Luis Suarez eltiltása a hétvégén jár le, a szombati Real Madrid elleni derbin térhet vissza. A Barca Magazin egy átfogó interjút készített az uruguayi csatárral, aki beszélt terveiről az új klubjában, valamint elmondta érzéseit a 4 hónapos kényszerpihenővel kapcsolatban.
Biztosan számoltad a napokat a visszatérésedig, most megint igazi futballistának érezheted magad…
"Amikor a csapat utolsó pár meccsén kint voltam, azt vettem észre, hogy alig várom, hogy játszhassak és segíthessek a társaimnak. Amit most tennem kell, az az, hogy ott legyek velük és támogassam, segítsem őket mindenben. Mert mást nem tudok tenni. Rossz, hogy nem tudtam a pályán segítetni nekik, utáltam ilyen tehetetlennek érezni magam."
Liga
A Barca nyugatra, a Real keletre utazik
28/06/2015 16:57
Profi futballistaként, hogyan tudtál megbirkózni azzal, hogy nem játszhattál négy hónapig?
"Az első két hónap volt a legnehezebb, mert nem éreztem magam focistának. Rendben van, hogy vállalnunk kell a tetteinkért a következményeket, de nagyon fájt, hogy nem éreztem magam igazi labdarúgónak. Nem éreztem, hogy a csapat tagja lennék, mint a többiek. Ez volt a legnehezebb időszak."
Hogy érzed magad, hogy hivatalosan is visszatérhetsz a futballpályára? Biztosan álmodtál erről…
"Még nem tudom felfogni! Tizenöt percet már játszottam a Gamper Kupán, de hogy őszinte legyek, úgy éreztem magam, mint egy vendégjátékos. Nem éreztem magam Barca játékosnak. A hétvégi visszatérésemre tényleg sokat gondoltam. Elképzeltem milyen lesz felhúzni a mezt, meccs előtt együtt lenni a többiekkel az öltözőben, és hogy a véletlen úgy hozta, hogy mindezt egy ekkora stadionban, ez elképesztő! Ez hatalmas véletlen, de alig várom, hogy mindezt átéljem. Tudod, az a típusú ember vagyok, aki hiszi, hogy okkal történnek a dolgok. A Barcelonán kívül tizenkilenc másik csapat van még a bajnokságban, és hogy éppen a Real Madrid ellen térhetek vissza a Bernabeuban, ez nem lehet véletlen."
Te vagy az ötödik Aranycipős, aki Barcelonába érkezett Krankl, Stoichkov, Larsson és Henry után. 31 gólt lőttél a tavalyi szezonban és megdöntötted a Premiership rekordot. Fusztráló volt, hogy végül nem nyertétek meg a bajnokságot a Liverpoollal?
"A személyes sikerek mindig jók és boldoggá teszik az embert, mert ezek a visszajelzései annak, hogy jó munkát végez az ember. De számomra a csapat sikerei fontosabbak, mint az egyéni címek. Tavaly a Liverpoollal annyira közel kerültünk a Premier League megnyeréséhez, ez hihetetlen lett volna! Nagyra értékelem a munkát, amit a csapat végzett, de hat meccset kellett kihagynom és így is 31 gólt lőttem anélkül, hogy egy is 11-es lett volna közülük. Boldogan jöttem el, mert tudtam, hogy mindent megtettem a csapatért, és ha nem lett volna ilyen a hozzáállásom és a mentalitásom, nem hiszem, hogy a Liverpool ilyen jól teljesített volna."
Több mint 100 gólt szereztél az Ajaxban. Olyan nagyságok közé kerültél, mint Cruyff, Van Basten és Bergkamp. Az első Bajnokok Ligája meccsed az Ajax ellen lesz. Lehet ez is a sors keze?
"Visszamenni Amszterdamba ilyen hosszú idő után, és visszatérni a Bajnokok Ligájába pont az ellen a csapat ellen, melynek színeiben először játszottam a BL-ben, abban a csapatban, amelyről egész életemben álmodtam, igen ez a végzet! Ez egy különleges meccs lesz a számomra, újra találkozni a klub alkalmazottaival és a szurkolókkal. Imádom az egészet!"
22 évesen már az Ajax csapatkapitánya voltál. Ez sokat elmond rólad…
"2007-ben kerültem az Ajaxhoz és 2009-ben lettem kapitány. Az akkori edzőnek, Martin Jolnak tetszett a munkamorálom és úgy gondolta a csapat hasznára lehetnék. Nagyon motivált, hogy felelősséggel lehetek egy olyan csapatért, mint az Ajax. Azt hittem, hogy a nyelvi különbségek problémát jelentenek majd, de ez meg sem fordult a szakvezető fejében. Mindössze annyit kért, hogy vezessem a csapatot és próbáljam a legjobbat nyújtani. Nagyon különleges volt számomra, hogy a világ egyik legnagyobb klubjának, az Ajaxnak lehetek a csapatkapitánya ilyen fiatalon."
