A mostani szezonban alaposan rájár a rúd a Barcelonára. Az aggasztó folyamatok, a növekvő anyagi nyomás és Lionel Messi bizonytalan helyzete mellett a sérülések sem kímélik a csapatot. Nemrég hónapokra kidőlt az idényt kiválóan kezdő Ansu Fati, komoly űrt hagyva ezzel a támadósor bal szélén. A megoldás akár házon belülről is jöhetne, de ehhez kisebb csodára van szükség.


2017-ben is nyilvánvaló volt, hogy Ousmane Dembélé elsősorban azért került a Barcelonához, mert a klub vezetősége pánikkal reagált a Neymar sokkolóan ható távozására. A francia szélső tehetségéhez nem férhetett kétség, első és egyetlen dortmundi évében már a Bundesligában és a Bajnokok Ligájában is megvillantotta képességeit: 42 mérkőzésen 8 gólt és 18 gólpasszt jegyzett. Ezekből a számokból ugyanakkor az is világosan kiderül, hogy az igazi berobbanás még nem jött el Dembélé karrierjében, amikor bekopogtatott érte a Barcelona.
A kétségbeesett katalánok nem sajnálták a pénzt, 105 millió eurót utaltak a Dortmundnak, ami tovább fokozta a nyomást a fiatal szélsőn: nem csak a Neymar által hagyott űrt kellett betöltenie játékával, de a százmilliós státusszal is meg kellett birkóznia. Három év távlatából mondhatjuk, hogy ez nem sikerült neki. Hol a mentalitásával, hol a testével adódtak problémák (a kettő nyilván összefügg), és képtelen volt stabilizálni a helyét Barcelonában. Olyannyira, hogy a klub hajlandó lett volna anyagi veszteséget benyelni, hogy szabaduljon tőle.
Liga
A Real megmutatta, miért kell a 94. percig harcolni
09/05/2021 21:26
Nemrég újabb súlyos csapás érte a Barcelonát, kiderült ugyanis, hogy Ansu Fatira hosszú ideig nem számíthat Ronald Koeman. A spanyol válogatott támadó alapembernek számított a 2020/21-es idényben, az első hét bajnokin négy akciógólt jegyzett, amivel jelenleg ő a csapata legeredményesebb játékosa. Fati a Betis elleni mérkőzésen fájdalmat érzett a térdében, Koeman ezért elővigyázatosságból lecserélte a szünetben, a vizsgálatok után pedig kiderült: nagy a baj, Fati térdét műteni kell, és legalább négy hónap kihagyás vár rá.
Megműtötték a Barca 18 éves csatártehetségét, idén már nem léphet pályára | Eurosport
Súlyos térdsérülése után megműtötték Anssumane Fatit, az FC Barcelona ifjú labdarúgóját, aki a spanyol bajnokság kilencedik fordulójában dőlt ki a sorból. A katalán csapat 5-2-re verte szombaton a vendég Real Betist, a 18 éves spanyol válogatott támadó a 32.
Ez a hír nem jöhetett volna rosszabb pillanatban, hiszen megbízhatóan szállította a gólokat a Barcelona támadósorában. Amire nagy szükség volt: Lionel Messi a mostani idényben büntetőből szerezte találatainak a többségét, Antoine Griezmann látványosan szenved a katalánoknál, Philippe Coutinho teljesítménye továbbra is elmarad a várakozásoktól, a 20 éves Trincao pedig csak nemrég érkezett a csapathoz. Fati sérülését követően a többi játékosnak is nagyobb felelősséget kell vállalnia, ez pedig nagy lehetőség Dembélének.
Sőt, talán az utolsók egyike is. A francia szélső papíron tökéletesen alkalmas arra, hogy meghatározó játékos legyen Fati helyén, csakhogy a folyamatos sérülései megakadályozták, hogy játékba lendüljön. Szinte még meg sem száradt a tinta a szerződésén, amikor két, egymástól független izomsérülés miatt kihagyott négy hónapot, és azóta is egyik sérülésből esik a másikba. Ennek fényében érdekes döntést hozott a klub, amikor Dembélé várható visszatérését prognosztizálva nem mélyítette támadósorát a téli átigazolási időszakban.
