Megannyi siker és csata után a mai napon 50 éves „Cholito”, az egyetlen ember, aki érdemben hozzá tudott szólni az évtized Barcelona – Real Madrid csörtéjéhez. Diego Simeone múltja és jelene néhány képben.


Az isteni Diego – mondhatnánk, de különösen argentínok esetében óvatosan bánunk az ilyen kijelentésekkel. Személyes pech vagy éppen szerencse azonos keresztnévvel születni, mint Diego Maradona, persze kérdés marad. Az éppen 50 éve Buenos Aires-ben megszületett Diego Pablo Simeone González mindenesetre megérdemli a kitüntetett figyelmet.
Noha az argentin válogatott nem éppen legsikeresebb idejében volt pályája csúcsán, Simeone mégiscsak a '90-es évek egyik legnagyobb játékosa volt, és ezt a kitüntetett szerepet át tudta menteni edzői pályájára is. Energikus, lendületes focistaként már első edzőjétől megkapta a Cholito, vagyis kis Cholo nevet névrokona, a 60-as években szintén válogatott Carmelo Simeone után. Pályájukat mindketten a fővárosi Vélez Sarsfield csapatában kezdték, de a két korszak közötti különbséget jól érzékelteti, hogy amíg Carmelo innen a Boca Juniorsba lépett tovább, és sosem játszott Argentínán kívül, addig Diego nevelőegyüttese után 20 évesen már Olaszországba, a Pisa csapatába szerződik.
Liga
Barcelona-gólparádé Baszkföldön
19/07/2020 17:24

000_1P38IR.jpg

Fotó: Eurosport

Azok a 90-es évek...


A húszévesen Európába érkező fiatal játékos Olaszországban és Spanyolországban talált otthonra. Előzőben állampolgárságot szerzett, utóbbiban pedig a 2010-es évek legmeghatározóbb edzőjévé vált az Atlético Madrid kispadján. Két év pisai lét után Spanyolországba szerződött, ahol előbb Sevillában, majd az Atlético Madridban játszott. Ekkor kezdődtek játékos pályafutásának legjobb évei: 1997-ben spanyol bajnok és kupagyőztes a fővárosi csapattal. Ekkor visszaigazol Itáliába, ahol 1998-ban UEFA-Kupát nyert az Interrel. A korszakos csapatban játszott a brazil Ronaldo, a francia Youri Djorkaeff, a portugál Paulo Sousa vagy a nigériai Nwankwo Kanu.
A milánói évek után a Sven-Göran Eriksson vezette Lazióba távozott több argentin társával – Néstor Sensini, Almeyda, Crespo vagy éppen Verónnal – együtt, ahol 2000-ben az utolsó fordulóban megnyerték a bajnokságot a Juventusszal szemben, ráadásul Madrid után az olasz kupa megnyerésével Rómában is duplázni tudott. Egy újabb rövid madridi kitérő után 2005-ben előbb játékosként, majd játékos edzőként tért vissza hazájába a Racing Club a kötelékébe.
A manapság a pálya szélén látható energia a kezdetektől tapasztalható volt Simeone játékában is. Egyik első megtestesülése volt a 2000-es években tökélyre fejlesztett box-to-box középpályás szerepnek. Egyszerre volt hasznos megszűrője az ellenfél próbálkozásainak és építője a csapat támadásainak. Meglévő fizikuma mellett kiemelték még vezető szerepét, taktikai érettségét, intelligenciáját.

Vezérnek született

Játékospályafutása minden átmenet nélkül lett edzőivé. 2006-ban még játékosként kezdte az évet a Racing Club csapatánál, hogy aztán a szezon végén edzőként dolgozzon. Első éveit még a latin kontinensen töltötte el, hogy aztán 2011-ben előbb a Cataniát mentse meg a kieséstől, majd év végén az Atlético Madrid kispadjára üljön le, miután a csapat harmadosztályú ellenfél ellen kiesett a spanyol kupából. Simeone berobbanását mi sem mutatja jobban, minthogy a szezon végén a csapat az Athletic Bilbao ellen Bukarestben megnyerte az Európa-ligát. Folytatásképpen augusztusban megnyerik az Európai Szuperkupát, a Chelsea az áldozat egy 4:1-es vereség formájában. Az augusztusban induló bajnoki szezon végén harmadik helyen végeznek a két nagy csapat mögött, amire 17 éven át nem volt példa. A megkoronázása képpen 2013 májusában a Real Madrid otthonában és ellenében megnyerik a spanyol Király Kupát. Diego Simeone még csak 1,5 éve van a csapatnál.
Az igazi áttörés azonban a 2013-14-es szezonban történt, amikor a csapat megnyerte a spanyol bajnokságot, és bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. A BL tavasz a Milan, a Barcelona és a Chelsea ellen aratott győzelem után Lisszabonban fejeződött be, ahol a másik madridi csapat jelentette a végállomást. A 93. percben bekapott egyenlítő gól lelkileg megviselte Diego Simeone csapatát, így a hosszabbításban a Real Madrid győzött 4:1-re. A bajnoki cím azonban éppen a másik rivális otthonában, a Nou Campban lett meg, hiszen a madridiaknak 90 perc védekezés után elég volt egy döntetlen.

Simeone és Ernesto Valverde (FC Barcelona) 17-szer álltak a pálya szélén egymás ellenfeleként.

Fotó: Eurosport

Két évvel később megismétlődött a madridi házi BL-döntő. Ezúttal még szorosabb játékban, büntetőkkel győzött a Real Madrid. Az elvesztett döntő ellenére Simeonét ebben az évben a világ legjobb edzőjének választották. A csapat körül azonban azóta némileg halványult a kezdeti lendület, bár idén márciusban impozáns játékkal ütötték el a címvédéstől a Liverpoolt. De az újabb nagy siker, a Bajnokok Ligája győzelem még várat magára.
Simeone mindettől függetlenül az évek során szép lassan az Atlético Madrid legendájává vált. Néhány hónapos szicíliai kerülőútját leszámítva egyetlen európai állomásán immáron 9. évét tölti, és 2022-ig érvényes szerződése van. Nevéhez olyan tipikus Atléti játékosok karrierje fűződik, mint Diego Costa, Filipe Luis, Fernando Torres, Godin, Ján Oblak vagy Antoine Griezmann.
A modern foci egyik legnagyobb dilemmája feszíti szét az Atlético Madridot | Hosszabbítás
Diego Simeone az örök esélytelenségből gyökerező identitása és futballfilozófiája tökéletesen passzol ahhoz az Atlético Madridhoz, amely mindig is a városi rivális Real árnyékában volt. Az Atléti nyári játékosmozgása azonban arra utalhat Jonathan Wilson, a Guardian szakírója szerint, hogy a klub szeretne továbblépni ezen a szerepen.
Idővel persze vége a kemény védekezésén alapuló Cholito féle játéknak, ahogy a Barcelona tiki-takája sem ugyanaz már, mint volt az évtized elején. Hogy a Koke, Morata és Joao Félix fémjelezte új Atlético Madridot némileg más stílusban Európa tetejére tudja-e vezetni a fenomenális Diego, a jövő kérdése.
Liga
Zidane nem biztos benne, hogy a következő szezonban is Madridban fog dolgozni
19/07/2020 10:00
Liga
"Ha így folytatjuk, a Napolitól is kikapunk" - Messi kőkemény kritikát fogalmazott meg a Barcáról
18/07/2020 15:29