Nem lőttél tíz gólnál kevesebbet egy szezonban a Nacionalból való távozásod óta, a rekordod pedig 35 gól az Ajaxban (2009/10). A gólok megszállottja vagy?
"Amit a csatár a legjobban szeret az a góllövés, ez függ a képességeitől, a magabiztosságától, az ösztöneitől, attól, hogy a megfelelő helyen legyen a megfelelő időben.  De a csatár a csapatnak is a tagja, én szeretek gólpasszokat is adni nem csak gólokat lőni. Bár tudom, sokan nem hiszik, hogy vannak ilyen csatárok. Az eddigi csapataimban mindig arra törekedtem, hogy ne csak a találataimmal, hanem a gólpasszokkal is segítsem a csapatomat."
Alapjában véve középcsatár vagy, de az előző szezonban sok időt töltöttél a szélen. A Barcelonában valószínűleg még mozgékonyabbnak kell majd lenned. Mennyire felel ez meg a te játékstílusodnak?
"Néhányan azt gondolják, középcsatár vagyok, mások azt, hogy szélső. Ha középcsatárt játszom, akkor sem maradok egész meccsen abban a pozícióban: folyton bemozgok az üres területekre, keresem a labdát. Amikor nálunk a labda nem szeretek csak a tizenhatoson belül lenni, de végül is azt teszem, amit az edző kér tőlem és a legjobb tudásom szerint segítek a csapatnak."

Fotó: Eurosport

Egy csapatban szerepelsz Messivel, Neymarral, Xavival és Iniestával. A Barcelonának van a világon az egyik, ha nem a legjobb, támadóhármasa. Mit jelent ez számodra?
"Csak az foglalkoztat, hogy újra játszhassak és segítsem a csapatot, hogy kiharcoljam a helyemet a kezdőben, és hogy bebizonyítsam az edzőnek azért vagyok itt, mert valami különlegeset tudok nyújtani a Barcelonának, hogy címeket nyerjünk. A játékosok kvalitása tényleg hihetetlen itt. Ez csodálatos."
Ez látszik az edzéseken is?
"Persze, hogy látszik. Nézed a meccseket és látod, hogy mennyire jók, aztán velük edzel és bebizonyosodik az, amit a meccseken láttál. Testközelből látod, Messi, Neymar, Xavi és Iniesta játékát, ők mind topjátékosok; amikor azt gondolnád, hogy lehetetlen passzolniuk, ők megcsinálják. Minden nap velük lenni és velük edzeni, lenyűgöző."
Mit várhatnak a szurkolók Luis Suareztől?
"Annyit mondhatok, hogy azzal a céllal érkeztem Barcelonába, hogy sikeres legyek, nagyon vágyom a sikerre. Jó pár éve nem játszottam az európai porondon, minden meccsen a legjobb tudásomat szeretném nyújtani. Most esélyem van arra, hogy olyan csapatban játsszam, amelyben mindig is szerettem volna, ez egy olyan lehetőség, amiből a legtöbbet akarom kihozni. Be akarom bizonyítani a drukkereknek, hogy sikeres leszek a Barcánál és hogy segíteni fogom a csapattársaimat amennyire csak tudom."
Most a Barcelonában játszol, de volt idő, amikor abba akartad hagyni a focit…
"A kezdeti évek nagyon nehezek voltak. 14 éves koromban eltanácsoltak a Nacional csapatától, mert nem feleltem meg a klub elvárásainak. Rossz társaságba keveredtem, szakítanom kellett velük és csak a focira koncentrálnom. Voltak emberek a Nacionalnál, akik segítettek, hogy kapjak egy utolsó esélyt és ekkoriban ismerkedtem meg Sofiával (Suarez felesége- a szerk) is, aki szintén segített visszatérni a helyes útra."
A természeted számos problémát okozott már az évek alatt. Megbántál valamit?
"Amikor azt mondom bocsánat, az azért van, mert megbántam valamit. Néha az emberek olyan dolgokért ítélnek el, amelyek nem igazak, mint például a rasszizmusos eset. Bizonyíték nélkül vádoltak meg és ez fájt nekem a legjobban. A többi esetben tényleg én tettem valami rosszat, ezeket elismertem és bocsánatot kértem, de a rasszizmusos esetnél bizonyíték nélkül vádoltak meg és ez nagyon felháborított."
Forrás: fcbarcelona.com
Liga
Raúl González Blanco ma 38 éves
27/06/2015 19:08
Liga
Mercado - Nagy a mozgás az Atléticónál
25/06/2015 18:58