség volt igazgatóját, Jaume Masferrert, továbbá Roman Gómez Pontit, a klub jogi osztályának vezetőjét és Óscar Graut, a jelenlegi főigazgatót. A rendőrségen egyikük sem tett tanúvallomást, utóbbi két személy végül távozhatott is.
Velük ellentétben Bartomeu és Masferrer a rendőrségen töltötte az éjszakát. Onnan a délelőtt folyamán a bíróságra szállították őket, ahol szinten éltek a jogaikkal, és nem tettek vallomást. A bíró ezután elrendelte szabadlábra helyezésüket.
La Liga Santander
Milyen játékstílus várható a Barcelonához visszatérő Xavitól?
10/11/2021 14:52
Jogi források a sajtónak megerősítették, hogy a bíró egyben megszüntette a BarcaGate néven emlegetett ügyben a rendőrség által folytatott vizsgálati anyag titkosítását, így ahhoz mostantól már az érintettek is hozzáférhetnek és megismerhetik annak részleteit. Amint erre sor kerül, a két vizsgált személy egy későbbi időpontban vallomást tesz a bíróságon.
Egy évvel ezelőtt került a spanyol sajtóban napvilágra, hogy egy külsős PR cég a klub megbízásából a közösségi médiában több mint száz álprofil segítségével ellenkampányt folytat a Bartomeut kritizáló egykori és jelenlegi játékosokkal szemben. Beszámolók szerint hat tételben csaknem egymillió eurónyi (363,8 millió forintot) összeget fizettek ki a cégnek ezért a munkáért.
Bartomeut és Masferrert hűtlen kezeléssel, korrupcióval és pénzmosással vádolták, és lemondott az ügyben megkerült igazgatóság több tagja. Október végén pedig távozott elnöki posztjáról Bartomeu is.
Az FC Barcelonánál vasárnap rendezik az elnökválasztást, amit január 24-én a koronavírus-járvány miatt halasztottak el. A három jelölt a klubot 2003 és 2010 között már irányító, legesélyesebbnek tartott Joan Laporta, valamint Víctor Font és Toni Freixa.
MTI
La Liga Santander
Egy edzőváltás nem fogja varázsütésre megoldani a Barcelona problémáit
30/10/2021 16:17
La Liga Santander
Egyre kilátástalanabb helyzetben van a Real Madrid sztárja
30/10/2021 10:38