17 évesen került az FC Barcelonához, és még a nagykorúság betöltése előtt stabil kezdővé vált a klub legújabb gyöngyszeme, Pedri. A szakértők Andrés Iniestához hasonlítják, mint tették azt már sok esetben Barça-tehetséggel, de egyikük sem robbant be úgy, mint a Kanári-szigetekről „bányászott” középpályás. S ami talán a legfontosabb, tökéletesen megértik egymást Lionel Messivel.


Akik ismerik Leo Messit, tudják, nem pénzkérdés az, hogy maradjon Barcelonában. Meg kell őt győzni arról, hogy olyan csapat tagja lesz, amely bármit (értsd: mindent is) képes megnyerni, mint anno Xavi és Iniesta idejében. Egy versenyképes együttes, melyben továbbra is élvezheti a futballt, azaz szöges ellentéte annak, amit a Barça ősszel alkotott. Ritkán láttuk őt mosolyogni 2020 második felében, sőt talán egyáltalán nem. Látványosan szenvedett a pályán, grimaszolt, ideges, frusztrált volt, mely javarészt annak tudható be, hogy megváltak kedvenc játszótársától és barátjától, Luis Suáreztől – és ahogyan tették azt.

pedri-messi.jpg

Fotó: Eurosport

La Liga Santander
Fiatal, profilban megfelelő, Xavi is őt kérte – A City kispadjáról erősített a Barcelona
29/12/2021 20:58
Aztán valami megváltozott az utóbbi időben. Felnőtt mellé egy novemberben még csak 17 éves kanári-szigeteki fiatalember, Pedri, aki egy nyelvet beszél az argentinnal – és itt most nem a spanyolra gondolunk. Az Athletic Bilbao elleni mérkőzésen látszott először, hogy társra, méltó játszótársra lelt a hatszoros aranylabdás. Aki tudja, hova mozog labda nélkül a 10-es, és aki gondolkodás nélkül oda is tudja tenni azt a lábára. Egy olyan srác, aki a spanyol labdarúgás meghatározó tényezője lehet évekre, ha tartja az első barcelonai szezonjában eddig bemutatott szintet. Ekkor, a baszkok elleni találkozón láttuk először Messit önfeledten játszani az idényben – és mosolyogni.
Pedri sarkazós gólpassza Leónak (mely 15 napon belül a második volt) a San Mamésben tökéletes bizonyítéka annak, mennyire megérti egymást a pályán a két játékos. Ez a mozdulatsor példa arra, ami megkülönbözteti azokat a focistákat, akik megértik magukat Messivel azoktól, akikkel nem tud együttműködni a pályán az argentin. Hosszú a névsora azoknak, akik remek játékosok (voltak) ugyan, de nem értették meg magukat a klublegendával. Abból pedig sok jó nem sülhetett ki…
Pedro González López 2002. november 25-én született a Tenerife szigetén fekvő Tegueste városában. A település gyerekcsapata után 13 évesen leigazolta a CF Juventud Laguna, majd 2018-ban csatlakozott az Unión Deportiva Las Palmas utánpótláscsapatához.
Alig egy év múlva, 2019. július 15-én, mindössze 16 esztendősen aláírta első profi szerződését, Ángel López tréner javaslatára („Felbukkant egy gyöngyszem.”) Pepe Mel vezetőedző pedig felvitte az első csapathoz. Még azon a nyáron, augusztus 18-án be is mutatkozott a másodosztályban, az Huesca ellen hazai pályán 1–0-ra elveszített összecsapáson.

