Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nincs Salah és Mané a Liverpoolban? Sebaj, ott van a világklasszissá fejlődő Jota

Takács Márton

Publikálva 21/01/2022 - 20:28 GMT+1

A Liverpool hat év után jutott újra egy, a Wembley-ben rendezett fináléba, mivel a világklasszissá fejlődő csatár, Diogo Jota duplájával a Ligakupában felülmúlta az Arsenalt, és készülhet a Chelsea elleni februári döntőbe.

Diogo Jota (jobbra) szédületes szezont produkál a Liverpoolban

Fotó: AFP

A Liverpool portugál támadója, Diogo Jota zseniálisan játszott az Arsenal elleni Ligakupa-elődöntő visszavágóján.

Diogo Jota ragyogóan kitöltötte a Mohamed Salah és Sadio Mané által hagyott űrt - akik az Afrikai Nemzetek Kupáján szerepelnek -, mivel pazar befejezései tönkretették az Arsenal idei szezonra vonatkozó trófea-reményeit a gól nélküli elődöntő első mérkőzése után az Anfielden.
Az Arsenal remekül kezdett, Alexandre Lacazette szabadrúgásból a lécet találta el, de a Liverpool a 19. perc után lecsapott, amikor Jota lövése utat talált az Arsenal kapujába.
Lacazette kihagyta az Arsenal legjobb lehetőségét a szünet után, amikor tiszta helyzetben fölé lőtt, de a Liverpoolnak is voltak lehetőségei. A Pool a Manchester City elleni 2016-os vereség óta először döntőzhet ebben a versenysorozatban, mert Jota eldöntötte a partit. Trent Alexander-Arnold csodás passzás 13 perccel a vége előtt Ramsdale fölé lőtte, a gólt a VAR adta meg, miután eredetileg les miatt érvénytelenítették.
Jürgen Klopp nem győzte dicsérni a varázslatosan futballozó portugál támadóját.
"Diogo Jota nagy formában volt. Teljesen meg voltunk győződve arról amikor megérkezett a klubhoz, hogy hatalmas segítségünkre lesz. Mióta itt van, újabb lépést tett előre, igazi világklasszis csatárrá vált."
picture

Jürgen Klopp és Diogo Jota

Fotó: AFP

Salah és Mané hiányát fájlalták a Liverpoolnál, amikor a Pool az elődöntő első mérkőzésén az Arsenal dacos 10 embere ellen döntetlent ért el az Anfielden - de itt nem volt ilyen panasz, Jota volt a meccs abszolút győztese.
Amikor a tavalyi szezon kezdete előtt 45 millió fontért érkezett a Wolverhampton Wandererstől, a portugálra úgy tekintettek, mint a Roberto Firmino, Mane és Salah alkotta nagy hármas mögötti biztonsági hálóra.
Ehelyett a gólokban és a teljesítményben mérve rendkívül kiegyensúlyozott kiegészítő embernek bizonyult, és ez a csütörtöki egy kiváló egyéni teljesítmény volt, amely bőven kompenzálta a Vörösök világklasszis duójának hiányát.
A klub színeiben 57 mérkőzésen 27 gólt szerzett eddig, ebből 14-et az idei szezonban.
picture

Jota hallatlan formában focizik

Fotó: AFP

Klopp hozátette: "A mentalitás és a minőség keveredése az oka annak, hogy szerződtettük őt. Most két gólt lőtt, hihetetlenül fontos számunkra, szóval a képességeinek ez a keveréke az, ami igazán izgalmas. Jó formában is van, és remélem, ez sokáig így is marad!"
A Premier Leak podcast december 30-i adásában Soós Márk, a Spíler TV PL-szakértője remek jellemzést adott Jotáról:
"Az a front three, ami összeállt Liverpoolban már öt éve, a Mané, Firmino, Salah hármas - ahhoz Jota az egyetlen, aki érkezett váltásként -, most alakult át annyira először, hogy azt lehet mondani, hogy most már nem a Firminóval felálló hármas a legerősebb Liverpoolban, hanem Jotával.
… Jota egy előrefelé mozduló szélső, akit berakunk a 9-es pozícióba. Nagyon jól mozog visszafelé labda nélkül. Ha labda érkezik hozzá, abban a pillanatban nem hajlandó visszafelé nézni, hanem az első gondolata, mozdulata vagy lövés kapura, vagy passz előre, vagy megindulás előre. Egyszerűen nem fékez soha. Ballal, jobbal és fejjel is megoldja a helyzetet, és nincs erősebb lába."
Jota második, az Arsenalnak lőtt találata a higgadtság mesterműve volt, amikor Ramsdale fölé emelte a labdát, és a VAR megerősítette, hogy az Alexander-Arnold passzára való felfutásának időzítése tökéletes volt.
Mané és Salah februárban tér vissza- de hogy gondolhat Klopp egyáltalán arra, hogy ezek után kihagyja Jotát?
Klopp érthetően elégedett volt: "A hangulat az öltözőben feldobott. A fiúk kivételesek voltak. Az első félidőben az Arsenal lendületesen kezdett, aztán megnyugodtunk és jól futballoztunk."
részben via BBC

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés