Az utóbbi jó pár évben már megszokhattuk, hogy a Barcelona valami rendkívüli módon indítja a szezont, olyan mutatókkal, amelyekről mindig azt gondoljuk, hogy nincs tovább. Hogy nincs több, nincs jobb. És mégis: a Luis Enrique vezette sztárgárda szezonkezdete újabb és újabb házon belüli rekordokat dönt, olyan bajnoki rajtok után, mint amilyet Guardiola vagy Villanova produkált. Honnan jött Enrique, és mi a titka?
A Barcelonánál bevált módi a saját nevelésű játékosok, fiatalok beépítése a csapatba, oly’ módon, hogy egyszerre ketten-hárman is masszív perceket, néhol pedig kezdő státust kapnak. Talán a világon sehol nincs még egy ilyen felfogás – vagy lehet, hogy van, de se ilyen eredményes, se ennyire látványos. Az új edzővel az alapszisztéma, az alapgondolat változatlan maradt - elég csak Munir gyors beépüléséről megemlékeznünk -, viszont az a plusz megadatott neki, hogy kedvére igazolhatott a hiányposztokra. Talán Guardiola (jó, első évében meglehet) és Villanova sem kapott ilyesfajta szabadkezet, ilyen sok pénzt, bár igaz, ami igaz, nem is volt rá égető szükségük. Enriquének annál inkább.
Kimagaslóan jónak tűnik a katalán védelem, olyannyira, hogy négy mérkőzésen nulla kapott góllal egyedüliként a mezőnyben érintetlen a kapujuk. Pedig nem így indult.
Liga
A Barca nyugatra, a Real keletre utazik
28/06/2015 16:57
Victor Valdez hamar bejelentette a tavalyi szezon során, hogy ő bizony távozni fog, új kihívások után ered, és köszöni szépen, ennyi volt. Azóta tudjuk, hogy komoly sérüléssel bajlódik, és jelenleg sem talált magának olyan csapatot, amelyik vállalná a kockázatot, és szerződtetné őt. Új hálóőr után nézett a csapat, és ter Stegenre esett a választás. Ez még a távozó Tata idejében eldőlt, és úgy nézett ki, hogy legalább ezzel a kérdéssel már nem kell(ene) az utódnak foglalkoznia. Luis Enrique mégis így tett, és Claudio Bravo személyében nagyon erős vetélytársra talált, majd nyomban szerződtette is Brazília után. Kapus poszt, pipa. Versenyhelyzet, pipa.
A védelem Carles Puyol visszavonulása, és Pique „elshakirásodása” miatt nagy bajban volt, mindaddig, amíg a francia Mathieu meg nem érkezett. Egyelőre úgy néz ki, hogy a kezdeti drukkon, és az ezek okozta hibákon túl, nagyon erős alapot adhat ez a fiú. Elképesztően agilis, jól fejel, szerény, és véleményünk szerint nem kell sok idő, és akár Piquenél is jobb lehet, de mindenképpen hasznos párja lesz a spanyolnak. A védelem két széle adott, és a padon Bartra is jó mélységet adhat Luis Enriquenek. De közepeset biztosan. Védelem, pipa. Tűzoltás, pipa.
Luis Enriquét nagyon sokan féltették a Barcelonától. És a Barcelonát is tőle, mondván nem rendelkezik olyan tapasztalattal, amivel sikeresen irányíthat egy ilyen szintű gárdát. Négy meccs nem a világ, de talán azt elmondhatjuk, hogy látszódik a keze nyoma. Rendet rakott a fejekben, és a csapaton belül egyaránt. Már csak dolgozni, dolgozni és dolgozni kell. Azt pedig nagyon tudnak.
Más mentalitást képvisel, mint elődje, és ebben a játékosok nagyon is partnerek. Persze, a nehéz meccsek, a nagy párharcok még csak látótávolban, de a ma esti málagai kirándulás már valamivel tisztább képet adhat, merre is halad a katalán flotta. Aztán ki tudja: lehet, hogy egy új Guardiola van felnövőben?
Liga
Raúl González Blanco ma 38 éves
27/06/2015 19:08
Liga
Mercado - Nagy a mozgás az Atléticónál
25/06/2015 18:58