„Kicsi vagy és vékony”


„Mel a szakmai apám, mindent megkaptam tőle. Nem könnyű egy 16 éves fiút terelgetni, támogatni, ahogyan ő tette. Végtelenül hálás vagyok neki és életem végéig az leszek. Azt hittem, nehezebb lesz beilleszkedni a nagycsapatba, de a társak is nagyon megkönnyítették a helyzetemet.”

pedri-marca.jpg

Fotó: Eurosport

Egy hónappal és egy nappal később megszerezte első találatát is, mely győztes gól volt otthon a Sporting Gijón ellen. Ezzel a Las Palmas történetének legfiatalabb gólszerzője lett 16 évesen, 9 hónaposan és 23 naposan.
„Jól helyezkedik, kontrollálja a játékot és bámulatos vezéregyéniség. Nem vonja ki magát sosem a játékból, folyamatosan kéri a labdát, szabadon mozog a pályán, és főképp, korához képest nagyon jól mozog.
Andrés Iniestára
emlékeztet”
– ezt három mérkőzés után írták róla akkori klubja
.
Ekkor már a zsebében volt a Barcelonával kötött 2+2 éves szerződés, melyet szeptember 2-án írt alá, és amely 2020. július elsején lépett életbe. A katalánok ötmillió eurót fizettek érte – könnyen lehet, hogy aprópénz volt ez egy jövőbeli sztárért. (Plusz 15 százalék jár még a Las Palmas-iaknak, amennyiben az FCB tovább értékesítené, de bolondok lennének őt is elherdálni. Emellé jár még nekik ilyen-olyan bónusz a Barcelona- és válogatottbeli fellépésekért.) Kivásárlási árát 400 millió euróban határozza meg a kontraktus.
„Sok mindenben kell még fejlődnöm, főleg a lövésekben, a befejezésekben. Mindenekelőtt természetesen fizikailag is erősödnöm kell, mert a test a test elleni játékokban elnyomnak.”
Talán éppen ennek, illetve némileg a szerencsének is köszönheti eddigi karrierjét, hiszen mindig ott van a mi lett volna, ha. Annak idején ugyanis a CD Tenerife egy kiválasztás során azt mondta rá: „kicsi és vékony”. Később, amikor látták, ez nem akadályozza meg a fiúcskát abban, hogy kitűnjön a társai közül, már leigazolták volna, ám ekkor Pedri intett be nekik, mondván „még mindig kicsi és vékony vagyok”, majd eligazolt a Las Palmashoz – emlékezett vissza a sárga-kékek egyik vezetője a Radio Club Tenerifében.

Iniestára hajaz, aki egyébként a példaképe


Közben végigjárta a korosztályos válogatottakat a spanyol labdarúgás legnagyobb tehetségének tartott Pedri, akiről érdemes még a fentieken túl kiemelni, hogy kétlábas, a bal oldalon érzi jól magát, technikája és kombinációs készsége átlagon felüli. A magánéletben, ahogy a pályán is, alázatos, emellett óriási szíve van – ezeket pedig a neveltetésének, imádott szüleinek köszönheti. Edzésre egyébként vagy csapattársai fuvarozták, vagy taxival járt.
„Iniesta játéka keltette fel leginkább a figyelmemet. Mindig is csodáltam, ahogy focizik, a nyugodtságot, amit sugároz, de mindenekelőtt emberileg nézek fel rá. Számomra a labdarúgás a mindenséget jelenti. Hároméves korom óta lejártam a pályára édesapámmal és testvéremmel, egész életemben edzettem és imádok futballozni”
még másodosztályú játékosként.
A Las Palmasban végül összesen 36 La Liga 2-es és egy kupamérkőzésen lépett pályára – 34-szer kezdőként –, négy gólt szerzett és hét asszisztot osztott ki.
A Barça új 16-osa – a mezszámot olyat játékosok viselték korábban gránátvörös-kékben, mint Iván De La Peña, Jordi Cruyff, José Mari Bakero, Julio Salinas, Jon Andoni Goikoetxea vagy anno két szezonban Sergio Busquets – tavaly szeptember 27-én, a Villarreal elleni 4–0 alkalmával debütált a Camp Nouban, Philippe Coutinho helyére beállva, míg először a Getafe ellen (0–1) volt kezdő idegenben. Első gólját pedig a Bajnokok Ligájában, a Ferencváros ellen szerezte csereként, majd november 7-én a La Ligában is betalált a Betis kapujába (5-2) Barcelonában.

