Elég kétségbeesettnek tűnő, de merész és meglehetősen hangzatos bejelentést tett hétfőn a jövő héten esedékes barcelonai elnökválasztás legkevésbé esélyes jelöltje. Toni Freixa bedobta az utóbbi napokban még inkább felkapott Kylian Mbappé és Erling Braut Haaland nevét. Azt mondta, megválasztása esetén megszerzi mindkettőjüket, ehhez pedig 250 millió eurós befektetést ígért a jogász.


Kevesebb, mint két héttel a március 7-i választás előtt ledobta az atombombát Toni Freixa, aki az előzetes felmérések szerint a legcsekélyebb esélyekkel indul az FC Barcelona elnöki pozíciójáért. A Mundo Deportivo olvasóit kérdezte meg még az előző év végén, kire szavaznának, ha akkor lenne a választás, és elsöprő többséggel a klub egykori elnökét, Joan Laporták mondták. A megkérdezettek 52,3 százaléka választaná az ügyvédet. Második lett Víctor Font (13,2%), míg a többiek összesen értek el annyi százalékot, mint az első számú kihívó. Freixa esélyeit jól jelzi, hogy még hárman megelőzték, így a hatodik helyre fért oda 2,3 százalékkal… Be kell tehát mindent vetnie, hogy valahogy megközelítse Laportát. És úgy tűnik, meg is teszi ezt.
A Barcelona legsikeresebb ex-elnöke a legesélyesebb a közelgő választáson | Eurosport
Az El Mundo Deportivo felmérése szerint az FC Barcelonát 2003 és 2010 között már irányító Joan Laporta a legnagyobb favorit a három hét múlva esedékes elnökválasztáson. A megkérdezettek több mint fele szavazna az ügyvédre, őt követi Víctor Font.
La Liga Santander
Fiatal, profilban megfelelő, Xavi is őt kérte – A City kispadjáról erősített a Barcelona
29/12/2021 20:58
Szóval az ügyvéd, mármint a másik, Toni Freixa a katalán RAC1 rádióban nem kisebb bejelentést tett, minthogy megválasztása esetén megszerzi a Barçának Kylian Mbappét és Erling Braut Haalandot. Melléjük még egy védőt ígért, akikkel „magasabb szintre léphet a csapat”. További neveket nem mondott, annyit említett, hogy a jelenlegi vezetőedzőnek, Ronald Koemannak biztos tetszenének, mert hát „ki ne örülne ennek a két sztárnak”.

„Megegyeztünk egy befektetővel, aki hajlandó 250 millió eurót invesztálni a Barcelonába.”


Ez a bejelentés is nagyot szól a klub, egyáltalán a világ jelenlegi gazdasági helyzetét tekintve. Konkrétan a Barça Corporate, a katalánok által nemrégiben létrehozott „egység” kapná a pénzt (ők foglalkoznak a merchandisinggal, a televíziós jogokkal és a fejlesztésekkel), a befektető pedig 49 százalékos tulajdonrészt vásárolna tulajdonképpen a „cégben”.
Természetesen Lionel Messiről is beszélt jó „politikusként”: azt mondta, egyeztetett az argentin édesapjával.
„Nyugodt vagyok, mert Messi ki fog várni. Mindig is többet adott ő nekünk, mint mi neki. Biztos vagyok benne, hogy nem pénzkérdés a maradása, mert tudja, milyen most a gazdasági helyzet.”
Freixa tagadta, hogy látta volna Messi szerződését, Fonthoz hasonlóan kitért viszont ő is Laportára, bár a nevét nem mondta ki.
„Laporta ötvenmilliós mínusszal hagyta ott a Barcelonát" | Eurosport
Víctor Font - Joan Laporta elsőszámú riválisa az FC Barcelona elnökválasztásán - szerint ellenfele regnálása alatt (2003-2010) kezdődött a katalán klub anyagi hanyatlása, a ciklusa vége felé. Ezért úgy gondolja, nem szabad már a gránátvörös-kékeknek a múltba tekinteniük, csakis előre - mondta aRac1 katalán rádiónak adott interjúban az üzletember.
„Olyan pénzügyi válsággal állunk szemben, mint amikor 2010-ben Sandro Rosell átvette az elnöki posztot, pedig akkor nem is volt pandémia. Amikor most azzal kampányol (Laporta – a szerk.), hogy »újra megcsináljuk«, remélem, nem a gazdasági helyzet összeomlására gondol.”

„A Barcelona jelenleg egy 200 km/h-s sebességgel a fal felé száguldó vonat”


Víctor Font egyébként nem késlekedett sokat a válasszal, még aznap egy másik katalán rádióban, a Cadena Serben mondta el, mekkora őrültséget beszélt riválisa.
„Ha felelőtlenek vagyunk, persze, vegyük meg őket! Ha viszont úgy tesszük a dolgunkat, ahogy kellene, akkor megállunk a következő fél-, egy évben, mert a Barcelona jelenleg egy 200 kilométer per órás sebességgel a fal felé száguldó vonat. Ez egyébként is
Florentino Pérez
vonala a Realnál, a »galaktikusok« gyűjtése, a mi modellünk más.”
Toni Freixa 2015-ben is indult az elnöki posztért, akkor negyedik lett. Dolgozott Laporta, Rosell és Bartomeu alatt is az igazgatóságban, illetve szóvivőként és titkárként. Jelmondata: „Fidels alBarça”, vagyis „hűek a Barçához”. Sportigazgatónak a jelenleg edzőként dolgozó egykori gránátvörös-kék játékost, Lluís Carrerast nevezné ki, aki biztos, hogy nem igazolná le Neymart. Gazdasági terveiben támogatja az új stadion megépítését, elveti viszont annak az ötletét, hogy kötvények kibocsátásával rángassák ki a klubot az anyagi gödörből.
La Liga Santander
Ancelotti összekapta a Real Madridot, és olyat tehet, amit edzőként senkinek sem sikerült
14/12/2021 14:17
La Liga Santander
Milyen játékstílus várható a Barcelonához visszatérő Xavitól?
10/11/2021 14:52