A szövetség egyezkedés helyett megtorlással fenyeget, jöhet a kötélhúzás.
Nem mindennapi helyzet alakult ki a spanyol női labdarúgó-válogatott körül. A következő mérkőzésre könnyen jelentősen átalakulhat a csapat kerete, ugyanis 15 játékos megfenyegette a helyi szövetséget, mondván, nem hajlandók pályára lépni a válogatottban, hacsak nem menesztik Jorge Vilda szövetségi kapitányt.
A spanyol válogatott nyáron az egyik esélyesként érkezett az Európa-bajnokságra, de már a negyeddöntőben búcsúztak, miután kikaptak az angoloktól. Hogy ez váltotta-e ki a lázadást vagy sem, azt egyelőre nem tudni, mindenesetre a helyi szövetség, az RFEF arról számolt be, hogy 15 e-mailt kaptak, amiben a játékosok Vidal menesztését követelik, mondván, a jelenlegi helyzet „nagyon erősen befolyásolja a mentális állapotukat és egészségüket”.
Labdarúgás
Messi rekorder lett Neymar századik bajnokiján
19/09/2022 - 11:23
A szövetség ezzel lehetetlen helyzetbe került, de úgy döntöttek, beleállnak a konfliktusba. Válaszukban elutasították a szövetségi kapitány eltávolítását, és büntetéssel fenyegettek minden játékost, aki nem bánja meg, hogy részt vett az akcióban.
Az RFEF nem fogja megengedni, hogy a játékosok megkérdőjelezzék a szövetségi kapitány és az edzői stáb munkáját, mivel ezek a döntések nem az ő hatáskörükbe tartoznak.

Jorge Vilda és Martina Voss-Tecklenburg

Fotó: AFP

Leszögezik, csak elhivatott játékosokat szeretnének a csapatban látni, és ha kell, fiatalokkal töltik fel a keretet.
Ez már nem sportszakmai kérdés, hanem a méltóságról szól. A (szövetség) választása nem alku tárgya. Ilyenre még nem volt példa a futball történetében, legyen szó férfi vagy női labdarúgásról, Spanyolországban vagy nemzetközileg.
- írják.
A szövetség álláspontja érthető, azonban az talán túlzás, hogy játékosok még sosem buktattak volna meg egy kapitányt. Raymond Domenech és a francia férfi válogatott esete kirívó példa, a 2010-es vb csoportkörét ugyan végigjátszotta vele a csapat, de az utolsó meccs előtt olyan komoly konfliktusok voltak közte és a játékosok között, hogy egyértelmű volt, nem lesz maradása.
Ettől függetlenül tény, hogy a futballban is egyre jobban érvényesül a nagy amerikai sportokban már régóta meglévő tendencia, hogy a játékosok diktálják a feltételeket. Klubszinten elég csak a közelmúltból Kylian Mbappé brutális párizsi szerződésére gondolni, amiben nem csak bődületesen nagy fizetést garantáltak neki, hanem beleszólást is szakmai kérdésekbe. Ennek nyáron meg is lett az eredménye, a sportigazgató Leonardo és az edző Mauricio Pochettino távozott, helyettük pedig jött az Mbappé családjával jó viszonyt ápoló Luís Campos és Christophe Galtier.
Hasonlóra utal az a szerdán a spanyol sajtóban kiszivárgott szerződési követelés, amivel Lionel Messi állt elő még a Barcelona játékosaként, a szerződése utolsó évében. Ebben a klub által elutasított tervezetben Messi csak későbbi kamatos visszatérítéssel ment volna bele a fizetéscsökkentésbe, jelképes kivásárlási árat tett volna a szerződésébe, és olyan extra dolgokat is elvárt, mint privát boxok a családjának és Luis Suarez rokonainak a Camp Nou Stadionban. Ezt végül nem kapta meg, szerződése lejártával pedig épp Párizsba távozott.
Hogy a spanyol női válogatottnál zajló események ennek a folyamatnak egy következő lépése-e, azt még nehéz megmondani. Jelen helyzetben mindenesetre sem a szövetség, sem Vilda, sem a lázadó játékosok nincsenek könnyű döntés ellőtt, a kötélhúzásból pedig valaki rosszul fog kijönni.
Forrás: Eurosport.co.uk
UEFA Bajnokok Ligája
Ancelotti Ferguson nyomában, Haaland űrtempóban gyűjti a gólokat, Messi 39 csapatot szórt meg eddig
15/09/2022 - 09:57
Premier League
Haaland Messiék nyomában – Akár a legnagyobbakat is célba veheti a norvég gólzsák
10/09/2022 - 16:24