pedri-barcelona-2.jpg

Fotó: Eurosport

A naptári tél beköszöntével még mindig gyengélkedett a Barcelona, s ekkor jött el igazán Pedri ideje, aki rendesen bemelegedett. Mérkőzéseken keresztül gyakorlatilag de Jonggal tartották a frontot, de úgy tűnik, 2021-re megérkezett melléjük Messi, Ousmane Dembélé és talán Antoine Griezmann is. Erre pedig nagy szüksége van a katalánoknak, mert a két fiatal kevés lesz ahhoz, hogy címeket nyerjenek, bármekkora tehetségek is.
A Bilbao ellen gólt („Életemben először fejeltem gólt.”) és gólpasszt jegyzett már ez év január hatodikán, ezzel a harmadik legfiatalabb focista lett a spanyol pontvadászatban (Raúl az első), aki ezt a két „kanadai pontot” abszolválta egy meccsen.

Pedri és a tőle 25 nappal idősebb Ansu Fati hosszú időre megoldhatják a Barça gondjait |

Fotó: Eurosport

A kezdet jó, már csak az kell, hogy tartsa ezt a szintet Pedri, s ne tűnjön el úgy, mint a hasonló ígéretként számon tartott fiatalok a La Masiáról.
Amikor a Barça még a la Masiára épült - van visszaút az ámokfutás után? | Eurosport
Nyolc év telt el azóta, hogy az FC Barcelona tizenegy saját nevelésű játékossal verte soros ellenfelét a La Ligában. Azóta sok minden történt a futball világában és a klubnál is, de amit manapság tapasztalunk a katalánoknál, történelmük legnagyobb válsága. Az egykor virágzó La Masia vonalát teljesen leépítették, haszontalan, százmilliós igazolásokat preferáltak a fiatalok helyett.
Végezetül álljon itt egy korábbi Barcelona-játékos – nem is akármilyen – véleménye, mely egybecseng a fentiekkel:
„Tönkre tesszük a karrierjét, ha túl nagy nyomást helyezünk rá, még csupán 18 éves. Pontosan ezért kell előlépnie egy tapasztaltabb csapattársnak, aki vállalja a felelősséget. Pedrinek folytatnia kell azt a munkát, melyet eddig remekül végzett, fejlődni és tanulni, hogy a közeljövőben a klub egyik legnagyszerűbb játékosává váljon. Képességei vitathatatlanok és már azt beszélik, a nyári Európa-bajnokságra is elviheti a spanyolok szövetségi kapitánya.” (Rivaldo)
5+1 érdekesség Pedriről

1. Nála aztán nem illedelmes mellébeszélés„a gyerekkorom óta a Barcelonában akartam játszani, a pizsamám is gránátvörös-kék”jellegű duma. Nagyapja alapította aPenya Barcelonista de Tenerife-Teguestét, a helyi rajongói klubot.

pedri-fcbarcelonacat.jpg

Fotó: Eurosport

2. Ideálja Iniesta, de édesapjaMichael Laudruprólis számos videót mutatott neki.
3. Ugyanazon a szigeten született, mint druszája, a korábbi Barça-csatár,Pedro Rodríguez, aki eleinte szintén becenevet (Pedrito) használt.
4.  Pedri szerint játékstílusa tökéletesen összeillik de Jongéval.
5. A mezőnyjátékosok közül ő játszotta a legtöbbet az UD-ben a 2019/20-as szezonban: 36 mérkőzésen 2833 percet.
+1 Szereti a kosárlabdát és a videojátékokat – utóbbiban persze a Barcelonát választja mindig.
La Liga Santander
Ancelotti összekapta a Real Madridot, és olyat tehet, amit edzőként senkinek sem sikerült
14/12/2021 14:17
La Liga Santander
Milyen játékstílus várható a Barcelonához visszatérő Xavitól?
10/11/2021 14:52