"Sírhatnékom támad attól a látványtól, mennyire intenzíven és mennyire sokat dolgozik Ousmane az edzéseken" - mondta a játékos februárra várt visszatérését megelőzően Quique Setién. Pár nappal később viszont már arról szóltak a hírek, hogy a támadó sérülése kiújult, ezért műteni kell a jobb combhajlítóját. "Nagyobb volt a szakadás, mint azt gondoltuk volna. Maga az operáció is bonyolultabb volt annál, amit 2017-ben elvégeztem rajta" - nyilatkozta Lasse Lempeinen az AS-nek. Dembélé hat hónapot hagyott ki, szeptember végén tért vissza a pályára.
Koeman nem siettette a visszatérését, próbálta menedzselni Dembélé játékidejét. A francia támadót még némi extra erőnléti edzésre is rávette, melynek eredményeképpen voltak biztató jelek a világbajnok futballista játékában. Október végén a Ferencváros ellen csereként beállva lőtt egy gólt és kiosztott egy gólpasszt, betalált a Juventus kapujába, a Betis ellen pedig klasszikus Dembélé-gólt jegyzett. A jobb szélről indulva befelé cselezett, majd mesteri mozdulattal, ballal kilőtte a felső sarkot.
Barcelonában is tudtak Dembélé problémáiról, ennek ellenére leigazolták | Eurosport
2017 nyarán lépéskényszerbe került a Barcelona: Neymar - tulajdonképpen váratlan - távozása után találni kellett valakit, aki képes betölteni a brazil sztár után maradt űrt. Mivel Philippe Coutinho kapcsán akkor még nem sikerült megállapodni a Liverpoollal, a katalánok végül a Dortmundban remekül bemutatkozó Ousmane Dembélét igazolták le.
A válogatottba még nem került vissza, de már az is beszédes, hogy egyáltalán újra felmerült a neve. "Hogy van-e esélye visszakerülni? Természetesen igen, de Ousmane egy súlyos sérülésből lábadozik. Időt kell hagyni neki" - mondta Didier Deschamps. "Tudom, hogy mire képes, de voltak fizikális problémái. Most rajta múlik, hogy kihozza magából a teljes potenciált." Érdemes a szövetségi kapitány szavai mögé pillantani: Dembélé sérüléseit ugyanis nem lehet a balszerencse számlájára írni, a problémahalmaz részét képezi a játékos mentalitása is. 
A robbanékony futballisták mindig érzékenyebbek az izomproblémákra, Dembélé fegyelmezetlensége pedig tovább rontott a helyzeten. Számos alkalommal jelentek meg hírek azzal kapcsolatban, hogy késve jelent meg az edzéseken, emellett a profizmus hiányával is megvádolták, utalva például az éjszakába nyúló gémerkedésre. "Ousmane nagyszerű srác, de nem tudja irányítani az életet, nem tiszteli azt az időszakot, amikor neki pihennie kellene" - mondta Mickael Naya, a játékos korábbi főnöke. "Ebben a zárt körben nincs valódi struktúra."
Ne legyenek kétségeink: ha nyáron valaki hajlandó lett volna látható összeget letenni a játékosért cserébe, a pénzhiánnyal küzdő Barcelona boldogan elfogadta volna, csakhogy Dembélé sérülékenysége elriasztotta a kérőket, és csak kölcsönt ajánlottak fel érte. Ezen kár lenne csodálkozni: a francia játékos 2017 szeptembere óta kilenc alkalommal dőlt ki a sorból, és durván 80 mérkőzést hagyott ki. Ilyen előzmények mellett Barcelonában is legfeljebb reménykedni tudnak abban, hogy ezúttal majd más lesz.
Arra semmilyen garancia nincs, hogy Dembélé teste kibírja a sorozatos terhelést, amely ráadásul a járvány miatt a szokásosnál is jobban igénybe veszi a futballistákat fizikálisan. "A combhajlító-sérülések kezelésénél az a legnagyobb kockázat, ha már a múltban is voltak hasonló problémák" - vázolta a helyzetet Lepeinen doktor. Ez sajnálatos módon kevés jót ígér Dembélének, aki ezen a téren visszaesőnek számít. Márpedig - hangozzon ez bármennyire is kegyetlennek - nem engedhet meg megának egy újabb sérülést. Ez most tényleg az utolsó esélye.
via goal.com
Liga
Újabb műtét vár a Barcelona 18 éves szupertehetségére
06/05/2021 15:52
Liga
Megalázta a játékvezetőt, két meccsre eltiltották a Barca edzőjét
30/04/2021 17:40